Belföld

Siemens – csökkenő nyereség, leépítések

A Siemens AG közölte, hogy következő negyedévi nyeresége csökkenni fog, miután a megrendelések visszaestek június folyamán. A bejelentés nyomán nyolc százalékkal zuhantak a cég részvényei a frankfurti tőzsdén.

Az utolsó negyedév folyamán 20 százalékkal csökkentek Németország legnagyobb vállalata, a Siemens megrendelései, így a Siemens – csökkenő nyereség, leépítések 1következő három hónapban igen nehéz helyzet alakul ki – jelentette be Heinrich von Pierer, a konszern vezérigazgatója a Bloomberg beszámolója szerint. A hír hatására a Siemens részvények árfolyama 4,09 euróval esett, mindössze 46,01 eurót értek a papírok a frankfurti tőzsdén.

A júniusig tartó három hónapban a nyereség 725 millió euróra növekedett a társaságnál, miután a müncheni központú cég megkezdte a 36 400 alkalmazottat érintő leépítéseket. A nyereséget termelő részlegek közé tartozott az energiaipari berendezések gyártása, az orvosi műszergyártás, az automatizációs divízió és az Osram fényforrásgyártó leányvállalat.

Eléri Magyarországot?A Siemens összes magyarországi társvállalatánál jelenleg 2500-an dolgoznak – mondta el a FigyelőNetnek Bíró Péter, a Siemens Nemzeti Vállalat stratégiai és kommunikációs igazgatója. Kérdésünkre, hogy érinthetik-e a magyar leányvállalatot a globális szintű leépítések, Bíró általánosságban elmondta: bizonyos lépésekre az év folyamán itthon is sor kerülhet. Mindez azzal párhuzamosan valósulhat meg, hogy átalakításokat hajtanak végre a magyarországi vállalatstruktúrában is.

A jövő miatt fájhat a fejük

A gondot nem is az okozza – a Bloomberg szerint -, hogy a mostani nyereség milyen szintet ért el, hanem az, hogy milyenek a kilátások. Márpedig az előrejelzések nem sok jót ígérnek azokban az üzletágakban, amelyekben a német cég tevékenykedik. Ezt a véleményt erősíti a német Handelsblatt is, arról ír, hogy a konszernnél nincs kilátásban a fellendülés, jóllehet ebben a negyedévben a várakozásnál is jobb profitot produkált.

Az utolsó negyedévben a cég teljes árbevétele 4 százalékkal csökkent, 20,5 milliárd eurót tett ki. A megrendelések állománya ugyanakkor 19 milliárdra esett – a Siemens bejelentése szerint. E mérséklődés oka részben az, hogy a közlekedési eszközök gyártásában rekord eredményt értek el mostanra, ezért ehhez képest a következő negyedévi visszaesés nem jelent különösebb gondot – legalábbis a Siemens szerint.

Tizenháromból három veszteséges

A Siemens 13 fő üzletága közül mindössze három volt veszteséges a beszámoló szerint. Két deficites részleg a távközléshez kapcsolódik: míg a telefonhálózatokkal foglalkozó szervezeti egység 563 millióról 84 millió euróra csökkentette egy év alatt a negatívumot (közben itt 16 500 embert bocsátanak el), addig a korábban nyereséges mobiltelefon részleg idén 9 millió eurós veszteséget “termelt”.

A Siemens jelenleg 443 ezer embert foglalkoztat világszerte, vagyis többet, mint a General Motors vagy a General Electric. Megfigyelők szerint a leépítések elsősorban az áramtermelő berendezéseket előállító részlegeknél a legvalószínűbbek, ahol a megrendelések egyetlen negyedév alatt megfeleződtek. A Handelsblatt szerint az ipari szolgáltatásokkal foglalkozó részlegnél hétezer fős elbocsátásra lehet számítani, minthogy a konszern komoly spórolásba kezdett ezen a területen is. A Siemens rendkívül szerteágazó tevékenységet folytat, így például erőművi turbinákat, mobiltelefonokat és villanyégőket is gyárt. A cég korábban már komoly elbocsátásokat hajtott végre a távközlési üzletágban.

Az eddig bejelentett leépítések a társaság létszámának nyolc százalékát érintik. Ez elősegítette azt, hogy a Siemens a tavalyi hasonló időszakban elért 705 millió eurós veszteséghez képest idén nyereséget volt képes elérni. A részvényenkénti profit például 79 centes veszteségről 81 centes nyereségre javult.

Más cégeknél is leépítések zajlanak

A Siemens persze nincs egyedül, amikor leépítéseket hajt végre: legfőbb riválisa, az amerikai General Electric szintén ezen a héten jelentette be, hogy 2500 állást megszüntet a Power Systems üzletágában, vagyis az erőművi és áramtermeléshez kapcsolódó divíziónál. Az elbocsátásokra itt is azután kerül sor, hogy visszaesett a kereslet a turbinák iránt.

A Siemens egy másik versenytársa, a svéd Ericsson, amely a távközlésben konkurense a német cégnek, ötezer munkatárs elbocsátását jelentette be nemrégiben, szintén keresletcsökkenés miatt – idézi a példákat a Bloomberg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik