Belföld

Bin Laden, a tőzsdeguru?

Egyre valószínűbbnek tűnik az a korábbi gyanú, hogy a múlt keddi robbantásokkal gyanúsított Bin Laden a részvénypiacokon is túljárt a világ eszén: értékpapírok eladásával hatalmas összegeket kaszálhatott az árfolyamok zuhanása miatt.

Bin Laden, a tőzsdeguru? 1Már egy hete él a gyanú, hogy Oszama Bin Laden csoportja nemcsak a terrorakcióval hagyhatta ott a nyomát a nyugati civilizáció pénzügyi központjában. Másfél hete ugyanis bizonyos piacokon nagy ármozgások voltak megfigyelhetőek, éppen a keddi események előtt.

Utólag már semmi meglepő sincsen benne: a biztosítási és a légitársaságok részvényeiről van szó. Éppen azokról a papírokról, amelyek a terrorakció után 20-50 százalékot is veszítettek értékükből. Aki tehát nagy áresésre spekulált, az pár nap alatt dollármilliókat kereshetett a börzéken. A gyanú szerint Bin Laden élt ezzel a fejlett pénzügyi technikával…

A short selling ügyletA “rövidre eladás” nevű tőzsdei ügylet lényege a következő: kölcsön kell venni egy részvényt valakitől, és eladni a piacon 1000 forintért, majd arra kell spekulálni, hogy esni fognak az árak. Ha majd 500 forintnál tart a részvény árfolyama, venni kell egyet a piacon, és visszaadni annak, aki kölcsönadta. A két árfolyam közti 500 forint pedig a spekuláns nyeresége marad, leszámítva azt a kis díjat, amit a kölcsönvételért kellett fizetni. Ha azonban beigazolódik, hogy az áresés mögött a spekuláns áll, akkor bennfentes kereskedelem áll fent, ez pedig nem megengedett.

Indul a nyomozás

Bár a gyanú már egy hete él, a nyomozás csak most kezdődött el. Az amerikai hatóságokkal szorosan együttműködve a nemzeti felügyeletek vizsgálatot indítottak az olasz, a német, az angol, a japán, a francia és az amerikai értékpapírpiacokon, azt vizsgálva, hogy történt-e valami szokatlan kereskedelmi tevékenység a keddi terrorakciót megelőzően. Regina Nösser, a német felügyelet szóvivője azonban kijelentette: “a nyomozás a kezdeti fázisban tart, egyelőre nem találtak bizonyítékokat arra, hogy az árak ingadozása mögött Bin Laden csoportja állna.”

A felügyeletek szerint az, aki nagy tételben fogad a részvényárak zuhanására, semmiképpen sem maradhat anonim. Egyes hírforrások szerint azonban Ladenék több országban, más-más brókercégeknél folytatták le a spekulatív ügyleteket, így a nyomozáshoz elengedhetetlen a hatóságos szoros együttműködése. Az olasz Corriera della Sera szerint egy itáliai brókercégen keresztül kötötték meg az úgynevezett short selling ügyleteket.

Nagy zuhanás – nagy profit

A vizsgálatok olyan részvényekre terjednek ki, mint a Münich Re viszontbiztosítóé, amelynek piacán nagy ármozgások voltak megfigyelhetőek. A részvény 22 százalékot vesztett értékéből, ebből 13 százalék közvetlenül a merényletek előtti napokban. Ugyancsak vizsgálják a Swiss Re és a francia Axa papírjait. Egyes elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a terrorakció előtti áresések azért következtek be, mert a nagy európai biztosítók sorra kedvezőtlen pénzügyi eredményeket jelentettek be.

A vizsgálatok még tartanak, ám az biztos, hogy a keddi események után nagy áresés volt megfigyelhető a légitársaságok és a biztosítók részvényeinél. Ha a gyanú beigazolódik, akkor Bin Laden az így megszerzett profitból akár évekig finanszírozhatja majd terrorista akcióit. Amerikai nyomózók már azt is vizsgálják, hogy a szaúd arábiai terrorista nem amerikai bankokban tartja-e a tőzsdei spekulációval szerzett dollárokat…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik