Belföld

20 felsőoktatási intézmény kapott Compaq Alpha szervert térítésmentesen

6 budapesti és 14 vidéki intézmény a pályázat nyertesei között. 1 milliárd forint értékben a legkorszerűbb technológia került 20 magyar felsőoktatási intézményhez.

A Compaq Computer Magyarország Kft. ma ünnepélyes keretek között, a Magyar Tudományos Akadémia épületében Dr. Pálinkás József oktatási miniszter jelenlétében adta át azt a 20 nagyteljesítményű, 64 bites, a legkorszerűbb technológiát képviselő Alpha szervert, melyre a márciusban meghirdetett pályázaton jelentkezhettek a hazai felsőoktatási intézmények. A pályázat kifejezetten sikeres volt, nagyon magas színvonalú anyagok érkeztek, melyek közül a Minisztérium és a Compaq szakembereiből álló bizottság választotta ki a 20 nyertest. Az Ő munkájukat mostantól a Compaq csúcsgépei segítik majd. A most átadott gépek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot és jelentős mérföldköve a Compaq azon erőfeszítéseinek, melyek keretében immár évek óta egyre intenzívebben támogatja a hazai felsőoktatást, az informatikai szakemberképzést.

“Ebben az évben a Compaq igen jelentős lépéseket tett a magyar felsőoktatás technikai adottságainak javításáért. Év elején hirdettük meg professzori tudományos és diákösztöndíjunkat a műszaki egyetemen, és márciusban adhattuk át a hazai informatikus képzés két meghatározó intézményének a két Compaq szuperszervert” – nyilatkozta Dr. Beck György. – “Külön öröm, hogy az eltelt néhány hónapban már kézzelfogható eredmények is születtek gépeink révén. A most átadott 20 Alpha szerver pedig újabb mérföldkő az egyetemi informatikai környezet itthoni erősítésében”.- tette hozzá a Compaq vezérigazgatója.

A Compaq áprilisban hirdette meg nyílt pályázatát nagyteljesítményű Alpha szerverekre felsőoktatási intézmények számára. A cég AlphaServer DS20-as szerverek – valamint a rajta futtatott Compaq szoftverek – térítésmentes használati jogát biztosítja a pályázaton nyertes felsőoktatási intézmények számára az eszközök átvételétől számított 3 éves időtartamra. Ezen túlmenően a Compaq – az Oracle Hungary Kft-vel együttműködve – a pályázaton résztvevő felsőoktatási intézmények számára lehetőséget biztosít az Oracle Campus programban való részvételre, melynek keretében a felsőoktatási intézmények akár 98%-os kedvezménnyel is hozzájuthatnak az Oracle adatbázis-kezelő és alkalmazásszerver szoftvereinek használati jogához.

A pályázaton részt vehetett minden olyan magyarországi felsőoktatási intézmény (főiskola, egyetem, alapítványi és egyéb oktatási intézmény), amely legalább egy szakán vagy karán a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által hivatalosan elismert és akkreditált felsőfokú, főiskolai vagy egyetemi képesítést, diplomát nyújt. A pályázónak a pályázati anyagában ki kellett térnie a pályázó intézmény rövid általános bemutatására, s azon oktatási, tudományos-kutatási vagy informatikai fejlesztési cél részletes bemutatására, amelynek megvalósításához megpályázza az adott intézmény a Compaq DS 20-as szervert.

A pályázatok benyújtásának határideje 2001. május 14. volt. A pályázatok kiértékelésére és elbírálására a Compaq és az Oktatási Minisztérium bizottságot hozott létre.

További információk a Compaq Computer Magyarország Kft. oktatástámogatási tevékenységéről:

1. Compaq regionális Internet Infrastruktúra Szakértői Központ Budapesten

A Compaq 95 országot átfogó Business Development Group ország csoport Internetes technológiai támogatására létrehozott központnak 2000 februárja óta Budapest ad otthont. E központ munkája során a kezdetektől épít az egyetemek erőforrásaira. A magyar hallgatók a központban gyakorlati ismereteket szerezhetnek a legfejlettebb infrastrukturális technológiákról.

2. A Compaq az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) tagja

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által 1998-ban alapított Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) 2000. november 14-én három új taggal gyarapodott. Az Antenna Hungária Rt., a Compaq Computer Magyarország Kft., és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete belépésével nyolcra nőtt azon szervezetek száma, amelyek támogatják a dinamikusan fejlődő infokommunikációs szektor kutatás-fejlesztési, és az ehhez szorosan kapcsolódó oktatási tevékenységét.
A Központ az egyetemi és ipari tagokkal, mint jogi személyiségekkel, bejegyzett egyesületként működik, amelynek anyagi bázisát elsősorban az ipari partnerek éves tagdíja biztosítja. Az infokommunikációs technológiák fejlesztésében való részvétel erősítése és a hazai szakemberképzés színvonalának emelése céljából a Compaq Computer Magyarország Kft. is felvételét kérte az ETIK-be. Az Egyesület 2000. szeptember 27-i közgyűlésének egyhangú támogatásával a cég is teljes jogú ipari taggá vált, így tovább szélesedik az ETIK ipari háttere. Mindez lehetővé teszi a meglévő kutatási témák bővítését és újabbak indítását.
Az ETIK szakmai célkitűzése olyan nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztő munka folytatása az Internet alapú távközlés és a mobil távközlő rendszerek területén, amelyek elősegítik
az internet és a nagy sebességű adatátviteli hálózatok működtetését,
a harmadik évezred mobil távközlési rendszereinek kifejlesztését és bevezetését, valamint
különböző kommunikációs technológiák és szolgáltatások (hagyományos távközlés, Internet, vezeték nélküli kommunikáció) integrációját.

3. Compaq webszerverek középiskoláknak

A Compaq Computer Magyarország Kft. 2000 decemberében is meghirdette immár hagyományos pályázatát szakközépiskolák részére. 1995 óta minden évben kreatív feladatokra hívja fel a cég Magyarország középiskoláit olyan pályázatok elkészítése formájában, amely a diákok ötletességére és számítástechnikai jártasságára épít. Az elmúlt 5 évben iskolák tucatjai közel 100 korszerű számítógéppel lettek gazdagabbak a Compaq kezdeményezése révén, és vitték közelebb a diákokat a világháló nyújtotta lehetőségekhez. Az idei pályázat során is kiderült: a diákok nem ismernek lehetetlent, ötleteik nemzetközi mércével mérve is versenyképesek. Néhány példa az idei pályázatokból: Magyarországi roma kisebbségek helyzetének felmérése az interneten, Turisztikai adatbázis, Diákprojektek az inteneten – e-business és digitális tanulás, Első Magyar Internet Könyvtár, Térkép alapú internetes adatbázis.

4. Professzori kutatói és hallgatói ösztöndíjakat alapított a Compaq

A Compaq Computer Magyarország Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – hosszú évekre visszanyúló, kitüntetetten jó, a kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködése újabb bizonyítékaként – együttműködési megállapodást írt alá 2001. február 28-án az egyetemen megrendezett Ipari Nyílt Nap programsorozat részeként. A megállapodást Dr. Detrekői Ákos rektor és Dr. Beck György, a Compaq vezérigazgatója látta el kézjegyével. Az együttműködés fontos eleme a Compaq Professzori Kutatói Ösztöndíj, mely kiemelt elismerést biztosít mostantól kezdve a Műszaki Egyetem azon oktatóinak, akik tevékenysége az informatika meghatározott területével kapcsolódik egybe.

5. Open VMS (Compaq által fejlesztett operációs rendszer technológia) oktatás támogatása az ELTÉ-n

Az ELTÉ-n különböző OpenVMS alapú gépparkkal OpenVMS hallgatói oktatás folyik. Az egyetem OpenVMS-sel kapcsolatos tevékenységét (oktatás, szoftverfejlesztés, nonprofit felhasználás) a Compaq különböző szerver, háttértár és szoftver eszközökkel támogatja.

6., Deccampus program

A Compaq immár évtizedes hagyományokra tekinthet vissza Deccampus programjával. A program keretében számtalan hazai egyetem jutott jelképes összegekért szoftverekhez. Ezek teljes összege immár dollármilliókban mérhető.

7., Információs központ támogatása BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén

Az Információs központban ORACLE szoftverek mellett többek között Compaq eszközök találhatók. A labor lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy megismerkedjenek a korszerű technológiákkal, elsősorban az adatbázisok és adattárházak terén. A hallgatók önálló labor illetve diplomaterv projektek keretében használják ezeket az eszközöket, amelyek a tantárgyak gyakorlati részébe is bevezetésre kerültek.

8., Alpha szerver a BME Banki Informatikai Központnak

A napokban adta át a Compaq azt a 64 bites Alpha processzorral felszerelt szervert, mely a Műszaki Egyetem Banki Informatikai Központjában szolgálja majd a hallgatók ismereteinek bővítését a korszerű banki informatikai megoldások terén. Ennek révén már az egyetem elvégzésekor az éppen használatos megoldások ismeretével rendelkezhetnek a hallgatók.

9., SAP oktató központ Compaq eszközökkel a Közgazdaság tudományi Egyetemen.

A Közgazdaságtudományi Egyetemen évek óta sikeresen működik az a központ, melynek keretében az SAP integrált vállalatirányítási rendszert tanulmányozhatják a hallgatók.

10. Középiskolai Matematikai Lapok támogatása

A Compaq hagyományosan figyelemmel kíséri a hazai matematikai oktatást. Ennek egyik példája a Középiskolai Matematikai Lapok munkájának támogatása, mely jól mutatja, hogy a Compaq oktatási koncepciója tágabb értelemben értendő. Az utóbbi időben a Compaq a kiadvány internetes megjelenését is segíti, ezzel is hozzájárulva a hazai matematikai tehetségkutatás munkájához.

További információ:

Mezriczky László Flesch Dóra
marketing igazgató marketing manager
T: 458-5466 T: 458-5454

Ajánlott videó

Olvasói sztorik