Belföld

Irodalmi marketingfogás – ingyenes elektronikus könyvtár a HP-nél

Megújította ingyenes elektronikus könyvtárát a HP Magyarország. A kínálat egyelőre nem túl széles, de a választék havi megújulását ígérik. Az akcióval a magyar kultúra támogatása mellett Pocket PC palmtopját népszerűsíti a HP.

A Hewlett-Packard itthoni leányvállalata kedden sajtótájékoztatón mutatta be immár önálló honlapon működő e-book-tárát. A bemutatón részt vett Andrassew Iván, a szájt “irodalmi” felelőse, aki eddig három kortárs művet szerkesztett az oldalra, és három klasszikus kötetet is közzétett a weboldalon.

Irodalmi marketingfogás – ingyenes elektronikus könyvtár a HP-nél 1Mikszáth, Velence, Jézus és az uccsó Ablakzsiráf

Egyelőre nem túl széles a kínálat: jelenleg az ingyenesen letölthető könyvek sorában a klasszikusok között olvasható A beszélő köntös Mikszáth Kálmántól és a magyar írók velencei novelláit tartalmazó Egy éj Velencében című összeállítás. A Jézust kereső kisfiú című gyűjtemény magyar írók Jézus-történetei közül válogat.

A havonta megújuló HP e-book-tár modern magyar irodalmi kínálatában egyelőre szintén három mű szerepel: Jónás Tamás, Marno János mellett újdonság Zilahy Péter Az utolsó ablakzsiráf című kötete, amelyet már több nyelvre lefordítottak. (Ha valakit érdekel a legújabbkori Szerbia története ablakzsiráfostul, annak érdemes belekukkantania a kötetbe.)

Nem üzlet az e-book, de azért jó, ha van

Andrassew Iván, akinek a nevéhez számos e-book elkészítése fűződik, a sajótájékoztatón elmondta, hogy az első magyar e-könyv elkészítése óta eltelt három év alatt számos tapasztalatot gyűjtött,

több cégnél, cégnek is dolgozva. Andrassew úgy véli, hogy a jelenlegi magyar piacon nem lehet e-bookot nyereségesen kiadni, csak szponzorok segítségével valósítható meg ez a tevékenység.

Andrassew beszámolt arról, hogy meglepően magas a klasszikus művek olvasottsága, így például messze a legtöbben, csaknem háromezren töltötték le a Mikszáth-művet, A beszélő köntöst. Relatíve ugyancsak magas a versek olvasottsága. A nyomtatott verses kötetek szinte “halálra vannak ítélve”, hiszen rendkívül alacsony példányszámban jelennek meg, ám az interneten, ingyenesen sokan olvassák a költők munkáit is.

A HP-ről rövidenA HP a világ egyik legnagyobb számítástechnikai vállalata. Kínálata lefedi az informatikai infrastruktúra, a személyi számítástechnika, a hozzáférési eszközök, a globális szolgáltatások, valamint a képalkotási és nyomtatási megoldások teljes skáláját. A HP és a Compaq Computer Corp. fúziója 2002. május 3-án hivatalosan is létrejött. A 160 országban jelenlévő vállalat a 2001-es pénzügyi évben – a Compaq eredményeit is számítva – mintegy 81,1 milliárd dolláros bevételt ért el.

Irodalmi marketingfogás

A kezdeményezéssel a HP nemcsak a magyar kultúrát támogatja, hanem a Pocket PC tenyérszámítógépek (palmtopok) sokoldalúságát is szeretné bemutatni. A könyvek ugyanis ezzel a kisméretű eszközzel is letölthetők és olvashatók. Kár azonban, hogy a HP könyveinek formátuma a megszokott .pdf fájlok helyett a Microsoft Readerjét használja, emiatt palmtopokkal nehezebben élvezhető.

Az oldalon a látogatók javaslatot is tehetnek elektronikus formában műfajra, műre vagy akár íróra. Az új, illetve tervezett megjelenésekről a HP rendszeres értesítést küld az érdeklődőknek, ha feliratkoznak az e-book hírlevelére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik