Belföld

Iszlám befektetési alapok – egy igazi kihívás

Igazán kihívó feladat olyan részvényeket találni, amelyek egyszerre kecsegtetnek nyereséggel és felelnek meg az iszlám szigorú befektetési feltételeinek.

Az idei esztendő minden valószínűség szerint az egyik legrosszabb évként íródik be az amerikai befektetési alapok történelemkönyvébe. A részvényárak zuhanása, az amerikai gazdaság mélyrepülése, és a szeptemberi terrorista támadások mind-mind a frászt hozták rá az alapkezelőkre.

Nicholas Kaiser, az Amana befektetési alapok kezelője azonban társainál sokkal nehezebb helyzetben van. A cég USA-ban működő két alapja ugyanis az iszlám befektetési elveknek megfelelően válogatja a megvásárolandó részvényeket, ez pedig nem könnyű feladat. A keleti vallás ugyanis tiltja a szeszesitalgyártók, a szerencsejátékban vagy éppen a szexiparban érdekelt cégek, a disznóhúst feldolgozó üzemek vagy a kamatjövedelmekből élő bankok papírjainak vásárlását.

Nehéz ügy

Kaiser a CNN-nek beszámolt egy az alapok felett őrködő, iszlám hívő gazdasági szakemberekből álló tanácsadó testülettel folytatott beszélgetéséről. Ez a tanácsadó testület bólint rá a kiválasztott részvényekre, ha azok megfelelnek az iszlám alapelveinek. “Az egyik úr azt mondta nekem, hogy ő olyan cégeket támogat, amelyek nem halmoztak fel egy dollár adósságot sem.” Kaiser az S&P 500-as listából 35 ilyen vállalatot talált. Egy másik tanácsadó azonban mindenképpen el akarta kerülni azokat a cégeket, amelyeknek túl sok kézpénzállományuk volt, mivel ezen cégek papírjainak megvásárlása már kamat jellegű befektetésnek minősülne. “Nos uraim – mondta csalódottan Kaiser -, akkor egyetlen cég sem marad az Önök számára az S&P 500-ból.”

Emellett persze egy gondos igazhitűnek – a kamattal és a pénzzel kapcsolatos megfontolások miatt – a vállalat tevékenysége mellett annak pénzügyeit is meg kell vizsgálnia. Az iszlám hittudósok hüvelykujjszabályként azt tanácsolják, hogy befektetés célpontjául csak olyan vállalat szolgáljon, ahol az idegen forrás és a saját tőke aránya kisebb, mint 1/3, eszközoldalon pedig a pénzeszközök és vevőkövetelések aránya nem lépi túl a 33 százalékot.
Részletes cikkünk az iszlám befektetési szokásokról >>

Tripla feladat

Kaisernek tehát egy pangó piacon kell pozitív hozamot biztosító részvényeket találnia, ráadásul úgy, hogy igencsak leszűkül a vállalatoknak azon köre, amiből válogathat. De arról, hogy még nehezebb legyen az élete, már az arab terroristák gondoskodtak – a szeptember 11-ei akciók után ugyanis az egész iszlám vallás a figyelem középpontjába került. Maga Kaiser ráadásul nem muszlim.

Az Amana munkatársai azonban nem tapasztaltak semmilyen kedvezőtlen megítélést a terrortámadások után. “Számlákat csak a gyenge piaci teljesítmény, nem pedig az iszlámmal szembeni érzelmek miatt szüntettek meg.” Sőt, azóta sok muszlim hívő fel is kereste őket – ezzel mutatva ki hűségüket az iszlám vallás iránt.

Catherine Hickey, a befektetési alapok teljesítményét vizsgáló Morningstar elemzője szerint a vallási háttérrel működő befektetési termékek piaca szűk terület ugyan, de dinamikus növekedése miatt végre egy igazi piaci rés a befektetési alapok számára. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a Dow Jones indexcsaládban már számos, az iszlám elveinek megfelelő részvényből alkotott portfólió-index megtalálható. Hickey szerint az Amana alapok igen jól teljesítettek az előző esztendőben, és a vallási küldetésük igazából nem szűkítette be a választási lehetőségeiket.

Behunyt szemmel

Vallási tőkeadóztatás

Az iszlám befektetési alapelvek egyik igen fontos része, hogy ha a befektetett összeg után profit keletkezik, annak egy részét jótékonysági célokra kell felajánlani (ezt nevezik “zakat”-nak). A zakat pontos összegére nincsen előírás, ám a rendszer úgy működik, mint egy profit alapú adóztatás. Az elért haszon bizonyos százalékát szokták jótékonysági célokra felajánlani. Az Amana ebben is segítségére siet befektetőinek: weboldalán mintakalkulációt közöl a zakat pontos kiszámításához.

Az Amana alapok valóban jól teljesítettek: a 20 millió dolláros eszközértékkel rendelkező Amana Income Fund az október 31-ével lezárult pénzügyi esztendőben 15,4 százalékot vesztett értékéből, azaz 3,9 százalékkal jobban teljesített, mint az irányadó S&P 500 index. Az Amana Growth Fund ennél valamivel rosszabb évet zárt, 23,43 százalékkal csökkent a nettó eszközérték.

A szigorú elvek ellenéra azonban Kaiser és az arab tanácsadók előbb vagy utóbb mindig meg tudnak egyezni. “Semmilyen olyan vallási személyiség nincsen, aki pontosan megmondaná, melyik részvényt szabad, melyiket nem. A szabályokat mindenki maga értelmezi, így minden muszlim a maga sajátos módján válogatja össze részvényeit.”

A tanácsadó testület a legutóbb nem engedélyezte Kaisernek, hogy Albertsons részvényekkel töltse fel a portfóliót, mivel a cég többek között sört és bort is árusít. Igaz ugyan, hogy az alkohol eladások a cég bevételeinek csupán 3,5 százalékát teszik ki, ám a befektetési hittudósok szerint a vállalat szándéka, miszerint szeszesital eladásból akar bevételhez jutni, egyértelmű.

Ellentétes példa a Southwest Airlines esete. A tanácsadó testület sokáig vitatkozott azon, engedélyezzék-e a légitársaság papírjainak vásárlását, mivel az repülőjáratain alkoholt is felszolgál az utasoknak. Végül azonban áldásukat adták a dologra, mivel rájöttek: a vállalat elsődleges szándéka nem az alkoholárusítás, hanem, hogy embereket juttasson el egyik helyről egy másikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik