Belföld

Változatos jogértelmezés a Matáv és az internetszolgáltatók között

Az internetszolgáltatóknak kedvező elvi döntést hozott tegnap a Hírközlési Döntőbizottság: internetszolgáltató nem kötelezhető az internetezés díjának számlázására. Függőben lévő kérdések azonban bőven akadnak még.

Változatos jogértelmezés a Matáv és az internetszolgáltatók között 1Számlázás. A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) elvi állásfoglalása szerint a telkók nem kötelezhetik egyoldalúan számlázásra az internetszolgáltatókat. A vita tárgyát az eltérő jogértelmezés képezte: a Matáv a december végén meghozott díjmegosztási rendeletet – nappal 30 százalékos (percenként 1,46 forint), a kedvezményes időszakban pedig tízszázalékos (percenként 26 fillér) rész illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő-hálózaton történő internetezés telefondíjából – úgy értelmezte, hogy a számlázást az internetszolgáltató végzi ügyfele felé.

Az internetszolgáltatók viszont a törvényből azt olvasták ki, hogy a számlázás továbbra is a telkó feladata. Az internetszolgáltatók részben a számlázási rendszer kiépítésének költségeivel, a dupla számlázás értelmetlenségével, másrészt pedig fizikai képtelenségével magyarázták vonakodásukat.

Mindenki örül. “Bár elvi állásfoglalásról és nem törvényerejű rendeletről van szó, üdvözöljük a HDB döntését” – mondta el lapunknak Kormanik András, az Inter.net Kft. kereskedelmi vezetője.

A Matáv a kétoldalú tárgyalásokban hiszA Matáv az elvi állásfoglalásnak azzal a levezetésével egyetért, hogy hálózati szerződés szükséges a távközlési és az internetszolgáltató között, a számlázásról hozott döntést viszont elfogadhatatlannak tartja. Úgy vélik viszont, hogy a kérdésre rövid távon megoldást jelentenek majd a kétoldalú szerződések. “Bizonyára, lesznek szolgáltatók akikkel meg tudunk állapodni, ám bizonyára lesznek olyanok is, akikkel nem” – nyilatkozta a Figyelőnetnek Vasváriné Menyhárt Éva, a Matáv szabályozási és árpolitikai igazgatója. Akikkel nem tudnak megegyezni, azokkal szemben jogorvoslatért folyamodnak. A Matáv szerint egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a náluk maradó hányad tartalmazza a számlázás díját és a beszedés kockázatát.

“Mi történik ugyanis akkor, amikor egy dial-up előfizető loginnevével és jelszavával egy barátja otthoni gépéről jelentkezik be, így a telefondíjat esetleg olyan személynek kellene számláznia az internetszolgáltatónak, akivel esetleg semmilyen kapcsolatban nem áll, sőt nem is tud a létezéséről.” – világította meg a probléma képtelenségét lapunknak Vass Gábor, a telnet Magyarország Rt. kereskedelmi igazgatója. Ugyancsak kedvezőnek tartja a döntőbizottság lépését László Péter, a Freestart ügyvezetője. Bár az ingyenes netezésre szakosodott céget idén még nem érintette volna a számlázási kötelezettség (csak 2003-tól vonatkozott volna rá ez az előírás), hosszabb távon mindenképpen negatív hatással lett volna működésükre a számlázással kapcsolatos pluszkiadás.

A Freestart esetében az internetet ingyenesen használók azonosítása, számukra a számlák kiküldése is szinte lehetetlen. A HDB mostani határozata ezért hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben is fennmaradjon Magyarországon a térítésmentes internetezés.

Van aki számlázott volna. Bár ugyancsak kedvezőnek tartja a HDB döntését Graur Tamás, a PSINet Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta, hogy a PSINet megoldotta volna a számlázást. Ez a cég ugyanis csak a vele kapcsolatban álló ügyfeleknek küldött volna számlát, mégpedig nem a telefonbeszélgetések, hanem az internetre való rákapcsolódás időtartama alapján. Ugyanakkor Graur is megjegyezte: mindez okozhatott volna nehézségeket is, hiszen az internetes és a távbészelő díjaknak végeredményben összhangban kellett volna lenniük egymással, ez pedig külön egyeztetést igényelt volna a különböző partnerek között.

Jutalékért vagy jutalék nélkül? Az elvi állásfoglalás azonban újfent többféleképpen értelmezhető, nem mondja ki ugyanis egyértelműen, hogy a számlázási feladatot a telkó ingyen köteles-e ellátni, vagy felszámíthat-e érte díjat.

Más fronton támad a Matáv? Graur Tamás, a PSINet úgyvezetője úgy véli, hogy bár a HDB most a javukra öntött, nem táplálnak kétségeket afelől, hogy a Matáv újabb akciókra készül. Így például máris bejelentette a távközlési cég, hogy a PSINet által eddig havi 60 ezer forintért használt ISDN-30 vonalak díját 90 ezerre emeli Budapesten, miután a fővárost 14 szolgáltatási körzetre osztotta a Matáv. Mindez nehéz helyzetbe hozhatja a PSINetet, amely több száz ilyen vonalat használ Budapesten – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Az internetszolgáltatók úgy értelmezik a döntést, hogy számukra nem jelent majd többlet költséget az, hogy a távközlési cég végzi a számlázást, véleményük szerint a számlázás költsége része a telkónál maradó 70 illetve kedvezményes időszakban 90 százalékos hányadnak. Kormanik András szerint persze előfordulhat, hogy később az internetszolgáltató piaci alapon szerződést köt majd a telkóval és megfelelő díj ellenében átvállalja a számlázást és behajtást.

150 forint és az átalánydíj. Ugyancsak jogértelmezési zavar, hogy a Matáv éjszakai 150 forintos kedvezményes szolgáltatása átalánydíjasnak minősül-e vagy nem. Ha ugyanis annak minősül, nem érvényes rá a díjmegosztás.

Az internetszolgáltatók érvelése szerint ez egy olyan konstrukció, amelyért a Matáv valamivel több mint 46 percig 2,6 forint + Áfa díjat számít fel, utána viszont 0 forint + Áfa a felhasználó költsége. Mivel a HDB a kérdésben nem hozott döntést, várhatóan az IKB ad majd választ a jövő héten.

Mikor lesz már szerződés? Ha elhárulnak a fenti porblémák, illetve megoldódik néhány további, kisebb horderejű kérdés, sor kerülhet végre a távközlési és az internetszolgáltató között kötendő hálózati hozzáférési szerződések megkötésére. Amíg ugyanis ezeket nem hozzák tető alá, az internetszolgáltatók hiába várnak az ígért, és elméletileg januártól járó jutalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik