Belföld

Albacomp – a múlt lezárult, a jövő biztató

Az 1985-ben alapított Albacomp a legnagyobb magyar tulajdonú számítástechnikai vállalkozás. A frissen választott menedzsment szerint idén új fejezet kezdődik a vállalat életében.

Albacomp – a múlt lezárult, a jövő biztató 1Az Albacomp vállalatcsoport 2001-ben 16 milliárdos konszolidált árbevétel mellett közel félmilliárdos eredményt ért el. Ebből az Albacomp Rt. árbevétele várhatóan 12 milliárd, eredménye pedig meghaladja a 300 millió forintot – jelentette be a cég vezetése.

Az Albacomp-perben exponált személyek visszavonultak a vezetésből, s jelenleg külső tanácsadóként segítik a céget. Az új vezetés – mivel az eljárás magánszemélyek ellen indult – a továbbiakban nem kíván ezzel foglalkozni, ehelyett a jövőbeli tervekre összpontosít. Profiltisztítást ígér, a termék- és szolgáltatásportfólió növelését, valamint ambíciózus terveket jelentett be.

Új vezetés – tiszta lappal

Albacomp – a múlt lezárult, a jövő biztató 2Idén január 1-jétől Koródi Bálint vette át vezérigazgatóként a cég irányítását. Ő korábban a Montana Rt. vezérigazgatói posztját töltötte be. A vezetőség új tagjai Szajkó György műszaki vezérigazgató-helyettes, valamint a már korábban is az Albacompnál dolgozó Dosztál György termelési vezérigazgató-helyettes és Kőszegi Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettes.

Az Albacomp vezérigazgatója elmondta: tudják, hogy a cégnév kriminalizálódott, de remélik, hogy a jövőben a névről a kosárlabdacsapat, valamint a jó minőségű szolgáltatások és termékek jutnak majd az emberek eszébe.

Megújuló struktúra

A személyi változások a menedzsment átszervezésével is járnak. Kibővül az operatív vezetőség, és modern menedzsmenttechnikákat alkalmaznak. Az új helyzetben a kompetenciák és a felelősségi körök egyértelmű tisztázása lesz a legfontosabb. A vállalati szerkezetet erős kontrolling osztály ellenőrzi, amely többek között adatbányászati módszerekkel is próbálja növelni a hatékonyságot.

A vállalatcsoporton belül is hasonló jellegű profiltisztításra kerül sor. Az Albacomp több, nem a fő tevékenységi köréhöz tartozó vállalkozásából kivonul. A vállalatcsoporton belül maradó cégeknél pedig világosan rögzítik a tevékenységi területeket. Ez előreláthatóan több cég átszervezéséhez vezet.

Tervek a jövőre

Az Albacomp a jövőben új szolgáltatásokkal és új termékekkel próbálja bővíteni kínálatát. A termékek között a legnagyobb dobásnak a magyar fejlesztésű Infopont terminál ígérkezik. Az internet és adatbázis alapú, speciális szolgáltatások működtetésére tervezett érintőképernyős terminál széleskörű információs eszközként alkalmazható nagy forgalmú helyeken.

A pingvin szárnyra kapAz Albacomp naprakész akar lenni a Linux alapú megoldások terén is. A FigyelőNet kérdésére Szajkó György műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta: jelenleg is tesztelik a SuSE Linux vállalati rendszereit, amelyek áruknál és biztonságuknál fogva versenyképesek lehetnek.

A készülék alkalmas e-mail vagy elektronikus fotó küldésére, internetes oldalak vagy adatbázisok megjelenítésére és több nyelvű menürendszer kezelésére, de bővíthető SMS-küldő, nyomtató, érme- vagy telefonkártya-elfogadó szolgáltatásokkal, sőt hangüzenet továbbítása vagy videoanyagok futtatása is lehetséges.

A stratégiai tervek között szerepel egy – meg nem nevezett – amerikai partnerrel létrehozandó vegyes vállalat. Ez Magyarországon elsőként iparszerűen és technologizált módon foglalkozna számítástechnikai részegységek diagnosztizálásával és javításával.

A cég a jövőben multinacionális vállalatokkal kíván stratégiai partneri kapcsolatot megalapozni. A kis- és középvállalatok számára pedig teljes körű megoldásokat és alkalmazásszolgáltatást kínálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik