Belföld

GTS – jön a Lehman Brothers?

A GTS magyarországi részlege bejelentette, hogy nemzetközi szerződésekkel teljes mértékben sikerült a hálózati átállás. Kérdésünkre a cégnél megerősítették: heteken belül várható az új tulajdonos kiválasztása.

Befektetőt keres a június 3-án önállósult GTS Central Europe, amely a magyarországi cégen kívül a lengyel, cseh, szlovák és román GTS – jön a Lehman Brothers? 1leányvállalatokat egyesíti. A FigyelőNet úgy értesült, már múlt hétre várták a döntést az új tulajdonossal kapcsolatban. Ezen a héten ismertté válhat a befektető személye.

Kik azok a Lehman Fivérek?Az 1850-ben alapított Lehman Brothers az elmúlt több mint 150 év alatt a világ egyik vezető kereskedelmi bankjává nőtt. Nevét az alapítókról, Henry Emanuel Lehmanról és Walter Lehmanról kapta. 1994-ben vált tőzsdei céggé, részvényeit a New York-i tőzsdén jegyzik, szerepelnek az S&P 100 részvényindexben is.

A cég fő profilja részvény- és kötvénykibocsátások szervezése, üzleti tanácsadás, valamint értékpapír-piaci elemzés. A vállalat elsősorban a kötvénypiacon számít nagy névnek: az amerikai kötvénypiac vezető indexét a Lehman Brothers szolgáltatja.

Értesülésünk szerint jelentkezett ugyan szakmai érdeklődő is, a jelentkezők többsége azonban pénzügyi befektető. Úgy tudjuk, a pályázók közül a Lehman Brothers a legesélyesebb, legalábbis a befektetési bank ajánlata tartalmazza a legmagasabb összeget.

A GTS-Datanettől kapott információink szerint “heteken belül várható egy vezető pénzügyi csoporttal történő megállapodás”. Ha valóban pénzügyi befektető lesz a pályázat nyertese, akkor a tulajdonos személye várhatólag nem befolyásolja a további üzletmenetet.

A FigyelőNet érdeklődésére a cég marketingmenedzsere, Mártity Zóra elmondta: már a múlt hétre várták az új tulajdonos kiválasztását, ez azonban még nem történt meg. Véleménye szerint legkésőbb jövő héten sor kerül rá, mivel pénzügyi érdek a közép-európai részleg mielőbbi értékesítése.

Alternatív összefogásA távközlési csoport más nemzetközi alternatív telekommunikációs szolgáltatókkal – többek között a Dynegyvel és a Cecommal – történt összekapcsolódások segítségével alakította ki a KPNQwesttől teljes mértékben független hálózatot.

A GTS közép-európai csoportja üzemi nyereséges (EBITDA pozitív) vállalati egység. A növekedési lehetőségekről kedvező képet ad a jó hírű pénzügyi cég érdeklődése.

Ezzel együtt a technikai problémák is megoldódtak: a GTS magyarországi részlege értesüléseink szerint csütörtökön jelenti be hivatalosan, hogy sikerült nemzetközi szerződésekkel teljes mértékben “kikerülni” a KPNQwest hálózatát, így most már önálló szolgáltatóként működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik