Belföld

A kapitalizmus válsága? – könyvelési csalások, vállalati botrányok

Az Enron-botrány óta felszínre került könyvelési csalásokról, a könyvvizsgálók kálváriájáról, újabb vállalati botrányokról, a megcsappant befektetői bizalomról olvashat a FigyelőNet alábbi összeállításában.

Nem lehet pontosan tudni, hová vezetnek az utóbbi hónapokban napvilágra került könyvelési csalások, vállalati botrányok. Senki nem tudja megmondani, hogy mindez csupán a jéghegy csúcsát jelzi, avagy ez volt maga a purgatórium. Az utóbbi hónapokban mindenesetre alig akadt olyan hét, amely ne szolgált volna újabb csalásokról vagy legalábbis azok gyanújáról szóló hírekkel. A polémia mára odáig dagadt, hogy maga Bush elnök is felemelte a szavát, és súlyos retorziót – a demokraták szerint nem elég súlyosat – helyezett kilátásba a gyanúba keveredett cégvezetőkkel szemben. Az amerikai elnök immáron többszöri felszólalásának persze sokan nem adnak hitelt, hiszen korábban ő is tőzsdei manipulációs ügyletbe keveredett, amiről a New York-i – a korrupt vállalati vezetőket ostorozó – beszéde után igencsak vonakodva nyilatkozott. Az alábbi összeállításban a FigyelőNet e témakört körüljáró cikkeit, elemzéseit olvashatja.

Az elnök és a tőzsde – hiába beszél

A kapitalizmus válsága? – könyvelési csalások, vállalati botrányok 1Egyre többen kétségbe vonják, hogy az amerikai elnök szavai bármilyen pozitív hatással lennének a gazdaságra. Hasonló cipőben jár pénzügyminisztere. A következményeket nemcsak az amerikai nyugdíjasok érezhetik meg, hanem a világpolitika is. (a teljes cikk >>>)

Olvassa el korábbi cikkeinket és tőzsdei elemzéseinket:

Csődöt jelentett a WorldCom

Az amerikai gazdaság történetének legnagyobb csődje a WorldComé. Négy héttel ezelőtt derült ki, hogy az Államok egyik legjelentősebb távközlési cége szabálytalanul, megtévesztő módon könyvelt, mintegy négymilliárd dollár értékben.

“Csak néhányan szegtek törvényt” – interjú Bush gazdasági tanácsadójával

“Véleményem szerint csak kevesen szegtek valóban törvényt. Ám a kilencvenes évtized egyértelműen a pénzügyi túlkapások korszaka volt.”

Bush beszél, a tőzsdék esnek II.

Az amerikai elnök újabb beszéde, ezúttal Alabamában. A befektetőket ez sem nyugtatja meg.

Könyvelési csalássorozat – hiába beszél ez elnök?

Az amerikai elnök, aki korábban maga is spekulációs ügybe keveredett, az eddigieknél szigorúbb büntetőjogi szankciók ígéretével igyekezett visszaszerezni a befektetők bizalmát.

WorldCom – újabb gigantikus könyvelési botrány

Négymilliárd dolláros csalásra bukkantak a WorldComnál, menesztették a pénzügyi igazgatót. A hírre a cég részvényei 64 százalékot estek, tőzsdei árfolyamzuhanás fenyeget…

Worldcom: túl fogjuk élni

John Sidgmore, a WorldCom elnöke nyilatkozatban kért bocsánatot a cég részvényeseitől, és megígérte, mindent megtesz azért, hogy a cég életben maradjon…

A “nagy ugrás” – öt év előtti szinten a Nasdaq

Rendkívüli mélypontra, az 1997-es szintre esett vissza az 1971 óta összeállított Nasdaq Composite Index hétfőn… Mi lesz veled Corporate America?

Tőzsdehét – vesztésre állunk

Amerikai felsővezetők – az eljátszott bizalom

Súlyos válságba kerülhet az amerikai gazdaság a sorozatos csalások miatt. A cégek felsővezetői sokat tehetnek a mundér becsületének megmentéséért. Mégis ők a reformok kerékkötői?

Bajban a WorldCom volt pénzügyi vezetője

Újabb óriásvállalatokat gyanúsítanak:

Bűnügyi nyomozás indult a Qwestnél

Könyvelési csalás gyanúja a Vivendinél

Hibás kimutatás a Xeroxnál

A nyomtatott Figyelő cikkei:

Könyvvizsgálói összefonódás – Laokoón-csoport

A WorldCom-botrány – Fehérgalléros bűnözők

Könyvvizsgálók egy fedél alatt – Kombinált fogó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik