Belföld

Mobilcom-botrány – tulajdonosi csaták

A csütörtöki, estig elhúzódó közgyűlésről csalódottan távoztak a kisrészvényesek, megtört a Mobilcom lendülete. Pedig a Deutsche Telekom legnagyobb versenytársa az elmúlt három évben csak sikereket mutatott fel.

A Deutsche Telekom legnagyobb versenytársának számító Mobilcom az elmúlt három évben siktörténetet írt. A német távközlési piac deregulációja után egy év alatt tízszázalékos piaci részesedést ért el. Az alapító tag és egyben vezérigazgató, Gerhard Schmid nevét a Mobilcom részvényesei eddig elismerően és büszkén emlegették, de a tegnapi közgyűlésen távozásra szólították fel a tulajdonosok és a cég érdekeinek megsértése miatt.

A szavazásra bocsátott kérdésben Schmidet a jelentős tulajdonrésszel rendelkező France Télécom mentette meg, mert egylőre nem akarják meneszteni. A közgyűlésről kiszivárgott hírek miatt a cég papírjai 20 százalékot estek, árfolyama 13,5 euró volt.

Schmid sajnálja a történteket

A botrányt a 28,5 százalékban tulajdonos France Télécom robbantotta ki. A német felügyeleti szerv, a BDO által írásban kiadott szakvéleménnyel bizonyította, hogy a Mobilcom és Gerhard Schmid felesége cége közötti tranzakciók megsértették a részvényesek érdekeit. A jogsértő üzletet Schmid a felesége tulajdonában lévő céggel kötötte, a Mobilcomnak be sem számolt róla, és a kifizetéseket szerződés nélkül teljesítette. A Mobilcom felügyelő bizottsága utólagosan visszavonta a házastársak közötti ügyletet.

Az üzlet keretében Sybille Schmid cége, a Millennium 3,6 millió részvényre kapott opciót. Az opciós programot a Mobilcom a cég termékeit forgalmazó kereskedők ösztönzésére hozta létre. A férj és feleség között született megállapodásról azonban még szerződés sem készült és a Mobilcom pénzügyi igazgatója sem tudott róla. Ráadásul a Moblicom egyik leányvállalatától, a Mobilcom Communicationstől Schmid felesége igen magas összegű prémiumra számíthatott, ha fellendíti a cég termékeinek forgalmát. Az eddig már megtörtént átutalásokat a Mobilcom felügyelő bizottsága utólagosan visszavonta. Nem tudni azonban, hogy Sybill Schmid cégének van-e elegendő pénze a teljes összeget visszafizetni.

Miután a részvényesek tudomást szereztek a Schmid családi üzleteiről, az egyik befektetési alap képviselője felszólította Schmidet, mondjon le. Ő azonban ezt visszautasította. A részvényesek csak egy bocsánatkéréssel lettek gazdagabbak: Schmid szóban kért elnézést tetteiért. Már várható volt valamilyen botrány kipattanása, az utóbbi időben senki sem nézte jó szemmel, ahogy Schmid a céget vezeti. A kisrészvényesek egyöntetű véleménye szerint nem tartja szem előtt a tulajdonosi érdekeket. Pedig Schmid maga is tulajdonos, 33 százalékos tulajdoni hányaddal – bár éppen részvényei eladására készül.

Tervekkel teliA részvényesek többsége már régóta bizalmatlan Schmiddel szemben. Ennek ellenére ő a korábbi lendülettel vezeti a céget, nem szűkölködik nagyszabású tervekben. Az UMTS, az új mobiltelefon-standard igen drága licenszének megvásárlásával a részvényesek nem értettek egyet, ugyanakkor Schmid érvelése szerint a német piac újrafelosztásánál a Mobilcom az új technika segítségével, sokkal nagyobb részesedést érhet el. Schmid bocsánatkérése után több egyéb üzletről is beszámolt. A Mobilcom jelenleg a Bundeswehrrel tárgyal egy nagyszabású megbízásról, mely 2 milliárd euró bevételt jelentene a Mobilcomnak.

A France Télécom mentette meg

Schmid leváltásáról a közgyűlésen szavaztak, de a France Télécom nem voksolt a vezérigazgató ellen. A botrányt nem véletlenül robbantották ki ezen a közgyűlésen. Schmid részvénycsomagját ugyanis a France Télécom készül megvenni. A tárgyalások már több hónapja folynak Schmid és a franciák között, de az árban nem sikerült megegyezniük. Schmid részvényeként legalább 22 eurót szeretett volna kapni, a France Télécom viszont 18 és 20 euró közötti árfolyamon adott ajánlatot. Az egyezkedésnek a francia cég egy huszárvágással vetett véget. A kirobbantott botránnyal a részvények árfolyama 13,5 euróra zuhant, ezáltal Schmid alkupozíciója is erősen megromlott.

A kisrészvényeseknek pedig megrendült a bizalmuk Schmidben, egyöntetűen az eltávolítására szavaztak. A vezérigazgató csakis a France Télécom miatt tarthatta meg posztját. Schmid a jövőben is a Mobilcom élén akar állni. Részesedésének eladásával nem kívánt elköszönni a cégtől. Pozíciójának megtartása a kialakult új helyzetben a France Télécomtól függ. Ez a tény tovább rontja az eladási árfolyam számára kedvező megállapítását. A francia cég ügyesen játszotta ki kártyáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik