Belföld

Egy magyar találmány: bécsi kávézó a benzinkútnál

Eddigi legjobb eredményét érte el tavaly az OMV magyar leányvállalata, és forgalmát is több mint tíz százalékkal bővítette 2001-ben - hangzott el a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az OMV Hungária Kft. 2001-ben 16,3 százalékos árbevételnövekedés mellett 1,83 milliárd forintos üzemi eredményt realizált. Ezzel a 11 éve Egy magyar találmány: bécsi kávézó a benzinkútnál 1Magyarországon működő cég eddigi legjobb eredményét érte el, és a tavaly előrejelzett 1,5 milliárdos nyereségtervet is felülmúlta – mondta Jürgen Haas, a társaság pénzügyeiért felelős ügyvezető igazgató. Az euróval szemben az egész évben (2001-ben) erős forint a várakozásokat meghaladó pénzügyi eredménnyel segítette a céget, így összesen 1,58 milliárd forint adózás előtti eredményt tudott elérni.

Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. a bécsi OMV AG 100 százalékos leányvállalata. 2000-ben még 100 milliárdos forgalmat ért el, bevétele azonban tavalyra 116 milliárd fölé nőtt. A forgalomnövekedés az ásványolaj-termékek eladott mennyiségének 524 ezer tonnáról 600 ezer tonnára emelkedésén alapszik.

Mínusz kettő, plusz négyA kiskereskedelem több mint tízszázalékos bővülése annak ellenére következett be, hogy tavaly két OMV-benzinkutat bezártak. Jelenleg 114 az OMV-töltőállomások száma, ám épül az új miskolci kút, és három másik beruházást is előkészítettek, így várhatóan 118 tagúra szélesedik a hálózat. A kelet-közép-európai régióban az osztrák cégnek egyébként összesen 1160 töltőállomása van.

A teljes magyar piacon ez mintegy 10,5 százalékos részesedést jelent, a Mol és a Shell mögött. Tavaly az OMV körülbelül egy százalékkal javított itthoni piaci részesedésén – közölte Pécsi-Szabó Miklós, a cég másik ügyvezető igazgatója. A 2002-es várakozásokról annyit mondott, hogy továbbra is 10 százaléknál nagyobb forgalombővülésre számítanak.

Az OMV két főüzletága a töltőállomás-hálózat révén lebonyolított kiskereskedelem, illetve a tavaly átadott csepeli Dunatár üzemanyag-átemelő és -tárolóegység, továbbá más logisztikai fejlesztések révén a nagykereskedelem.

Pécsi-Szabó Miklós elmondta azt is: különösen büszke a magyarországi OMV-menedzsment, mert már külföldön is átvették ötletüket, hogy a benzinkutaknál bécsi kávézókat alakítanak ki. Így már több ország OMV-kútjainál kínálnak effajta szolgáltatást az osztrák cég munkatársai. (A társaságcsoportnál amúgy is gyakori a magyar ötletek megvalósítása: nem véletlen, hogy a cég bulgáriai terjeszkedését három honfitársunk segíti a balkáni országban.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik