Belföld

Befektetésajánló – nyerő és nyeretlen félévesek

Sorozatban publikálják első féléves gyorsjelentéseiket augusztus 14-éig a tőzsdei cégek. Az eddig megjelent eredmények - előjelüktől függetlenül - nem sok vizet zavartak a BÉT-en.

A BorsodChem, a Humet, a Richter és a Zwack már korábban napvilágot látott számait követően ma három áramszolgáltató, a Démász, az ÉMÁSZ és az Elmü, valamint a Globus és a Graphisoft tárta a befektetők elé első féléves, meglehetősen vegyes képet mutató bizonyítványát.

A mai kereskedés tanúsága szerint a tanácstalanul toporgó BUX-ot gyakorlatilag semmilyen irányba nem lendítették ki a gyorsjelentések, 0,75 százalékos erősödéssel zárta a napot, lanyha forgalom mellett. A gyorsjelentésüket ma nyilvánossgra hozó cégek részvényeire született kötés, a Démász árfolyama másfél, az Elmüé több mint 6 százalékkal javult, míg a Graphisofté 5,7 százalékkal romlott – a többieké nem változott.

Jönnek sorbanA heti jelentésfolyamot az IEB zárja pénteken, esetleg az Egis társaságban, ámbár utóbbi közleménye átcsúszhat hétfőre, amikor az Antenna Hungária is nyilvánosságra hozza féléves számait. A többiek kedden és szerdán tárják a befektetők elé bizonyítványaikat. Különösen érdekesnek ígérkezik augusztus 14, a szezon utolsó napja, amikor a Danubius, az Econet, a NABI, a Pannonplast, a Synergon és a Zalakerámia társaságában a három nagy: a Matáv, az OTP Bank és a Mol is előáll féléves eredményével.

Árami vállalatok

Elégedetten dörzsölhették össze kezüket a BÉT messze leglikvidebb árampapírjának tulajdonosai. Először amiatt, hogy a Démász a vártat valamivel, a tavalyit pedig félmilliárddal meghaladó, 2,076 milliárd forintos féléves eredményt ért el. Másodrészt pedig azért, mert a cég pénzügyi igazgatója az osztalék reálértéken tartását ígérte a befektetőknek (az elmúlt év után papíronként 1000 forint ütötte a részvényesek markát).

Befektetésajánló – nyerő és nyeretlen félévesek 1Utóbbira a féléves számok fényében minden esély megvan, ráadásul a hálózati veszteség mérséklődése az ezt célzó program hatékonyságára enged következtetni. A képet némileg árnyalja ugyanakkor a negatív pénzügyi eredmény, továbbá az is, hogy a részvényenkénti eredmény 37 százalékos éves szintű javulása többnyire az alacsony bázis eredménye. Szintén aggodalomra adhat okot, hogy a Démász szolgáltatási területén elharapózó bűnözés (vezetékek és transzformátor-olaj eltulajdonítása) éves szinten akár félmilliárdos kárt is okozhat.

Befektetésajánló – nyerő és nyeretlen félévesek 2Ugyancsak alacsony, a tavalyi áramvita által meghatározott bázisértékekről indult a RWE két magyar leánya. Az Elmü csaknem megduplázta tavaly ilyenkor elért eredményét (5,58 milliárd forint), miközben az ÉMÁSZ 860 millió forintos nyereséget mutatott ki a 2001 első félévében elért félmilliárdos veszteséghez képest.

A már említett okok miatt a kedvező második negyedéves időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy az ÉMÁSZ 281, az Elmü 913 forintra tornázza fel részvényenkénti féléves eredményét. Az ÉMÁSZ esetében nem kis súllyal nyom a latban az üzemi eredmény, ami félévkor 775 millió forint volt, szemben az elmúlt év mintegy 360 milliós veszteségével.

Tartós cikk

Befektetésajánló – nyerő és nyeretlen félévesek 3A tavalyi, történelminek mondott, 27 milliárd forintos konszolidált árbevételt követően az idei első fél évben majdnem 43 százalékkal fejelte meg bázisidőszaki nettó forgalmát a Globus. A hétszázmilliótól valamivel elmaradó adózás előtti eredmény esetében 6,1 százalékos a bővülés, míg a 900 milliót kevéssel meghaladó üzemi nyereség 137 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt.

A jövőt illetően biztató, hogy a belga Pinguin hűtőipari céggel nemrégiben együttműködési szándéknyilatkozatot (többek között közösen végrehajtandó akvizíciókról szólót) aláíró Globus június végén 66,69 százalékra növelte részesedését a Csabai Konzervgyár Rt.-ben. Az áramszolgáltatókhoz hasonlóan azonban ez esetben is gondot jelenthet a pénzügyi eredmény. Míg az elmúlt évben a sávszélesítést kihasználva a cég 317 milliós árfolyamnyereséget ért el, ami 139,1 milliós eredményt hozott a pénzügyi műveletek sorában, az idei első fél évben 216,1 millió forintos negatívum szerepelt ugyanott.

IT és most

Befektetésajánló – nyerő és nyeretlen félévesek 4Lassan már hagyománnyá válik, hogy a vártnál rosszabb számokkal rukkol elő negyedéves gyorsjelentéseiben a Graphisoft. Bár ez esetben a költségcsökkentési program érzékelhető változást hozott, hiszen a társaság 55 ezer eurós üzemi eredményt mutatott ki félévkor, a pénzügyi fronton elért, 558 ezres árfolyamveszteség 151 ezer eurós mínuszba vitte az adózás előtti eredményt.

A bázisértékektől 9 százalékkal maradtak el a cég bevételei is, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a negyedével javultak az eladási mutatók. Európában ugyanis 15 százalékkal kevesebb forgalmat realizált a Graphisoft az első hat hónapban, ami összességében negatív eredőhöz vezetett.

Csekély öröm az ürömben, hogy az idén csak a második fél évben jelentkezik a forgalomban a cég első számú termékéből, az ArchiCad új verziójából befolyó bevételek, miközben tavaly már az első hat hónap számaiban is megmutatkoztak. Ezzel együtt egyre elérhetetlenebbnek tűnik az év végi nyereség, jóllehet a nagy reményekkel tőzsdére lépett Graphisoft egyelőre adós a jó eredménnyel részvényeseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik