Belföld

Budapesten a balliberális erők győzedelmeskedtek

Budapesten - a nem végleges adatok szerint - a 23 kerületből négyben választottak konzervatív, jobboldali polgármestert, tehát a városrészek elsöprő többségében baloldali, illetve balliberális politikus kerül vezető pozícióba. Ezt tükrözi a főpolgármester-választás is: Demszky Gábor biztosan őrzi posztját, immár a negyedik választáson. "Elesett" a jobboldali fellegvárak közül a budai XI. és II. kerület is.

A Fővárosi Közgyűlésben relatív szocialista többség alakult ki 24 mandátummal. Itt minden bizonnyal, (és az előzetes bejelentések szerint is), szabaddemokrata-szocialista koalíció fog kormányozni, összesen negyven képviselői helyet birtokolva a 66 tagú testületben. (Így azonban nem lesz kétharmados többségük a közgyűlésben, minthogy az SZDSZ csak 16 mandátumot szerzett.)

Gy. Németh Erzsébet a szocialisták főpolgármester-jelöltje Demszky Gábor helyettese lehet a következő négy évben. A MIÉP ismét bejutott a kögyűlésbe, öt mandátuma azonban visszaesés a korábbi pozícióihoz képest, vagyis Csurka István főpolgármester-jelölti indulása sem lendített sokat pártja eredményén. A Fidesz-MDF-MKDSZ pedig 21 képviselői hellyel rendelkezik majd.

Derce és Tarlós negyedszer is polgármester

Ami a kerületi polgármestereket illeti, Demszky Gáborhoz hasonlóan, két, 1990-ben még szabaddemokrata politikus immár negyedszer lesz első ember. Érdekesség, hogy mindkettőjüket immár a jobboldal támogatta a mostani választásokon. Tarlós István a III., Derce Tamás a IV. kerületben indult. Tarlóst hallgatólagosan, Dercét nyíltabban pártolták a jobboldali pártok.

Baloldali fordulat a II., az V. és a XI. kerületben

Változott a politikai helyzet a XI. kerületben: a szocialista Molnár Gyula megszerezte az egyik legnépesebb városrészben az első számú vezetői posztot. Az előző négy évben itt fideszes vezetés volt (korábban MDF-MDNP-s, illetve SZDSZ-es politikus is volt polgármester itt, vagyis ez a főváros legváltozatosabb színezetű kerülete).

Az V. kerületben szintén szocialista politikus szorított ki fideszest: Steiner Pál lesz a Belváros-Lipótvárosban a polgármester. Igaz, ez csak előzetes eredmény, nagyon szoros volt ugyanis a verseny.

Drámaibb a helyzet a II. kerületben: itt a lehető legszorosabb küzdelemben Horváth Csaba szocialista jelölt tűnik győztesnek a 100 százalékos összesítés után. Ezzel Bencze B. György fideszes (eddigi) polgármester a második helyre szorult, mindössze 68 szavazattal.



Külső kerületek drasztikus MSZP-fölény

A külső kerületekben még drasztikusabb a szocialista fölény: Csepelen, Pesterzsébeten, a XV. kerületben 36-40 százalék körüli lett az MSZP-s jelöltek előnye. A XIII. kerületben (Újlipótváros – Angyalföld) Tóth József 50 százalékos, óriási eredménnyel győzte le vetélytársát, és őrizte meg polgármesteri posztját. Húsz százalék körüli, erőteljes előnyre tett szert az MSZP-s polgármester-jelölt a XVII. és a XVIII. Kerületben is.

Meggyőző volt a balliberálisok teljesítménye is. Balliberálisnak az SZDSZ-MSZP-jelölteket nevezhetjük: a szabaddemokrata Gegesy Ferenc a Ferencvárosban 36 százalékos, Csécsei Béla a Józsefvárosban 22 százalékos fölényre tett szert.

Külön meg kell említeni Soroksárt, ahol Geiger Ferenc a Civil Egyesület jelöltjeként 58 százalékos előnnyel zárta a választást. Ellenfele a jobboldal jelöltje volt, vagyis a baloldal hallgatólagos támogatásával ért el ilyen jó eredményt Geiger.

Fidesz: Budán és Pesten is két kerületben tartják magukat

Ami a Fideszt illeti, az I. és a XII. kerületben megőrizték pozícióikat, jóllehet a XII. kerületben aggasztó volt néha a helyzet a szavazatok számlálásakor. A Fidesz érzékeny veszteséget szenvedett el a II. és a XI. kerületben, azonban Zuglóban ezt kompenzálhatja: jelöltjük ugyanis kihasználhatja, hogy az SZDSZ és az MSZP is esélyes politikust indított, így nevető harmadikként végül Rátonyi Gábor futhat be polgármesternek, konzervatív színekben. Minden valószínűség szerint azonban a XIV. kerületben is újraszámolják majd a szavazatokat, oly csekély a különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik