Belföld

Csapatfigyelő: Törökország

Ha van olyan labdarúgócsapat, amelynek világbajnoki múltja nem ad semmilyen fogódzót mostani szereplésének megítéléséhez, akkor ez a törököké. Eddig gyakorlatilag semmit sem értek el a vébéken, ugyanakkor a legutóbbi EB-n a negyeddöntőbe jutottak, és ez már jelez valamit az együttes tényleges erejéből.

Csapatfigyelő: Törökország 1Nehéz megítélni a felkészülési meccsek alapján is a törököket: legutóbb például Dél-Afrikától 2:0-ra kikaptak, de mindkét gólt olyan periódusban kapták, amikor Senol Günes szövetségi kapitány éppen kísérleti formációkat próbált ki. (Azt azonban megjegyezhetjük: a kísérlet nem sikerült.)

A török válogatott keretét elemezve megállapíthatjuk, hogy a kapuban a rendkívül rutinos Rüstü (Fenerbahce) áll majd, előtte a védőfalat minden bizonnyal Ümit Özat (Fenerbahce), Hakan Ünsal (Blackburn Rovers), Fatih (Fenerbahce) és Alpay (Aston Villa) képezi majd, mellettük esetleg két Galatasaray-játékos, Ergün és Bülent kaphat helyet.

Azon túl, hogy valószínűleg a Fener védelmére és kapusára épülnek a hátulsó csapatrészek, érdemes észrevenni, hogy az angol bajnokságban előszeretettel foglalkoztatják az Európa és Ázsia határán fekvő ország labdarúgóit. Ezt bizonyítja két középpályás szerződtetése is, hiszen Tugay a Blackburn Rovershez, Mustafa Izzet pedig a Leicester Cityhez igazolt.

Csapatfigyelő: Törökország 2A középpályán mellettük még olyan játékosok kaphatnak szerepet, mint a Milanban futballozó Ümit Davala, az Internazionale két idegenlégiósa, Emre Belözoglu és Okan Buruk vagy a Bayer Leverkusen sztárja, Yildiray Bastürk. Bastürk a BL-döntőben is szerepelt, és ha nem is volt meghatározó saját csapatában, azért lelkesen küzdött a fináléban.

Rajtuk kívül a válogatott keretben szerepel három olyan török játékos, aki a hazai bajnokságban rúghat labdába: Arif a Galata, Abdullah a Fener, Tayfur pedig a Besiktas kiválósága.

Csapatfigyelő: Törökország 3A csatárok esetében két hazai bajnokságban szereplő labdarúgó, és két idegenlégiós fért be a török keretbe: Hasan Sas a Galatából, Ilhan Mansiz a Besiktasból jutott a legjobbak közé. Hakan Sükür, aki a világbajnoki selejtezőkön messze a leggólerősebb török játékos volt – hat találatot szerzett 11 meccsen – Parmából érkezik a világbajnokság helyszínére. Nihat Kahveci ugyanakkor a spanyol Real Sociedad játékoksaként utazik Ázsiába.

A török válogatott nagy részét ismerhetjük a 2000. évi EB-ről, és ennek alapján a vébén viszonylag könnyű csoportjukból – Kína és Costa Rica legyőzése nem jelenthetne elvileg gondot – simán továbbjuthatnának. A törökök előtt persze ott tornyosul Brazília, amely – mégoly gyenge formája ellenére is – egyértelműen első számú esélyese a csoportnak.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a jórészt ismeretlen játékosokból álló Kínát sem, minthogy az ázsiaiakat olyan edző – a jugoszláv Bora Milutinovic – dirigálja, aki eddig minden csapatát továbbjuttatta a vébécsoportokból

Ajánlott videó

Olvasói sztorik