Belföld

Neszmélyi Chardonnay 2001, Hilltop

Múltkor górcső alá vett vörösünket olyan vállalat (a Vylyan) préselte, mely felülről lefelé építkezik, mint a kínaiak, akik megcsinálják a ház vázát, rá a tetőt, aztán a házat.

Neszmélyi Chardonnay 2001, Hilltop 1

E heti borunk fordított mozgás gyümölcse: a széles középből tudatosan szelektált-kiemelt termékről van szó, egy emelkedő mozgás sikeres állomásáról. A Hilltop Neszmély ugyanis paradigmaváltást hajt végre, amennyiben az ismert, sikeres és piacos, de nem a legmagasabb polcokon helyet foglaló borai fölötti polcra lép. A Hilltop azon kevesek közé tartozik Magyarországon, amelyek jelen vannak a nyugati piacon, elsősorban Nagy-Britanniában. Jó időben voltak jó helyen a gründerzeitben a rendszerváltás környékén, és tudatos, őrült profi borokat készítenek. Nyolcmillió palack körül exportálnak évente, ami imponáló, és ismert, hogy a főmágusuk, Kamocsay Ákos által komponált cserszegi fűszeres az Év Fehérbora volt 1998-ban Angliában. Van, akinek fenntartásai vannak a Hilltop által a fogyasztói elvárások függvényében felépített roppant széles reduktív áruskálával szemben, de magam végigcsócsálhattam hosszú évekre visszamenően a Hilltop-borokat, és tanúsíthatom: azok egy tisztességes értékvilágot rajzolnak ki, borzasztó profik és a szó szoros és átvitt értelmében nagyon tiszták. A Dunára néző Melegeshegy csúcsán álló Hilltop Neszmély legjobb dűlői sajátos módon észak felé lejtenek a folyóig. A borvárat Eckler Dezső organikus, a pincészet funkcióinak testet adó igen szép épületegyüttese képezi príma étteremmel, panzióval és egy nyáron fungáló uszodával, úgyhogy nem egy rossz megoldás ott elbújni egy hétvégén a hegytetőn. A 2001. évi chardonnay nem felvásárolt, hanem saját termesztésű alapanyagból készített szűzbor, azaz az új telepítés első bora. Eredeti és fanyar, szinte pikáns chardonnay, nagyon jó ivású bor, e sorok írója legalábbis rendre alulmarad e borral szemben (is). Szalmasárga szín, gyümölcsös illat, szép savak és magas alkohol telt és kerek egyensúlyt alkot, és az egészet belengi egy jellegzetes fanyar-pikáns gyümölcsös zamat. A címke elegáns és profi, mint a Hilltop-címkék szinte mindig, összhangban áll a szép bor sárga-zöld gyümölcsösségével. A bor önmagát fehér húsokból készült fűszeres ételekhez 12-13 fokra behűtve ajánlja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik