Belföld

Parkolj és telefonálj!

Mobiltelefonon is leróhatják a parkolási díjakat a főváros két kerületében az autósok október 10-étől. A parkolás megkezdésekor az autósnak már nem kell mást tennie, mint az adott parkolóhelyhez tartozó telefonszámot tárcsáznia.

Napjainkban a többórás játéktermi tobzódásra elegendő fémpénz éppen úgy hozzátartozik a budapesti autósok túlélő felszereléséhez, mint a defektes kerék cseréjéhez nélkülözhetetlen kerékkulcs és emelő, vagy a többórás forgalmi dugók átvészelését segítő dobozos üdítőital, esetleg csokoládé. A zsebeket dagasztó érmék nélkül ugyanis a belső kerületekben ma már csak elvétve lehet parkolni.

Parkolj és telefonálj! 1Intelligensen

A 20 és 100 forintosok most lekerülhetnek a kötelező felszerelések listájáról. A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. új, “parkolj és telefonálj”, vagy röviden ParkTel szolgáltatásának beindulásával az autóval közlekedők mobiltelefonjuk segítségével is fizethetnek a parkolásért.

Legalábbis a társaság fennhatósága alá tartozó IX. és XIII. kerületben, valamint a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő legfontosabb pesti főútvonalakon. A tervek szerint október 10-én debütáló intelligens parkolási rendszer szolgáltatásaira 5 ezer forintért minden autós előfizethet, akinek van mobiltelefonja.

A parkolási társaság ügyfélszolgálati irodáiban kapható úgynevezett ParkTel-kártya megvásárlásával az autósok lényegében egy számlát töltenek fel, amelyen aztán minden parkolási díjat elszámolnak. Az egyelőre csak a főváros egy részén elérhető szolgáltatás használatát megkönnyíti, hogy előfizetői a kártya mellé egy térképet is kapnak.

Ezen az autósok megtalálhatják az új rendszer által kiszolgált területeket, valamint azt, hogy az éppen parkolásra kiszemelt helyről milyen telefonszám tárcsázásával indíthatják el saját személyes parkolásidíj-számlálójukat. Ez utóbbit az intelligens szolgáltatás által lefedett területen álló fizető automatákon is feltüntetik majd.

Két hívás

A parkolási társaság az új szolgáltatására előfizetőket mobiltelefonszámuk és gépkocsijuk rendszáma alapján tartja nyilván. Ezeket az adatokat az autósnak a ParkTel-kártya megvásárlásakor kell megadnia. A szerződéskötést követően az új szolgáltatás lényegében azonnal aktivizálódik.

Így a parkolás megkezdésekor az autósnak már nem kell mást tennie, mint az adott parkolóhelyhez tartozó – bármely mobiltelefon-szolgáltató hálózatából díjmentesen hívható – telefonszámot tárcsáznia maroktelefonján. A hívást az első egy-két csengetés után a szolgáltató-központ megszakítja, a személyes “parkolóóra” beindulásáról pedig egy visszacsengetés tájékoztatja a telefonálót.

Az új szolgáltatás abban nem tér el a hagyományos érmés megoldástól, hogy a parkolási időtartamot itt is két órában maximálták. A parkolási díjat azonban az előfizető számlájáról vonják le. A díjfizetést a parkolási társaság munkatársai a gépkocsi szélvédőjére felragasztott, a ParkTel-kártyához járó matricán szereplő szám alapján, mobiltelefon segítségével ellenőrzik. A két óránál hosszabb ideje, vagy a parkolási óra bekapcsolása nélkül, esetleg kiürült számlával várakozók pedig a fizetést hagyományos módon elmulasztó társaikhoz hasonlóan megkapják a bírságcédulát, illetve a kerékbilincset.

SMS-ben

Az új rendszerben az autósnak oda kell figyelnie a parkolásidíj-számláló kikapcsolására is. Ehhez elegendő, ha a parkolóhely elhagyása előtt ismét tárcsázza a szolgáltató központ számát. A számláló leállításáról a telefonálót egy újabb visszacsengetés tájékoztatja. Az egyelőre nemzetközi összehasonlításban is újdonságnak számító szolgáltatás beindításával a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. kétségtelenül nagy előrelépést tett a parkolási díjak elszámolásához szükséges áfás számlák kiadását illetően is.

A ParkTel-kártya megvásárlásakor legalábbis az autós azonnal megkaphatja a költségek elszámolásához elengedhetetlen számlát. A befizetett 5 ezer forintos keretösszeg kimerüléséről az előfizetőt a parkolási társaság előre, rövid szöveges üzenetben, sms-ben figyelmezteti. Így a kártyatulajdonos “ParkTel-számláját” az ügyfélszolgálatokon személyes befizetéssel, postai, vagy banki átutalással egyaránt időben feltöltheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik