Belföld

A Magyarországon legelterjedtebb tesztek

Leginkább a CPI

A személyiséget vizsgáló tesztek közül a Kaliforniai Személyiségkérdőívet – az úgynevezett CPI tesztet használják leggyakrabban Magyarországon. Elterjedtsége egyrészt nemzetközi elismertségének köszönhető, másrészt azzal magyarázható, hogy a magyarországi változatért nem fizetnek jogdíjat, de mindenki szívesen másolja, ahol tudja.

Jó néhány évvel ezelőtt kapott engedélyt a CPI módszerének tanulmányozására és kipróbálására egy magyar kutató, aki valóban gondosan adaptált legálisan használta a tesztet egyetemi kutatásokra. Magyarországon ez az elavult változat terjedt el, külföldön már az eredeti CPI második-harmadik, javított változatát használják, amely többek között eleget tesz a személyiségi jog törvényi előírásainak is.

A teszt kitöltése körülbelül 1órát vesz igénybe, és ára jelöltenként 40-50 ezer forint. Az eredményeket illetően megoszlanak a vélemények: vannak szakemberek, akik beérik a CPI eredményeivel, mások szerint azonban bonyolultabb személyiségvizsgálatokra nem alkalmas a teszt, illetve a benne maradt “furcsa” kérdések (“Mit szeret jobban: zuhanyozni vagy kádban fürödni?”) miatt a munka világában használata nem helyes.

Jó a teszt, ha…1. megbízható – azaz ha újra elvégeznék, hasonló eredmények születnek, mint korábban

2. érvényes – vagyis valóban azt méri, amit szeretnének mérni és statisztikailag elkülöníti a vizsgált tulajdonságokkal rendelkezőket azoktól, akik nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal

3. normalizált – korábban kipróbálták egy csoporton, amelynek eredményeihez viszonyítható

A munka világában: OPQ

A munka világában világszerte leginkább használatos személyiségkérdőív az SHL magyarul “Viselkedés a munkahelyen” elnevezésű tesztje (Occupational Personality Questionnaire – OPQ). A teszt legújabb, OPQ32 nevű változata 32 tulajdonságot vizsgált, például, hogy a jelölt mennyire szeret embereket meggyőzni, irányítani, mennyire szeret bevonni másokat a döntésbe, mennyire versengő, mennyire bízik meg másokban. Kitöltése körülbelül 1 óra. A hozzá tartozó számítógépes szakértői rendszer 15 nyelven képes leírást készíteni a vizsgált személyről a képzett, illetve a tesztet nem ismerő felhasználó, sőt a vizsgált személy számára is.

A népszerű PAPI

A TMP Worldwide-Hungary legtöbbször a PAPI (PA Preference Inventory) magyar, illetve angol nyelvű változatát használja, amelynek licencét az angol PA Consulting Grouptól vásárolták meg. A PAPI önfeltáró eljárás, elsősorban vezetőkre kifejlesztett személyiségteszt, amely a munka során tanúsított megnyilvánulásokat, viselkedési formákat tárja fel. Olyan személyiségfaktorokat vizsgál, mint az irányítás, kontroll iránti igény, szervezőkészség, interperszonális készség, sikerorientáltság, döntéshozás képessége, kreativitás. A teszt integráns része egy megközelítőleg egyórás visszacsatolás, beszélgetés, amikor a vizsgált személy a kiértékelés eredményével szembesül, és alkalma nyílik arra, hogy a teszt eredményeit saját interpretációjával, élményeivel egészítse ki.

Vissza a cikkhez >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik