Belföld

Mágnescsíktól a Csip-ig – 10 éves a Giro Bankkártya Részvénytársaság

2001. novemberében a Kereskedelmi és Hitelbank végrehajtotta az első éles VISA EMV-csipkártya tranzakciót Magyarországon. Idén hazánkban használatban is megjelennek a bankok csipkártyái. Az események egyik kulcsszereplője a Giro Bankkártya Részvénytársaság (GBC), mely társaság 2002. februárjában ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

A GBC-t a Magyar Nemzeti Bank, és az üzletágban érdekelt kereskedelmi bankok alapították 1992. februárjában. A társaság a hazai bankkártya üzletág kialakulását és fejlődését hivatott támogatni, nemzetközileg is élenjáró technikai infrastruktúra fejlesztése és működtetése révén. Az időközben bekövetkezett piaci folyamatok és bankösszevonások következtében a társaság jelenleg három bank tulajdonában van: Kereskedelmi és Hitelbank Rt., HVB Bank Hungary Rt. és Erste Bank Hungary Rt.

A társaság egyik alapfeladata a bankkártya elfogadó eszközök, pénzkiadó automaták és a kereskedelmi terminálok felügyelete, a bankkártyákkal végzett elektronikus pénzügyi tranzakciók engedélyezése vagy eljuttatása az engedélyezés helyére/ a kibocsátó bankokhoz, vagy a nemzetközi kártyatársaságokhoz/. A GBC kiépítette a hazai bankkártya tranzakciók kölcsönös elszámolási rendszerét és az elmúlt 10 év alatt a hazai bankkártya piac fontos szereplőjévé vált. A Giro Bankkártya Részvénytársaság pénzügyi vállalkozásként 2000-ben megkapta a bankkártya elszámolóház jogosítványt, tevékenységét azóta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is ellenőrzi.

A társaság együttműködik az Europay-Mastercard, VISA és az AMEX kártyatársasággal. Szolgáltatásai a legkorszerűbb Tandem Himalaya hardver platformon és BASE24 rendszeren alapulnak. A nagy megbízhatóság és gyorsaság mellett a gazdaságos üzemeltetési költségek miatt a pénzintézeti felhasználók szívesen veszik igénybe a GBC-t.

A Bankkártya Rt. 2001 óta ISO 9002 minősítéssel rendelkezik, szolgáltatásait 15 hazai és 3 külföldi bank, továbbá három egészségpénztár részére nyújtja jelenleg. Tevékenysége folyamatosan bővül és korszerűsödik.

A múlt évben a Giro Bankkártya Részvénytársaság megkezdte előkészületeit a mágnescsíkot felváltó EMV szabványos csipkártyás rendszer kiépítésére. Ennek hatására a hazai bankok csipkártya kibocsátása elkezdődik ezévben és a nemzetközi csipkártya elfogadás feltételeinek megteremtése is várhatóan felgyorsul a közeljövőben. 2005 végére minden bankkártyán megjelenik a csip- egyelőre a mágnescsík mellett- melyet addigra minden hazai pénzintézeti terminál/pénzkiadó, vagy kereskedelmi terminál/ el kell, hogy tudjon fogadni. Eddigi és a jövőbeli fejlesztéseivel, pénzügyi szolgáltatásaival a GBC élenjár a bankkártyák következő generációjának hazai bevezetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik