Belföld

A Sun Microsystems tájékoztatást adott az éves eredményeiről

Az éves növekedés a kedvezőtlen gazdasági folyamatok ellenére is 16%

A Sun Microsystems, Inc., (NASDAQ: SUNW), az internet alapját jelentő hardver- és szoftvereszközök, valamint szolgáltatások vezető szállítója a mai napon tájékoztatást adott a cég 2001. júniusában zárult pénzügyi évének eredményeiről.

“A mindenkit váratlanul ért gazdasági változások ellenére az elmúlt évben további piaci részesedést hódítottunk el versenytársainktól” – jelentette ki Scott McNealy, a Sun Microsystems vezérigazgatója.

McNealy így folytatta: – “Termékeink és szolgáltatásaink, különös tekintettel a SunONE (Sun Open Network Environment) szoftverarchitektúrára jobbak, mint valaha. Az elmúlt évben különösen megerősödött a Professional Services és általában a szolgáltatások üzletág, javítottunk a termékek minőségén, szoftver-üzletágunk rengeteget fejlődött, megtörtént az UltraSPARC III processzorok piaci bevezetése és hardver kínálatunk is igen jelentősen megújult. A szoftverek tekintetében kulcsfontosságú fejlesztéseket végeztünk az iPlanet termékcsalád és a Java technológiák területén. A HighGrand és az LSC cégek felvásárlásával jelentős szoftvereszközökhöz jutottunk a nyílt adattárolási megoldások területén, Solaris operációs rendszerünk pedig folytatta diadalmenetét és számtalan, a legjobb működés-kritikus operációs rendszereknek járó díjat söpört be. A hardverek területén új termékeket vezettünk be a piacra, pl. a Sun Blade 1000 rendszereket, az új Netra szervereket, a Sun StorEdge T3 modelleket, a Sun Cobalt szerver-készülékeket és nem utolsósorban az UltraSPARC III processzorokra épülő SunFire szervereket, melyekkel újra bebizonyítottuk technológiai előnyünket.” Végül McNealy hozzátette: “Alkalmazottaink csapata abszolút verhetetlen, akik mindezt lehetővé tették. Rugalmasságuk és elkötelezettségük tartotta a Sun-t a hálózati gazdaság vezető technológiáit és szolgáltatásait nyújtó cég pozíciójában.”

A 2001. pénzügyi évben a Sun 18,25 milliárd dollár bevételt ért el az előző év 15,72 milliárdos bevételével szemben. A nyereség 1,45 milliárd dollárt tesz ki az előző év 1,86 milliárdjához képest. A pénzügy év egészében az egy részvényre jutó nyereség 42 cent a tavalyi 55 centhez képest. Ezek a nyereségmutatók az általánosan elfogadott nemzetközi GAAP számviteli előírások szerint készültek, kivéve a Sun részvényárfolyamaiból eredő ingadozásokat, a felvásárlások tételeit és az egyszeri adófizetési tételeket.
A fentiek figyelembevételével a Sun a 2001. pénzügyi évben mintegy 927 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el, amely részvényenként 27 cent nyereséget jelent, szemben az előző év 55 centes nyereségével.

Michael E. Lehman, a Sun pénzügyi igazgatója a következők szerint kommentálta az eredményeket: “Hosszú távon nézve költségeink szerkezetében az alapvető költségeket sikeresen csökkentettük, miközben sikerült a termékek fejlesztésére szánt összegeket növelni. Általában véve csökkentettük a működési költségeket az előző év negyedik negyedévétől kezdve, miközben alkalmazottaink száma folyamatosan nőtt. Mindeközben kutatásra és fejlesztésre mintegy 17%-kal költöttünk többet, mint a 2000. évben. A mérlegünk változatlanul erős, hiszen több, mint 6 milliárd dollár készpénzállománnyal rendelkezünk, amelyet tovább fogunk növelni annak érdekében, hogy megőrizzük rugalmasságunkat és hosszú távú növekedésünket.”

A negyedik negyedév bevétele 4 milliárd dollár volt, szemben az előző év negyedik negyedévének 5,02 milliárd dolláros bevételével. A nyereség pedig 134 millió dollár volt, a megelőző év hasonló időszakának 717 millió dolláros értékével szemben A negyedik negyedév egy részvényre jutó nyeresége 4 cent volt, szemben az előző év azonos időszakának 21 centjével. A GAAP szabályai szerint a negyedik negyedévben a cég 88 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, amely részvényenként 3 cent veszteséget jelent.

A jelen tájékoztató tartalmaz előremutató állításokat, többek között a Sun jövőképére, a stratégiákra, valamint a piaci és növekedési lehetőségekre vonatkozóan. Ezen állítások a jelenlegi várakozásokra lettek alapozva; a Sun tényleges eredményei eltérhetnek a különféle kockázati és bizonytalansági tényezők következtében. Tényezők, amelyek az eredményeket lényegesen módosíthatják: a pontos fejlesztés és termelés, valamint az új termékek és szolgáltatások fogadtatásának kockázatai, illetve az, hogy a Sun hogyan képes versenyezni a rendkívül kompetitív és igen gyorsan változó piacon. Ezek a kockázatok más egyebekkel együtt részletesen megtalálhatók a Sun által időről időre a Securities and Exchange Commission felé benyújtott jelentéseiben, többek között – de nem kizárólag – a 2000. június 30-án véget ért pénzügyi évvel kapcsolatban benyújtott 10-K jelű, valamint a 2000. október 1-jén, december 31-én, illetve 2001. április 1-jén véget ért pénzügyi negyedévekkel kapcsolatban benyújtott 10-Q jelű beadványokban.

A Sun Microsystemsről

1982-es születése óta egyazon jövőkép – “A hálózat maga a számítógép” – hajtotta előre a Sun Microsystemst (NASDAQ: SUNW) jelenlegi pozíciójáig, a nagyvállalati hardverek, szoftverek, valamint a világhálót működtető szolgáltatások vezető szállítójává, amelyek segítségével a vállalatok üzleti tevékenységüket az n-edik hatványra emelhetik. A 18,3 milliárd dolláros éves bevételt elért Sun több, mint 170 országban megtalálható, nemkülönben a World Wide Weben a http://www.sun.com címen.

###

A Sun, a Sun logo, a Sun Microsystems, a Sun StorEdge, a Sun Fire, a Sun Cobalt, a Sun Blade, a Solaris, a Java, az iPlanet, a Forte, az iForce, valamint az “A hálózat maga a számítógép” mondat a Sun Microsystems, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A Sun minden SPARC-védjegyet licenc alapján használ, amelyek SPARC International, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A SPARC-védjegyeket viselő termékek a Sun Microsystems, Inc. által kifejlesztett architektúrára épülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik