Belföld

Befektetésajánló – gyorsjelentések után I.

Ezúttal a gyorsjelentési szezon első fecskéi közül válogattunk. A felsorolt társaságok nem illeszkednek a vártnál gyengébb összképbe, egyedül a Richter negyedéves gazdálkodási számai hagytak kívánnivalót maguk után.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nemcsak a részvénypiaccal foglalkozik. Hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

A tőzsdék drámai szeptemberi beszakadása, majd látványos felfutása többek között azt eredményezte, hogy három hónapos hozama alapján a BUX a világ öt legnagyobb erősödést felmutató börzemutatója közé tartozik.

Ezt követően a harmadik negyedéves gyorsjelentések hatása érvényesülhetett volna a magyar piacon (Cikkünk a gyorsjelentésekről >>). Az eredményekből azonban nem kaptak elég támpontot a befektetők, s a nemzetközi tőzsdei minirallynak köszönhetően a magyar cégek részvényárfolyama nem csökkent.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók az adott pénznemben értelmezendők, a Graphisoft esetében ez az euró.

Pedig a harmadik negyedéves gyorsjelentések többnyire csalódást okoztak, alig néhányan számolhattak be kedvező adatokról. A cégek összesített profitja közel 30 százalékban maradt el az egy évvel korábbi értéktől, a BUX ennek ellenére az utóbbi napokban meredeken felfelé tart, ismét átlépte a 7000 pontos határt. A részvényárfolyamokat tehát most nem a gyorsjelentések befolyásolták, a lendületet a kedvező nemzetközi hangulat és a világszerte emelkedő részvényindexek adták.

Mai befektetésajánlónkban azokat a vállalatokat elemeztük, amelyek elsőként adták közre harmadik negyedéves eredményeiket. Így már friss, a legújabb számokat is figyelembe vevő elemzői vélemények is napvilágot láthattak.

Richter
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Raiffeisen
5
1267
1387
ING Barings
5
1213
1300
Erste Bank
4
1265
1366
IE – New York
5
1223
1296
CSFB
5
1213
1465
ÁTLAG
4,8
P/E01
12,21
P/E02
10,98

Richter

A Richter szokás szerint az elsők között közölte negyedéves jelentését. Ezúttal a várakozásoktól elmaradó profitról számolt be. Jelentős pénzügyi eredményt ért el ugyan, ám az üzemi profit nagymértékben elmaradt az előző negyedévestől – főleg az orosz értékesítések csökkenése miatt.

A visszafogott eredmény fényében már nem is annyira meglepő, hogy a részvény kimaradt az előző pár napban tapasztalható erőteljes vásárlási hullámból. Ugyanakkor az elemzők körében továbbra is közkedvelt a papír, az EPS előrejelzések változatlan szintje mellett többen vételre módosították eddigi felhalmozási javaslatukat.

A Richter továbbra is pályázik a Polfa Grodzisk gyógyszercég 51 százalékos részvénycsomagjáért, az immár két hónapja elcsendesedett ügy adhat lökést a gyógyszerpapírnak.

A Richter gyorsjelentése >>

Danubius
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
IE – New York
3
476
492
Raiffeisen
4
442
377
Erste Bank
3
531
528
Concorde
2
459
428
OTP
546
465
Átlag
3,0
P/E 01
4,88
P/E 02
4,53

Danubius

Nyár közepi összefoglalónkhoz képest változatlanul tartáson marad az ajánlások átlaga a Danubius esetében. Eredményvárakozásaikból azonban jelentősen visszavettek az elemzők.

A társaságot erősen sújtja, hogy a szeptemberi amerikai események nyomán visszaesett a nemzetközi turizmus. Ennek negatív hatásait a Danubius frissen bejelentett létszámleépítéssel és átszervezéssel próbálja mérsékelni.

A cég a harmadik negyedévben a konszenzust meghaladó eredményről számolt be – elsősorban a cseh akvizícióból kifolyólag. A kilátások viszont nem túl kecsegtetőek, ráadásul a hazai számok sem adhattak okot túlzott optimizmusra.

A Danubius gyorsjelentésének értékelése >>

Rába
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
IE – New York
3
85
245
Raiffeisen
3
84
190
Eastbróker
5
201
202
Erste Bank
3
234
258
ABN Amro
4
ÁTLAG
3,6
P/E01
6,37
P/E02
5,25

Rába

Az utóbbi egy hónapban a spekulánsok kedvencévé vált a papír. Felfutást több tényező is támogatta.

A társaság új megrendelésektől számolt be, majd a DaimlerChrysler kötött stratégiai együttműködés dobogtatta meg a részvényesek szívét. Ezt a Rába még egy várakozások feletti negyedéves eredménnyel fejelte meg.

Az amerikai export visszaesése jelentősen csökkentette a Rába árbevételét. Viszont eredményoldalról kedvező az első kilenc hónapban összehozott 573 milliós adózott eredmény.

A gépipar kilátásai világszerte gyengék, a Rába esetében pedig különösen érezhető az amerikai hatás. Nem meglepő tehát, hogy mind az idei, mind a 2002-es eredménybecslések kétharmadukra csökkentek a szeptemberi ajánlónkban látotthoz képest. Kissé javult ugyanakkor a részvény megítélése az elemzők körében, annak ellenére is, hogy közel hatvan százalékkal emelkedett a papír árfolyama két hónap alatt.

A Rába gyorsjelentésének értékelése >>

Synergon
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Erste Bank
2
-86,7
-53,9
Raiffeisen
3
Eastbróker
3
36
30
IE – New York
3
-24
92
CA IB
29,1
29,1
Átlag
2,8
P/E 01
21,51
P/E 02
9,38

Synergon

A felsorolt papírok közül a Synergon kapta a leggyengébb, valamivel tartás alatti ajánlási átlagot. Az eredménybecslések rendkívül nagy szórást mutatnak mind az idei, mind a következő évre, de a harmadik negyedéves eredmény összehasonlításánál is hasonló volt a helyzet.

Az első kilenc havi 750 milliós nettó veszteség ellenére a cégvezetés pluszos évzárásban reménykedik. Ebben a várakozásban azonban több piaci szereplő sem osztozik vele. A részvény árfolyamára a fundamentumokon felül a végül elhaló Videoton sztori, valamint a Nasdaq szárnyalása hatott. Így a társaság tőzsdei kapitalizációja megduplázódott két hónap alatt.

A Synergon gyorsjelentése >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik