Belföld

SL45 – túlképzett Siemens?

88 grammos, kétnormás, emlékező listás készülék, egyben ébresztő, stopper, de ha kell, visszaszámlálós óra, pénzváltó, számológép, szövegfelismerő, képes üzenetküldő, hangtárcsázó, hangrögzítő, hívásszűrős naptár és jegyzetfüzet.

SL45 – túlképzett Siemens? 1Továbbá diktafon, zenegép, adat és faxmodem, illetve nagy telefonkönyv és cégnyilvántartás – ötszáz névhez rendelhető 14 adattal -, valamint, egyre inkább csak mellesleg, rezgő telefon, amelyen beszélni és internetezni is lehet.

Néha nehéz rájönni, melyik zsebben van – olyan könnyű. Néha nehéz zsebre tenni, mert olyan jól mutat. Néha nehéz megállni, hogy vele érjük el, akinek a szavait rögzíteni szeretnénk, mert más ilyen eszköz nincs is most a piacon. Néha elmegy az este, amíg az ember összeállítja az új MP3 programot, hogy másnap azt hallgathassa munkába menet.

Új irány a mobilok világában a tudáshalmozásnak ez az SL45-ös szintje, ami már kicsit magasabb, mint amire egy embernek szüksége lehet. Izgalmas lesz látni, ahogy a fejlesztők a lebutítás sajátos kompromisszumait megkötik, hogy elérhető áron lehessen kiválasztani a vásárló szándékainak, munkakörének megfelelő tudásszeletet.

A Siemens SL45 státuszszimbólum lett, valószínűleg nemcsak az ára miatt. Minden kedvezmény nélkül 240 ezret kérnek érte. Egyelőre kevés olyan ember akad, akinek megér ennyit, hogy egy marokban elfér a jegyzetblokkja, a diktafonja, az MP3 lejátszója és egyben a telefonja. De csak a diktafon a naptárral, kiegészítve esetleg 1 órás felvételi lehetőséggel, már sok riporternek, üzletembernek nagy segítség lehet.

Ha egy diktafonra lenne szükség

Nagy élmény beszélgetés közben egyetlen gombnyomással elindítani a felvételt, hogy ne kelljen például vezetés közben lejegyezni a számot, amit a partner mond. Az elintézendők hipp-hopp rámondhatók – még a kocsiban vagy a metrón, buszon.

Nem lehet túl széles réteg, amelynek tagjai űzött vadként telefonálnak és rögzítik a különleges beszélgetéseket, este viszont van idejük MP3 fájlokat másolni. Folyamatosan ugyanazt a CD-t hallgatni uncsi, bármilyen tökéletes is a hangzás. Valamint hamarabb lemerül a szerkezet, ha MP3 és nem pusztán várakozó telefon.

A 45 perc CD minőség 5 órányi diktafon minőséggel egyenértékű, de ki akar telefonon 5 órát beszélni? Alaposabb szakmai interjú se nyúlik 1-2 óránál hosszabbra. Arra viszont alkalmas lehet, hogy újságírók beszélgetések rögzítésére használják. A mikrofon-fülhallgató távvezérlőként is működik, ha nincs szöveg, nem rögzít.

Ha az internet hiányzik

Viszonylag egyszerű elmenteni a hangfelvételeket. A hétsoros, nagy felbontású, borostyánsárga háttérfénnyel világító kijelzőn a WAP-világ képei jól mutatnak, áttekinthetőek a hírek, a belső adatbázisok. Nincs technikai akadálya, ám ma még keveseknek fontos, hogy a telefonon rendelhessen repülőjegyeket, vásároljon könyveket vagy CD-t, adjon-vegyen részvényeket.

A telefon teljes térfogata 69 köbcentiméter. Ez ellentmondásban van az akksi ígért 60-170 üzemórás teljesítőképességével. Három teljes nap készenlét után már nem ajánlatos hosszabb beszélgetésbe belebonyolódni.

Ha státuszszimbólum kerestetik

Lehet egy készülék túlképzett? Az SL45 sok mindent kínál, ám ettől egy kicsit lassúbb a kezelése, mint a szerényebb képességű, de telefonnak nagyon megfelelő telefonoké. Csakhogy a Siemens SL45 valószínűleg leginkább státuszszimbólum, és csak ezután kommunikációs eszköz. Márpedig az sok pénzt megér, ha egy szerkezetről elhíresül, hogy kasztképző azokban a körökben, ahol a legtöbb gondot a jövedelem elköltése jelenti.

Apró hibák

Furcsa, hogy a naptárban, programok rögzítésekor csak egy kaptafát követ: minden programnak eleje, vége van, napra, órára és percre is, ami legalább négy sor, 16 leütés a telefon picike billentyűin. A kezdeti lelkesedés elmúltával valószínűleg kevesebben csinálják ezt végig. Ha fontos, hogy a naptáram jelezze, hogy a kijelölt időben már van programom, kellene olyan opció is, amellyel nemcsak az időpont, hanem az időszak is rögzíthető.

Az is meglepő, hogy bár a naptár felkínálja a tervezett hívások előjegyzését, de nem csatlakozik hozzá a telefonkönyv, ahonnan a számot azonnal behívhatná az ember, illetve, amikor csengetve figyelmeztet a készülék, hogy hívnom kellene valakit, akkor azt a számot ott hiába nyomom meg. (Ha a címjegyzékből indul az ember, akkor viszont felkínálja a naptárat, és akkor nem kell beütni a telefonszámot.)

Sokat kérdez

Nem teljesen érthető az sem, hogy a felkínált funkciók többségére miért kér megerősítést. Olvasom a kijelzőn, hogy naptár, megnyomom és erre megkérdezi: naptár futtatása? Naná!

Nem ok nélkül kérdez rá azonban: az elutasítással ugyanis felkínálja a lehetőséget, hogy megváltoztassuk a “nyitólap” struktúráját. Ám ritkábban változtatja a telefon tulajdonosa az alaphelyzetet, mint ahányszor belenéz a naptárba. (Ezen aztán vitatkozhatnak a fejlesztők.)

Nem kézenfekvő a legegyszerűbb

Az is meglepő, hogy amikor szöveges üzenetre válaszlehetőséget kínál, akkor először a faxolást ajánlja fel, és csak a következő lépésben lehet az sms-re menni. Pedig sms-re leginkább sms a válasz. Persze ez is átprogramozható, ám nem olyan könnyű. Ha már egyszer azt választottam, hogy válaszolok és a negyedik lépésben az igent is elértem, akkor még mindig választhatok, hogy arra a telefonra válaszolok-e, amelyről az üzenet jött vagy egy másik számra

Látszólag egyszerű dolgokat néha csak nehezen lehet megoldani. Lehet bemondással tárcsázni. Ezen a szinten ez természetes. De be kell írni a hívandó számát, nevét. Meg se kérdezi, hogy kiválasztanám-e a listámból, akit hívok. Pedig nagy valószínűséggel olyat szeretnék hanggal tárcsázni, akit gyakran kell hívni, az pedig nyilván benne van a memóriában. Talán van olyan út amelyen felkínálja, de nem tünt fel…

A hangüzenetről kapott sms-értesítés sem tünthető el egy lépéssel, a takarítás négy lépés.

Az igazi dilemma: a készülék az ára és a szolgáltatásai alapján a legfelsőfelső kategóriába tartozik, de akinek van negyedmilliója egy telefonra, annak valószínűleg van munkatársa, nem is egy, aki ellátja a titkári teendőket, felírja a számokat, megjegyzi a feladatokat – bár ritkán zenél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik