Belföld

Az online brókerek álla is felkopik

Megtorpant a kezdeti lendület idehaza - a pesti börze hanyatlásával már a virtuális tőzsdézés sem olyan népszerű. A sanyarú helyzetet leginkább az online brókerek érzik.

Az online brókerek álla is felkopik 1Miközben a világhálón lógók hazai tábora folyamatosan gyarapodik (csak sajnos nem elég gyorsan), az online tőzsdei szolgáltatások iránt korántsem mutatkozik akkora kereslet, mint várható lenne. Az internetes rendszer kiépítésére fordított beruházások megtérülése így a még távolabbi jövőbe csúszik. Emiatt több, netes kereskedelmi rendszerét az idei első félévre ígérő brókercég sem siet a piacra lépéssel, a tesztidőszak nem egy helyen hosszabb a beharangozottnál.

Padlón a forgalomJúliusban újabb történelmi minimum dőlt meg, mindössze 70 milliárd forintnyi részvény cserélt gazdát. Bár az augusztusi számok várhatóan ennél jobbak lesznek, a szakemberek szerint a feltámadásra legalább őszig várni kell.

Az internetes brókerpiac látványos térnyerésének első számú kerékkötője egyértelműen a tőzsdei forgalom drasztikus zuhanása. A börze gyengélkedése a legrosszabb marketing az egész szektor számára. A harc tehát a már meglévő, ám a jelek szerint egyre kevésbé aktív ügyfelek megszerzésért folyik.

Brókerrangsor a részvénypiacon (Mrd
forint)

2001. január 1.-július 31.

Helyezés
Cég
forgalom*
1.
Erste Bank Befektetési Rt.
209,9
2.
Concordre Értékpapír Rt.
185,1
3.
CA-IB Értékpapír Rt.
174,5
4.
K&H Equities
127,4
5.
Eastbrokers Befektetési Rt.
123,3
6.
Buda-Cash
99,2
7.
CSFB
96,4
8.
Takarékbróker
84
9.
ING
65,6
10.
Cashline
58,1
41 cég összesen
1 702,3
* egyszeresen számított

Szakértői becslések szerint jó, ha tízezren regisztrálták magukat erre a szolgáltatásra, s rajtuk a Caibon augusztus eleji megszűnését követően féltucatnyi alkuszcég osztozik. Azok száma, akik rendszeresen kereskednek, ennek csupán egyötöde lehet. A jelenlegi tendenciákat elnézve szinte biztosra vehető: nem teljesül a brókercégek év eleji várakozása, hogy ügyfélállományukat az idén 150 százalékkal gyarapítják.

Na, ki lesz az első?

A netes forgalom 2000-ben összesen 55-60 milliárd forint körül alakult. Ezt a piacot két cég uralja. A Procent bekebelezésével a felhasználók számát tekintve éllovas ConCorde Értékpapír Rt. igazgatója, Streitmann Norbert elmondása szerint 25 ezer ügyfelükből 2-3 ezer éri el a netet. A tavalyi on-line forgalom pedig 20-25 milliárd forint között alakulhatott, ami a duplikált 452 milliárdos összforgalmukon belül csupán 4-5 százalékos arányt képvisel.

Ennél nagyságrendekkel nagyobb a jutalékbevételek netes aránya az Equitas Brókernél. Virág Ferenc vezérigazgató szerint a 142 milliárdos összforgalomból tavaly csaknem 40 milliárd forint az interneten bonyolódott.

A brókercég vezetőjének elmondása szerint tehát az Equitas a piacvezető ebben a szegmensben, ehhez azonban mindenképpen hozzá kell fűzni, hogy mindezt kevesebb, mint félszáz ügyfél termeli. Ráadásul az igen kedvező díjszabású napon belüli ügyletek (daytrade) adják a bevételek 60 százalékát. “Jó választás volt ráállni a hazai befektetőkre – mondja büszkén Virág -, mi ugyan nem tudjuk a külföldieket úgy kiszolgálni, mint a ConCorde, de az első hét hónap 34,8 milliárd forintos összforgalmának nagyobb hányadát már a netről halásztuk le.” Amerikában egyébként ez az arány a tavaly év eleji 40 százalékról mára 30 százalék alá esett.

Concorde: széles a paletta

Ők már így csinálják Milyen fejlődés várható nálunk néhány éven belül? Vessen egy pillantást a tengerentúli online brókerekre!

E*TRADE@

Morgan Stanley Online

Charles Schwab & Co.@

CSFB Direct@

Az azonban tény, hogy ügyfélszámot tekintve a ConCorde vezet. A kezdetben új kuncsaftokat vonzó on-line szolgáltatásuk ma főleg az eddigi off-line, tehát a hagyományos ügyfelek fokozatos áttérésével bővül. Interneten ma részvényeket, befektetési jegyeket, állampapírokat és vállalati kötvényt lehet adni-venni. Nemrégiben pedig új, nemzetközi értékpapír kereskedési rendszert helyeztek üzembe. Bár a netes piacot már ők is szkeptikusabban figyelik, a fejlesztéseket folytatják, hiszen a jövő erre mutat. Cél a külföldi részvények és befektetési alapok, és további hazai alapok jegyei kereskedésének lehetővé tétele – így a ConCorde széleskörű információs szolgáltatást tud nyújtani, és igazi pénzügyi szupermarketté válhat.

eBroker

Az online brókerek álla is felkopik 2A piacon persze mások is jelen vannak, ám a pontos részesedést lehetetlen megállapítani. A június végén megújult eBroker az IE-New York Broker kereskedési rendszere révén teremt on-line kapcsolatot a tőzsdei kereskedési rendszerrel. Jelenleg ugyan csak tőzsdei részvényeket és Hunnia befektetési jegyeket adhatnak-vehetnek a kliensek, de a közeljövőben külföldi részvényekkel is kiegészül majd a választék. A cég ügyes húzása, hogy internetkapcsolat nélküli ügyfelek számára ingyenes hozzáférést kínál bizonyos pesti internetes kávézókban.

Bye, bye Caibon

A webbrókerek viszontagságos helyzetét jelzi, hogy a piacra elsőként banki hátérrel érkező Caibont augusztus elején bezárták. A mintegy félezer befektetőt számláló rendszer halála keveseket lepett meg, hiszen azt a brókercég teljes ügyfélkörének alig 1 százaléka használta, és a beígért fejlesztések is csúsztak.

Netes jutalékok, 2001. augusztus
Brókercég
Kereskedési rendszer
Jutalék
Daytrade
Biztonság Invest BiztonságNet 0,25%* 0,15%*
ConCorde Concorde Direct

0,5% + 2000

0,75%, min 1500 Ft

0,9%, min 500 Ft

0,5%
Generálbróker GeneralHome
Online

0,3%, min. 3000 Ft

0,5%, min. 2000 Ft

0,8%, min 1000 Ft

0,2%
Equitas Bróker WebBroker 0,25% 0,15%
IE-New York Bóker eBroker 0,4-0,5% 0,2-0,25%
Quaestor WebBroker 0,3-1, min. 2500 Ft 0,125%+1000 Ft
Raiffeisen RSI.hu 0,6%, min. 1500 Ft 0,6%
* akció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik