Belföld

Londonból szebb az itteni fű

A hazai vállalatok támogatását, a külföldi cégeknek járó adókedvezmények eltörlését sürgeti az EBRD soros jelentése, amely figyelemre méltó növekedési pályát jósol Magyarországnak.

Magyarország ismét vezető helyet foglal el az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 27 közép- és kelet-európai, valamint FÁK-
Londonból szebb az itteni fű 1

tagállamot vizsgáló értékelésében. Az országról készített részletes jelentés rámutat arra, hogy miközben a gazdaság teljesítménye változatlanul erős, a fiskális egyensúlyhiány nagyobb ellenőrzése megköveteli az áttekinthetőség javítását és a kiadások szigorúbb kézben tartását. Csak így lehet hatékonyan kezelni az EU-csatlakozásból eredő költségvetési nyomást.


Az EBRD előrejelzése Magyarország esetében 2002-ben 4 százalék körüli GDP növekedéssel számol, s az arány 2003-ban akár 5 százalék fölé emelkedhet. Ez kimondottan optimista várakozás, hiszen a Pénzügyminisztérium is csupán 3,5-4 százalék között várja az idei növekedést, és a jövő évi prognózisok is csupán 4,2 százalékig merészkednek (Lásd az idei és a jövő évre szóló előrejelzéseket!). A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy csak a költségvetési kiadások jelentős visszafogásával tartható az idei 3,5-5,5 százalék közötti inflációs cél.


 Jó átlag

A Londonban vasárnap kiadott, a piacgazdaság átalakulását vizsgáló 2002. évi jelentésében Magyarország a nagyméretű privatizáció megvalósítására 4, a kisméretűre 4 plusz, a vállalatirányítás és a vállalkozások átalakítására 3 plusz osztályzatot kapott. A piac és kereskedelem terén az árliberalizációt 3 plusz, a kereskedelem és árfolyamrendszer liberalizációját 4 plusz, a versenypolitikát közepes, 3-as osztályzattal illették az EBRD közgazdászai. A bankreform és a kamatliberalizáció 4, a tőkepiacok és a nem banki pénzintézetek reformja 4 mínusz, az infrastruktúra reformja is 4 mínusz osztályzatot kapott. A különböző területeket 1-től 4 pluszig terjedő skálán értékelték.

Állami támogatások


Az EBRD jelentése a külföldi cégeknek juttatott kedvezmények eltörlését szorgalmazza és kitér a hazai vállalkozások ösztönzésének kérdésére is. Az elemzés a hazai vállalkozások támogatását sürgeti, felkészítendő azokat az EU-csatlakozás után várható nyomásra. A bank szakemberei rámutatnak arra, hogy a tőkepiacokhoz való hozzáférés kiterjesztése lehetővé teszi a belföldi tulajdonban lévő vállalatok átalakítását és elvezet a vállalatirányítás szükséges javításához.


Gyakorlatilag ez az igény fogalmazódik meg a gazdasági tárca terveiben is, amelyeket hétfői lapértesülések szerint, vélhetően az ellenzék unszolására Széchenyi vállalkozásfejlesztési program néven rövidesen a kormány elé terjesztenének. A GKM tervei szerint a versenyképesség javítását ösztönző eszközök köre technológiai felzárkóztatási hitelprogrammal és vállalkozó ratingszolgáltatással bővülne. Ez utóbbi a tőkepiaci szolgáltatásokhoz való hozzáférést kívánja elősegíteni.


Az EBRD az uniós cégek jogaiért


A bank a külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatoknak nyújtandó adókedvezmények eltörlését is szorgalmazza jelentésében. Felhívja a figyelmet arra, hogy a külföldi vállalatokkal szemben alkalmazott diszkrimináció az infrastrukturális beruházások terén elbátortalanította a külföldi befektetéseket. Az EBRD világos erőfeszítéseket sürget annak érdekében, hogy a kormány jelezze a befektetőknek: visszatér az áttekinthetőséghez. (A Reuters és a távirati iroda által az elemzésről készített összefoglaló konkrét példákat nem említ, valószínűsíthető azonban, hogy a bank az autópálya-építő cégek érdekeinek védelmében szólt.)


A közkiadások ellenőrzésének erősítéséhez és a minőségi közszolgáltatás biztosításához a bank szakértői elengedhetetlennek tartják az egészségügy reformját, a kórházak adóssága és a gyógyszerárrendszer rendezését.


Kevesebb külföldi tőke

2002 első hét hónapjában a külföldi közvetlen befektetések Magyarországon 631 millió dollárt értek el, ez az összeg 27 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A külföldi befektetők elbátortalanítása mellett a visszaesést előidéző tényezők közé sorolják a multinacionális cégek tevékenységének csökkenését, a privatizációs folyamat végének közeledését és a versenyképesség hiányát a közelmúltbeli bérnövekedés nyomása és a forintárfolyam erősödése miatt.


Előnyben az uniós aspiránsok


Közép- és Kelet-Európa, a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamainak gazdasági növekedése a bank elemzése szerint lassult ugyan 2002-ben, de még így is jóval meghaladta a világgazdaság átlagos növekedését. A bank szerint a térségbeli gazdasági növekedés a 2001. évi 4,2 százalék után idén 3,5 százalékra lassul, 2004-ben viszont ismét 4 százalék körül lesz.


A feltörekvő piacokon 2002-ben globálisan 40 százalékkal estek vissza a külföldi közvetlen tőkebefektetések. Ezzel szemben a közép- és kelet-európai országokban, a FÁK tagállamaiban ezek összege eléri a rekord 31 milliárd dolláros szintet. A térség méretéhez viszonyítva azonban ez az összeg kicsi, és legnagyobb része – több mint 22 milliárd dollár – az EU-csatlakozás előtt álló közép-európai és balti államokra összpontosul – mutatott rá Willem Buiter, az EBRD fő közgazdásza a jelentés bemutatója alkalmából tartott londoni sajtóértekezleten.


A piacgazdasági átalakulást segítő pénzintézet jelentésében kiemelt kérdésként kezeli a mezőgazdaság és a vidék átalakulását. Megállapítja, hogy a mezőgazdaság, a vidék “az átalakulás mostohagyermeke”, az egyik legelmaradottabb terület, ahol a szükséges reformok megvalósítását akadályozza “a politikaformálók részrehajlása a városok irányában és az önös érdekek érvényesülése.” Az alacsony termelékenység, a vidék elmaradottsága jól tükrözi a mezőgazdasági reformok sikertelenségét.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik