Belföld

Nőnap – a gömbölyded nők karrierje

Nőnap, a kommunista ünnep? A britek Anyák napjára készülnek. Az indiaiak feminista írónőt börtönöznek. Nők és a karrier - mint halak az akváriumban? Hóvirág és az ökomese.

A kommunista ünnep?! Többeknek feltettem a kérdést, hogy mire asszociál, ha azt hallja nőnap. “Arra, hogy ez egy kommunista ünnep” – volt a leggyakoribb válasz. Ez tagadhatatlan: első nemzeti nőnapot az Amerikai Szocialista Párt javaslatára szervezték 1909 februárjának utolsó vasárnapján az USA-ban.

Nőnap – a gömbölyded nők karrierje 1A kezdeményezés a Szocialista Internacionálé tetszését is elnyerte, és 1910-es koppenhágai találkozóján nemzetközivé tette az ünnepet, ezzel honorálva a nők jogaiért küzdő szervezetek aktivitását. Pontos dátumot azonban nem jelöltek ki.

1917. február 23-án több millió orosz nő kezdett sztrájkot a “békéért és a kenyérért.” Négy nappal később a cár lemondott, a nők pedig általános szavazati joghoz jutottak. A sztrájk emlékére február 23-át, amely a gregoriánus naptár szerint március 8-ára esett, jelölték ki a nők nemzetközi ünnepévé.

A britek Anyák napjára készülnek. A nőnap jónéhány országban nem tudott mélyebb gyökereket ereszteni. A skótok csaknem 90 százaléka nem is hallott róla. Hallott viszont Anyák napjáról, amelyet a britek hagyományosan böjt negyedik vasárnapján, ez évben március 10-én ünnepelnek.

Így a briteknek Anyák napjával is sikerült kilógniuk a sorból. Az anyákat szintén megünneplő további 46 ország ugyanis május első vagy második vasárnapjára időzítette a jeles napot.

Egynapos börtön a feminista írónőnek. Indiában nemcsak a nőnap, a nők egyenjogúsága sem magától értetődő. A feminista írónőt, Arundhati Roy-t, akinek első könyve nagy nemzetközi népszerűségre tett szert, – magyarul az “Apró dolgok isteni” címmel jelent meg -, egy napos börtönbüntetésre és 2000 rúpiára ítélték a minap.

Nőnap – a gömbölyded nők karrierje 2Az írónő környezetvédőkkel a Narmada völgyi duzzasztógát megépítése ellen tiltakozott. A gát a szakértők szerint nem csak környezeti, hanem szociális katasztrófát is okoz, hisz felépítésével 400 ezer embert kell áttelepíteni.

A bíróság szerint Roy nem “gondolkodó lényhez” méltóan viselkedett, amikor sértő szavakkal illette a kormányt és bíróságot. Roy különben az indiai jobboldal gyűlölt figurája, ezt könyvein kívül azzal érdemelte ki, hogy négy éve aktívan tiltakozott a nukleáris tesztek miatt.

Nők és a karrier – mint halak az akváriumban? Egy kísérlet során a halak akváriumában üvegfalat helyeztek el. A halak megszokták, hogy csak a falig úszhatnak el. Habár az üvegfalat idővel eltávolították, a halak sohasem úsztak ezen túl.

Sokak szerint a nők hasonlóan viselkednek munkahelyükön: öntudatosan megcéloznak egy állást, ám üvegfalat érzékelve, a hierarchia bizonyos fokára nem lépnek fel.

Számos pályán valóban így van, bizonyos területeken azonban jól áll Magyarország: a legfrissebb hírek szerint a nemek aránya az informatikában nálunk jóval kedvezőbb, mint Nyugat-Európában.

Nóra elhagyta a babaházat. A MÉBIT Rt. az öntudatos, lázadó, babaházat elhagyó nőkre asszociál: hölgyek számára is kínál személyre szabott pénzügyi terv kidolgozását, sőt egy speciális befektetéshez kötött életbiztosítást, a Lady Armadát is.

A gömbölyded nők karrierje. Az amerikai Nigel Barber szociálpszichológus a különféle testalkatokhoz kötődő személyiség vonásokat kívánta feltérképezni. A fiatal felnőttekből álló résztvevőknek rajzokon kétféle derék- és csípőarányt mutatott, mindkettőt három változatban: sovány, normális testsúlyú és túltáplált hölgyeket ábrázoló fantomképeken.

Nőnap – a gömbölyded nők karrierje 3A szaporodás képesség tekintetében a gömbölyded alakú, normális testsúlyú modell lett győztes, ám a részvevőkben épp ez a rajz idézte fel legkevésbé a karrierhez szükséges jellemvonásokat. A karrierképesség legerősebben a normális testsúlyú, de inkább férfias testarányokat mutató nőkhöz kapcsolódott.

A testsúly hatása leginkább abban nyilvánult meg, hogy a válaszadók a sovány nőknek kisebb szaporodási képességet tulajdonítottak. A férfi és női válaszadók is a gömbölyded, de nem túlsúlyos hölgyeket találták a legszebbnek, ám azt mégis nehezen tudták elképzelni, hogy ők hivatásukban komoly előmenetelt érjenek el.

Hóvirág és az ökomese. Végül sokan kötik össze a nőnapot egy csokor hóvirággal. A virágot tilos tövestül szedni. Titka, hogy hagymájában egy olyan molekulát – lektint – találtak, amely szószerint elveszi a földi férgek és rovarok étvágyát.

Kutatók azóta már burgonyát is génkezeltek lektinnel: a hóvirággal módosított burgonyán az élősködő levéltetveknek elment a kedvük a szaporodástól, és tizedannyi utódnak sem adtak életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik