Belföld

Az első száz nap – ha minden igaz

Közeleg a kampányígéretek beváltásának ideje. Az MSZP és az SZDSZ ismét hitet tett a koalíció mellett. Ha feláll a kormány, sietve elkezdheti előkészíteni az első száz napra vállalt intézkedéseket.

Átmenet idejéreA miniszterelnök kijelölésének elveiről sem az Alkotmány, sem más jogszabály nem rendelkezik. A magyar gyakorlat szerint az államfő a pártok vezetőivel folytatott tárgyalások után tesz javaslatot a miniszterelnök személyére. A konzultáció azért szükséges, hogy a kormányfő felmérje, akad-e olyan parlamenti párt, amely egyedül vagy más párt támogatásával birtokolja a miniszterelnök megválasztásához szükséges többséget. Azokban az országokban, ahol léteznek a jelölést meghatározó szabályok, általában a többségi elv a meghatározó, vagyis a kormányzati szerepre esélyes pártcsoportosulás jelöltjét kérik fel a kormányalakításra.

Az új kormány megalakulásáig a régi kormány, az új miniszterelnök megválasztásáig a korábbi miniszterelnök ügyvezetőként marad hivatalban. Az ügyvezető kormány nemzetközi szerződést nem köthet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben hozhat. Az ügyvezető miniszterelnök nem nevezhet ki és nem meneszthet minisztereket, és rendeletet is csupán törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Minden esély megvan arra, hogy a köztársasági elnök Medgyessy Pétert kéri fel kormányalakításra mint a kormányzásra leginkább esélyest. Különösen a hétfői bejelentést követően, mely szerint Medgyessy Péter, Kuncze Gábor és Kovács László levélben értesítették Mádl Ferenc köztársasági elnököt: egyikük sem kíván együttműködni a Fidesz MPP-vel.

Változhatnak a nevek

Bár a kampány során Medgyessy Péter hat miniszterjelöltet mutatott be, hétfő reggel az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában elmondta: a koalíciós tárgyalások függvényében a már előre bejelentett szocialista miniszterjelöltek személye is változhat. Személyi kérdésekkel csak a koalíciós tárgyalások tartalmi részének lezárását követően foglalkozik a két párt, a korábban bemutatott hat szocialista miniszter neve azonban ismert:

• Bárándy Péter – igazságügy

Csehák Judit – egészségügy

• Juhász Ferenc – honvédelem

• Kovács László – külügy

László Csaba – pénzügy

• Németh Imre – mezőgazdaság

Pedagógusok, közalkalmazottak, kisfizetésűek

Medgyessy Péter a választások második fordulóját követő hétfőn újból kijelentette az első száz napra vonatkozó terveiről: a program teljesíthető. A tervek között első helyen szerepel a nyugdíjasok számára egyszeri juttatásként kifizetendő 19 ezer forintos összeg. A dolgot némileg nehezítheti a jelenlegi kormány múlt héten tett ígérete, amely 73 milliárd forintos nyugdíjemelést irányoz elő erre az évre, a szocialisták szerint azonban mindez nem érvényteleníti az előbb említett 19 ezres programot.

A pedagógusok fizetését 50 százalékkal emelné meg a szocialisták vezette új kormány. Az emelés szeptember elsejétől lépne életbe, és októberben ugyanez vár az egészségügyben és “más területeken dolgozó közalkalmazottakra” is – áll az első száz nap programpontjai között.

Ugyanettől az időponttól, vagyis október elsejétől adómentes lesz a minimálbér, és a Munka Törvénykönyvének módosításával visszaállítanák a heti két pihenőnapot, melyből az egyiknek vasárnapra kell esnie.

Szőlősgazdák, iskolások, tévéelőfizetők

A program szerint módosítják a jövedéki törvény szőlő- és bortermelőkre vonatkozó részét – még a szüret előtt. Azonnali hatállyal megszüntetik az Országimázs Központot és a megtakarított pénzt ingyenes gyermekétkeztetési célokra fordítják. 2002. augusztusától, az iskolakezdést megelőzően minden évben kéthavi családi pótlékot folyósítanak.

Szeptember elsejétől 30 százalékkal emelik a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat. Júliustól pedig megszűnne az “alig látható” tévé-előfizetési díj, illetve kezdeményezik az Orbán-Nastase paktum újratárgyalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik