Belföld

Nemcsak Bridget Jones keres rosszul

Ha a nők többsége nem is panaszkodik annyit fizetésére, mint Helen Fielding regényének hősnője, több felmérés bizonyítja, hogy a nők a világ minden részén, így Magyarországon is kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik.

A különbség számokbanHa az angol viszonyokat alapul véve elvégzünk egy rövid számítást, kiderül, hogy a nőkön igen tekintélyes összeget takarítanak meg a munkáltatók. Ha feltesszük, hogy a férfiak átlagosan egy fontot keresnek, míg a nők ugyanakkor csak 82 pennyt, akkor a nők 250 ezer fonttal keresnek kevesebbet életük során, mint férfi kollégáik.

Különbség legfeljebb csak az arányokban mutatkozik: Skóciában például nagyobb a szakadék a férfiak és a nők fizetése között, mint Nagy-Britannia többi országában. Az Egyenlő Esélyek Tanácsa által készített felmérés eredményei szerint a teljes munkaidőben dolgozó skót nők férfi kollégáik fizetéséhez képest csak 80 százalékot visznek haza – annak ellenére, hogy Angliában már 1970-ben elfogadták az egyenlő fizetésről szóló törvényt (Equal Pay Act).

Nemcsak Bridget Jones keres rosszul 1Bárhol Európában

Ha eltekintünk a skót helyzettől, Anglia még mindig nem áll túl jól európai viszonylatban: a fizetések közötti szakadék a szigetországban a legnagyobb a férfi és női bér között. Skóciában 19 százalékos a szakadék, 6 százalékkal magasabb, mint Wales-ben és egy százalékkal magasabb, mint egész Nagy-Britanniában. Igaz, a mai 18 százalék a harminc évvel korábbi 31 százalékkal áll szemben. A tanács célja az, hogy öt éven belül felére csökkentsék a különbséget, nyolc éven belül pedig teljesen megszüntessék.

A kontinens keleti felén nagyjából megegyeznek az arányok az uniós országok adataival, melyek szerint a nők ugyanazért a munkáért alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. 1995-ben ez az arány átlagosan mindössze 75 százalékos volt az EU országaiban és a tagjelölt országokban egyaránt. A legrosszabb a helyzet Portugáliában (67 szátalék), de még 1999-ben sem volt olyan ország az unióban, ahol a nők bére elérte volna a férfiak fizetésének 90 százalékát.

Még a sort vezető országokban – Svédországban és Belgiumban – is csak 86-89 százalék az arány, még ha az elmúlt évekhez képest lassú emelkedés tapasztalható is. A legjobb eredményt a tagjelöltek egyike, Szlovénia tudja felmutatni az iparban és szolgáltatásban (89 százalék).

Nemcsak Bridget Jones keres rosszul 2Bridget és társai – azaz mi a helyzet a kiadók háza táján?

A regénybeli Bridget Jones-nak nem csak az alkohollal, cigarettával, csokoládéval vagy épp mamájával kellett megküzdenie, hanem azzal a ténnyel is, hogy egy kiadónál helyezkedett el, nő lévén, igen kevés pénzért. Ahogy egy, a Bookcareers.com számára készített felmérés adatai bizonyítják, a kiadói iparágban dolgozni ma egyike a legrosszabban fizetett diplomás állásoknak Angliában.

Ez a frissen végzett egyetemisták – és ezen belül is főleg a nők – körében az egyik legnépszerűbb állás. A viszonylag alacsony keresetek ellenére a férfiak még itt is lényegesen jobban keresnek, mint női kollégáik.

A felmérés során 800 kérdőívet töltöttek ki a kiadók alkalmazottai, és az eredmények szerint az átlagos fizetés 23 ezer fontnál kevesebb egy évben, a kezdő fizetés pedig (a szakmai létra legalján) átlagosan mindössze 14 ezer font.

Ennél még az angol tanárok is jobban keresnek: Londonon kívül 17 ezer, Londonban 20 ezer fontot évente. Sőt, a felmérés során kiderült, hogy van olyan kiadói alkalmazott is, aki csak 9000 fontot keres – kevesebbet, mint egy kis tankönyvkiadó igazgatójának takarítónője.

A felmérés szerint a kiadók alkalmazásában lévő férfiak 26 ezer fontot keresnek évente, ugyanazért a munkáért a nők alig valamivel többet, mint 22 ezret. Ráadásul a különbség folyamatosan nő, mivel a férfiak átlagosan 9 százalékos fizetésemelést kapnak, szemben a nők 7 százalékos emelésével.

A vizsgálat során megkérdezett nő és férfi igazgatók közötti különbség még nagyobb. Míg a férfiak 45 ezer fontot kerestek, minden nyolcadik nő kevesebbet, mint 43 ezret. A kiadók azt állítják, annyit fizetnek, amennyijük van. Arról nem tehetnek, hogy túlképzett emberek jelentkeznek a meghirdetett állásokra – olyanok, akiknek MBA végzettségük van, vagy éppen több nyelvet is beszélnek.

Mennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők?1994-ben 80,3 százalék, 1995-ben 88,1 százalék, 1999-ben 78,9 százalék volt a női kereset a férfi kereset százalékában kifejezve). 1996-ban csak három szektorban érte el a nők keresete a férfiak fizetésének 90 százalékát: az állam- és közigazgatási, az üzleti, valamint a távközlési szektorban. Érdekesség, hogy a nők keresete a tipikusan férfiszektornak számító építőiparban haladta csak meg a férfiakét (107,7 százalék). Persze ennek is van magyarázata: az adminisztratív vagy ügyintézői beosztásban dolgozó nők bére magasabb volt, mint a férfiak átlagkeresete, mivel azt lehúzza a szektorban foglalkoztatott segéd- és betanított munkások alacsonyabb bérezése.

Forrás: Hanti és Lux (1999): Gazdasági és Szociális Adattár

Diszkrimináció Magyarországon

A FigyelőNet által megkérdezett munkajogászok többsége szerint a hazai szabályozás megfelel a nemzetközi szabályozásnak, sőt kielégítően véd is a munkahelyi diszkrimináció ellen. A munka törvénykönyve (MT) 5. § (1) bekezdése a közvetlen és közvetett diszkriminációt, illetve a munkaviszonnyal össze nem függő körülményből fakadó megkülönböztetést is tiltja, és ezzel olyan széles körűvé tágítja a diszkrimináció fogalmát, ahogy még nyugat-európai országokban sem szokásos.

Mindezzel együtt azt senki sem vitatta a megkérdezett jogászok közül, hogy a diszkrimináció néhány fajtája jelen van Magyarországon is. Gondoljunk csak a korhoz vagy nemhez kötött álláshirdetésekre, amelyekkel még olyan közismert, nagy cégek is diszkriminálnak, mint a BKV. Ugyanígy az sem titok, hiszen a KSH által közzétett adatokból mindenki kisilabizálhatja, hogy a magyar nők átlagkeresete a férfiak átlagkeresetének körülbelül 80 százalékát éri csak el.

Hova fordulhatunk?Akit diszkrimináció ért munkahelyén, a munkaügyi bírósághoz vagy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF) fordulhat. Az előbbinél pert kezdeményezhet, az utóbbinál pedig ellenőrzést kérhet, vagy akár szabálysértési feljelentést tehet a munkáltató ellen, hátrányos megkülönböztetés sérelmének elkövetése miatt. Egyéb fórumokon is kérhet orvoslást – az üzemi tanács és a szakszervezetek is felléphet(né)nek a diszkrimináció ellen.

A diszkrimináció nem ritkaság, a munkavállalók mégis csak elvétve próbálják érvényesíteni jogaikat. Bár a munkaügyi perek számáról jelenleg nem gyűjtenek adatot az igazságügyi statisztika keretében, olyan keresetről nem tudnak a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, amit azért indított volna valaki, mert kevesebbet keresett, mint férfi kollégája – mondta dr. Suba Ildikó a Fővárosi Munkaügyi Bíróság képviseletében a FigyelőNetnek.

Igaz, arra volt már példa, hogy valaki azért indított pert, mert úgy érezte, hogy esetében sérült az “egyenlő munkáért egyenlő fizetést” elve, de ez inkább a közszférát érintő kérdésekben fordult elő, jellemzően nem a nemek összehasonlításában került terítékre a kérdés. Az ritka, hogy valaki kizárólag munkahelyi diszkriminációra építve indít pert a bíróságon.

Az OMMF éves statisztikája szerint a felügyelőségek évente körülbelül 10 diszkriminációra alapított bejelentés ügyében járnak el, ezek azonban nem nemi vagy faji megkülönböztetést sérelmeznek, hanem szakszervezeti tisztségviselőket a szakszervezeti tevékenységük miatt ért hátrányos megkülönböztetést.

Persze vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint nincs szó nemi diszkriminációról, csak arról, hogy a nők a hagyományosan rosszabbul fizetett munkákra, mint például az asszisztensi vagy eladói munkakörökre koncentrálnak. Ez azonban még a férfiak véleménye szerint is túl egyszerű magyarázat lenne.

Az alkalmazásban állók
havi bruttó és nettó átlagkeresete nemenként,
1998 (Ft/fõ)
Gazdasági ág, ágazat
Bruttó átlagkereset
Nettó átlagkereset
Férfi
Együtt
Férfi
Együtt
Építõipar
54 106
60 066
54 777
37 542
40 587
37 885
Vendéglátás
63 281
44 060
50 486
42 655
32 255
35 732
Pénzügyi tevékenység
201 505
119221
140 851
116 303
72 304
83 870
Ingatlanügyletek
82 136
76 691
79 816
52 833
49 792
51 537
Közigazgatás, kötelezõ
társadalombiztosítás
79 986
71 011
75 692
51 459
46 771
49 216
Oktatás
74 988
55 809
59 930
49 159
39 139
41 292
Forrás: Magyar Statisztikai Évkönyvek
KSH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik