Belföld

A Stollwerck a Raiffeisennek adta el pesti leányvállalatát

A Raiffeisen bank érdekeltségébe tartozó társaságnak adta el budapesti leányvállalatát a Stollwerck AG - hangsúlyozza a német cég, miután jogvita kezd kibontakozni a tranzakció körül.

A Stollwerck Budapest (SB) Kft. értékesítéséről az elmúlt időszakban napvilágot látott sajtóhírekre reagálva a német Stollwerck AG ma bejelentette: a 2002. augusztus 9-én közölteknek megfelelően, a német Stollwerck AG eladta az SB Kft.-ben birtokolt 99,98 százalékos tulajdonrészét a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. (RPEF) teljes tulajdonú leányvállalataként működő Triász-Perry Kft-nek.

A mostani közlemény nyilvánvalóan arra utal, hogy a Stollwerckre ugyancsak pályázó, a Futó család érdekeltségébe tartozó Gana 21 Kft. jogorvoslati kérelemmel fordult a versenytanácshoz az SB megvásárlása kapcsán.

A vita, illetve az SB eladása kapcsán a Stollwerck AG igazgatósági tagja, egyben pénzügyi igazgatója, Klaus Friedrich most azt közölte: „A tranzakcióra 2002. augusztus 6-án került sor, és a német Stollwerck AG még azon a napon előírás szerint megkapta a teljes vételárat. Tudjuk, hogy az RPEF már több sikeres befektetési projektet is végrehajtott az élelmiszeripar területén, és – amint már korábban is említettük – meggyőződésünk, hogy az SB Kft. eladása a rangos pénzügyi befektetőként ismert RPEF-nek stabil pénzügyi hátteret teremt a társaság számára, és lehetővé teszi piaci pozíciójának további erősítését.”

A német Stollwerck AG eredetileg az amerikai Kraft Foods Inc. élelmiszeripari konszernnek szerette volna a lehető legrövidebb időn belül eladni kelet-európai érdekeltségeit, ám magyar leányvállalatának értékesítése versenyjogi okok miatt meghiúsult. Az RPEF ajánlatát azért találták különösen kedvezőnek, mivel a magyar előírások szerint a pénzügyi befektetők átmeneti jelleggel végrehajtott akvizícióihoz nem szükséges versenyhivatali jóváhagyás. Ezt figyelembe véve, a német Stollwerck AG elfogadta az RPEF elővásárlási jog érvényesítésére vonatkozó ajánlatát, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az RPEF rövid időn belül meg tudja venni az SB Kft-t, és képes biztosítani számára a pénzügyi stabilitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik