Belföld

Larkinor – a Nagy Oldalletöltés-generátor

Larkinor úgy született, hogy Csereklei László egy online szolgáltatáson törte a fejét , amely egyrészt munkahelyről is használható, másrészt nagy oldalletöltést generálva reklámbevételt is eredményez.

Larkinor – a Nagy Oldalletöltés-generátor 1“Larkinor az illariai kontinenshez tartozó legdélibb sziget, így nem csoda, hogy éghajlata is zordabb a kontinens többi részéhez képest. A hőmérséklet csúcsértéke nyáron alig éri el a 30 fokot, télen pedig még havazás is előfordul. A szigeten az ember a domináns értelmes faj, ám jól megférnek itt elfek, törpék, koboldok, goblinok, s egyéb ritka – többnyire éles eszű – szerzetek is” – így kezdődik a napok alatt óriási népszerűségre szert tett Larkinor online kalandjáték története.

“Egy olyan online szolgáltatáson törtem a fejem, amely egyrészt munkahelyről is használható, másrészt nagy oldalletöltést generálva reklámbevételt is eredményez” – mesélte el a FigyelőNetnek a játék szülőatyja, Csereklei László. Végigböngészve az amerikai szájtokat két ötlet tűnt életképesnek: egy tőzsdei, részvényárfolyamok előrejelzésével foglalkozó oldal, illetve egy szórakoztató online kaladjáték. “Ez utóbbi mellett döntöttem, ám most már tudom, hogy az előbbire sokkal könnyebb lenne hirdetést szervezni” – jegyzi meg lakonikusan a 25 éves friss diplomás programozó.

Délszigetből Larkinor

Háború dúl az illariai kontinensen, és a menekülők Larkinor, a béke utolsó szigete felé veszik útjukat. Ám a béke csupán látszat, Larkinoron is gombamódra szaporodnak a bevándorlókra vadászó gonosz szörnyek. A sziget királya kegyesen befogadja a bevándorlókat, ám a szigetről való távozáshoz szigorú feltételeket szab: mielőtt hajóra szállna, a vándornak egymillió ezüsttel kell Larkinor büdzséjét gyarapítani. Pénzt szaporítani a szörnyek fondorlatos legyőzésével és hősi küldetések teljesítésével lehet.

“Larkinor eredeti neve Délsziget volt. Ám mikor 2001. nyarán le akartuk foglalni a Délsziget domaint, kiderült, hogy irodalmi portál készül ezen a néven (Vörösmarthy Mihály: A Délsziget című énekéből merítve), egyedi fantázianevet kezdtünk keresni. Olyat, amelyet a Google-be beütve biztosan nem eredményez egyéb találatokat.”

A Nagy Oldalletöltés-generátorA Larkinor népszerűsége január elején csaknem egy hétre elolvasztotta az Origo régóta töretlen előnyét az oldalletöltések terén az Index-szel szemben. (Ezt az egyébként elsősorban a Freemail levelezőrendszernek és az Altavizsla keresőnek köszönheti.) Magyarország vezető portálja nem sokáig tűrte az áldatlan állapotot: nagy oldalletöltés-vadászatra indult, és sikerrel elejtette a pihentagyú tinihumort nyújtó, már több mint napi 300 ezer letöltést generáló Tétova Teve Club nevű szájtot. A számmágusok fellégezhettek…

Három hét alatt napi egymillió letöltés

A történeten, a programozáson és a grafikán több mint egy évet dolgozott három informatikusnak és egy képzőművésznek készülő egyetemista. A kész művel három vezető portált is megkerestek, választ azonban csak az Indextől kaptak. A játék végül december 21-én indult el a portálon, az első hét végére a napi oldalletöltés meghaladta a százezret, január közepén pedig az egymilliót.

A regisztrált játékosok száma jelenleg hétezer fölött van, de a szám naponta két-háromszázzal növekszik. A legfanatikusabb larkinoros 10 karakterrel egy hónap alatt összesen 120 ezer oldalletöltést generált. Az IP-címek alapján a játékosok mintegy 40 százaléka munkahelyről játszik, a többi felhasználó általában az egyetemisták közül kerül ki.

Fiatalos imázsú hirdetők kerestetnek

Csereklei László szerint a bannerek mellett a hirdetőket jópofa szponzorációs lehetőségek is várják: szívesen viselnék lelkes támogatók nevét a karakterek használati eszközei, a sziget kocsmái, terei, bankja és piaca. Fiatalos imázsú biztosítónak soha vissza nem térő alkalom, hogy lecsapjon a szörnytámadás ellen köthető biztosítási termékekre.

Készül a játék angol változata is. Igaz, az amerikai játékgyártóknál történt előzetes tapogatózások nem túl biztatóak: a cégek most a 10-12 éveseknek szánt, legfeljebb harminc percet elrabló játékokra esküsznek, a közösségépítő játékok kevésbé kelendőek.

Larkinor – a Nagy Oldalletöltés-generátor 2Ennek ellenére a programozás folytatódik: a szörnyek száma meghaladja a 200-at, a tárgyaké a 300-at, küldetésből jelenleg 24 van. Egy küldetés programozása két nap, a játékosok két-három nap alatt teljesítik. “Csak az a baj, hogy a megoldásokat utána felteszik a fórumokra, így a később érkezők már lényegesen rövidebb idő alatt túljutnak rajtuk” – panaszolja mosolyogva Csereklei László, aki azonban most már csak szabadidejében fejleszt, “főállásban” komoly munkát keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik