Belföld

Az Ikarus visszavenné az Ikarusbustól a gyártást

Az Ikarus Rt. piaci alapon hajlandó visszavásárolni a 30 százalékos leépítésre készülő Ikarusbus Rt.-től az autóbuszgyártást.

Az Ikarus Rt. közleménye megállapítja: az Ikarusbus Rt.-ben folyó buszgyártás helyzetét, úgy tűnik, hogy nem tudta megoldani az Iveco-csoporthoz tartozó új tulajdonos, az Irisbus, amely 1999-től a buszgyártást irányítja.


A közlemény hangsúlyozza, hogy a megelőző években visszanyert belföldi és külföldi piacokat az Ikarusbus ismét elvesztette, az éves gyártási darabszám a töredékére esett vissza, nem történt meg a technológiai megújulás, a beruházások elmaradtak, és a tevékenység jelenleg is az alapításkori gépparkon és ingatlan állományban zajlik.


Az Ikarus Rt. közleménye kiemeli, hogy az Ikarusbus Rt. és az Ikarus Rt. neve ugyan hasonló, de tevékenysége, tulajdonosi köre teljesen eltérő. Az Ikarus Rt. a Széles Gábor érdekeltségi körébe tartozó vállalatcsoport járműipari összeszereléssel és részegység gyártással foglalkozik, ezeken a területeken stabil piaci pozíciókkal rendelkezik. Az Ikarusbus Rt. egy többségi Iveco-érdekeltség, amely csak autóbuszokat gyárt és forgalmaz. Az elmúlt hetek negatív hírei e céghez és az autóbuszgyártáshoz kapcsolódtak. A közlemény utal arra, hogy 1996 és 1999 között a Széles Gábor tulajdonosi köréhez tartozó Ikarus ellenőrizte az autóbuszgyártást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik