Belföld

Compaq iPAQ H3630

A Compaq iPAQ típusú tenyérszámítógépe (pocket pc) az asztali számítógépek) törzsfunkcióit egyesíti a hordozhatóság előnyével. Könnyen kezelhető, gyors és rettentően okos.

Compaq iPAQ H3630 1Míg a menedzserkalkulátorokkal könnyen és egyszerűen nagy mennyiségű adatot tárolhatunk, a tenyérszámítógépekkel már az internet is “hordozhatóvá” vált, sőt Office dokumentumainkon is dolgozhatunk vele.

Az iPAQ általunk tesztelt változatával – H3630-as modell – szabadon levelezhetünk és internetezhetünk. A leginkább lapos üvegre emlékeztető formájú számítógép szabványos infravörös porttal (IrDA) van ellátva, így IrDA-kompatibilis telefonnal másodpercek alatt csatlakozhatunk a világhálóra.

A naptár, az emlékeztető és a kontaktok funkció az asztali gépünkön telepített Microsoft Outlookkal egyeztet: kölcsönösen frissítik egymást. A két PC közötti szinkronizálás egyszerű művelet: az iPAQ-ot csupán egy futurisztikus állványba kell bepattintani, és azonnal megindul az adatcsere, illetve a lítium-polymer akkumlátor töltése.

A iPAQ-on futó Word és az Excel az asztali gépekre kifejlesztett programok egyszerűsített változatai, kezelésük ennek megfelelően “adja magát”. A Media Playerrel zenefájlokat hallgathatunk, és videókat nézhetünk, a Picture Viewer pedig jól “elbánik” az általánosan elfogadott képformátumokkal. A Microsot Readerrel, az Acrobat Reader tenyérszámítógépre kifejlesztett változatával elektronikus könyveket (e-book) olvashatunk.

De hol a billentyűzet?

Compaq iPAQ H3630 2Első látásra feltűnik, hogy az iPAQot nem halmozták el vezérlő gombokkal. A legfőbb beviteli eszköz maga a képernyő: az érintő ceruza pótolja a hagyományos gépek egerét és billentyűzetét is. A szövegek bevitelekor választhatunk, hogy a képernyő alján megjelenő QWERTY-billentyűsoron gépelünk, vagy kézzel írunk (ekkor a beépített karakterfelismerő siet segítségünkre).

Ezzel természetesen a közelébe sem érünk a tízujjas gépelés gyorsaságának – aki erre vágyik, kihajtogatható teljes méretű billentyűzetet is vásárolhat -, ám nem lassúbb, mint a papírra firkálás, sőt a kapkodós jegyzeteléssel ellentétben garantáltan olvasható. A billentyűzet előnyére legyen mondva, hogy a karakter-felismerőhöz hasonlóan jól kezeli a magyar ékezetes karaktereket is. A beviteli módhoz gyorsan hozzá lehet szokni, bár harminc oldalas nagyesszéinket érdemesebb inkább az asztali gépünkön írni.

Műszaki specifikációk

Processzor: Intel 206 MHz Strong ARM 32-bit

Memória: 32 MB RAM, 16 MB ROM

Kijelző: TFT folyadék-kristályos érintéssel vezérelhető képernyő, mely 4086 szín megjelenítésére képes. Felbontása 240×320 pixel. Képponttávolsága 0,24 mm. Öt fokozatban állítható háttérvilágítás.

Előtelepített szoftverek: Asset Viewer, Microsoft ActiveSync 3.1, Microsoft Windows CE, Calendar, Contacts, Tasks, Voice Recorder, Notes, Pocket Word, Pocket Excel, Pocket Internet Explorer, Windows Media Player, Calculator, Soltaire, Inbox, Microsoft Reader, File Explorer, Microsoft Windows Powered Pocket PC, Picture Viewer, Qmenu, Qstart, Qlaunch, Qutility.

További szoftverek a mellékelt CD-n: Microsoft ActiveSync 3.1, Microsoft Money for PocketPC, Pocket Streets, Pocket Outlook 2000, Pocket Internet Explorer 5.0, Media Manager, Tscribe, Microsoft Reader eBook samples, Illium eWallet and ListPro, Conduit Peacemaker Software, Ziogolf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik