Belföld

HP – ki mellé állnak az intézményi befektetők?

Dúl az érdekcsata, mielőtt március 19-én végre részvényesi döntés születik a Hewlett-Packardnál a Compaqkal szerveződő fúzióról. A szavazás 23 milliárd dollár és 19 százalékos piaci részesedés sorsát határozza meg.

HP – ki mellé állnak az intézményi befektetők? 1Az Európai Bizottság a múlt héten engedélyezte a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülését. Az öreg kontinens felügyelői meglehetősen óvatosan, csak négy hónapos vizsgálat után adtak pozitív visszajelzést.

A HP legutóbbi üzleti negyedévére minden eddiginél jobb eredményt jósolt, és a Compaq is túlszárnyalta előre kitűzött céjait. Ennek nyomán ismét felerősödtek azok a vélemények, melyek szerint sikeres lehet a fúzió.

Kicsoda Carly Fiorina?A HP jelenlegi vezérigazgatója, teljes nevén Carleton S. Fiorina 1999. júliusában került a céghez mint a reinvenciós üzletág vezetője. Korábban csaknem 20 évet töltött az AT&T-nél és a Lucent Technologiesnél, a vállalati ranglétra csaknem minden fokát bejárva. Elsősorban értékesítési és marketing munkakörben tevékenykedett. Eredetileg középkori történelemből és filozófiából diplomázott, de később több üzleti felsőoktatási intézményben is képezte magát. Jelenleg a Cisco Systems igazgatósági tagjaként is számon tartják, korábban pedig hasonló tisztséget töltött be a Kellog Co.-nál is.

Sorsdöntő lehet az elemzői vélemény

A szavazással végérvényesen befejeződik az az üzletpolitikai vita, amely Carly Fiorina, a cég vezérigazgatója és Walter Hewlett, az egyik alapító fia között alakult ki még november elején. Ekkor jelentette be a vezetőség, hogy továbbra is támogatja a fúziót, Walter Hewlett azonban nemtetszésének adott hangot, és kijelentette, hogy alkalomadtán a két cég összeolvasztása ellen szavaz majd.

Megfigyelők a vita kiteljesedését a döntés előtti utolsó hetekre várják, amikor is a cég vezetése és a Hewlett-tábor az intézményi befektetők bizalmát keresve ádáz küzdelembe kezd a mindent eldöntő 57 százalékos szavazattöbbségért. A HP-hez közelálló források szerint az egyik fő befolyásoló az a kis tanácsadó cég, az Institutional Shareholder Services lehet, amely a döntés előtt néhány héttel hatástanulmánnyal kiegészített elemzést fogalmaz meg az ügyben érdekeltek számára. Amennyiben ez negatív jövőképet fest a fúzióról, az többek szerint egyértelműen a befektetői bizalom elvesztéséhez vezet.

Ellendrukkerek és kételkedők

Nem mindenki várja ki a szakértői vélemények nyilvánosságra hozatalát. Az együtt 18 százalékot birtokló rivális cégek máris szembehelyezkedtek az ügylettel, félve attól, hogy a születendő óriás fenekestül felforgatja a már kialakult viszonyokat a szektorban. A fúzió tavaly szeptember 5-ei bejelentésekor ugyanezek a társaságok még örömmel fogadták a hírt, mert akkori véleményük szerint a HP-Compaq párosnak még igen rosszak voltak a növekedési esélyei, sőt azt sem tudták igazából elképzelni, hogy milyen hatásfokkal működhet maga az egyesülés.

A vállalat vezetői szerint a létrejövő mamutcég teljesen megváltoztatja majd a piacot. Az elemzők nem osztják bizakodásukat. Szerintük ugyanis a cég nagyon nehézkesen hozza majd meg azokat a költségcsökkentő lépéseket, amelyek révén maximalizálhatók az összeolvadásból származó előnyök.

Már csak bólintani kell

HP – ki mellé állnak az intézményi befektetők? 2A Compaq szintén kedden jelentette be, hogy kitűzte a kérdésről tartandó részvényesi szavazás időpontját. Mindössze egy nappal lesz később a HP-befektetők döntésénél, tehát március 20-án. A Compaq közleményében jelezte, hogy a vezetőség véleménye szerint a Compaq-tulajdonosok “fogékonyak lesznek” az üzletre, és minden bizonnyal igenlő választ adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik