Belföld

Olvasnivaló műkincsek

A nagy becsben tartott sajtó, könyv és kéziratok az internet terjedése ellenére sem válnak haszontalan dísztárgyakká. Az utóbbi években a műkereskedelem egy igen értékes ágává fejlődött az antikvár kereskedelem, egyre többen vannak azok, akik jó befektetési lehetőséget látnak a könyvekben.

Olvasnivaló műkincsek 1A nyomtatott irodalom mellőzéséről szóló jóslatok szerencsére nem váltak valóra, hiszen annak terjesztését most éppen a világhálón folyó kereskedelem karolta fel. A modern kiadványokhoz már a könyvesboltok módszeres végiglátogatása nélkül is hozzájuthatunk, mert a könyvterjesztők átválogatott kínálatával szemben az interneten minden egyes kiadó teljes repertoárját megtalálhatjuk, sőt egyben rendelésünket is leadhatjuk, vagy előjegyezhetünk még kiadásra váró új kötetekre.

Régi kincsek után kutatva

Más a helyzet az antikvár könyvek esetében, ahol azóta megszűnt kiadók és nyomdák ritkán felbukkanó remekei után vagyunk kénytelenek kutatni. Néha hónapokat, sőt éveket várunk egy-egy minket érdeklő kötet felbukkanására. Ilyen esetben tilos tétovázni, hiszen nem ritka, hogy a régóta keresett kötet vagy kötetek egy napot sem pihennek a polcon. A modern és még kiadásra váró kiadványokkal szemben az antikváriumokban a minket érdeklő és néha csak hosszú hónapok után előkerülő példányokra adhatunk le előjegyzést.

Sokszor előfordul, hogy ilyen keresett és ritka példányokra többen is leadják előjegyzésüket. Talán ez a felfokozott érdeklődés szülte a gondolatot, hogy az ilyen könyveket és kiadványokat árverés keretében értékesítsék. Az elmúlt évek hazai sikerei bebizonyították, hogy az elképzelés jó, és nem utolsósorban igen nyereséges! A minél nagyobb vásárlóközönség kiszolgálása érdekében – a modern kiadókhoz hasonlóan – az antikváriumok is elindították önálló weboldalaikat.

Új tendencia, hogy a műkincspiac általános fellendülésével párhuzamosan sorra jelennek meg befektetési szándékkal fellépő vásárlók az ilyen árveréseken. Mint a példákból majd látható, nem ritka, hogy a könyvek a kikiáltási ár 5-6-szorosáért cserélnek gazdát.

Hazai on-line antikváriumok

Olvassa el…… az on-line műkereskedelemről szóló korábbi cikkeinket is!

Ki vesz festményt interneten? >>

Internetes aukciók Magyarországon >>

On-line műkereskedelem: a nagyok is beszállnak >>

Ahogy arra már más, az on-line kereskedelemről írt cikkeinkben is rámutattunk, előnyt jelent, hogy a bolti nyitva tartástól függetlenül, kényelmesen látogathatjuk meg a kiszemelt üzletet. A világháló segítségével ugyan bepillantást kaphatunk az antikváriumok rejtelmes világába, de a napról-napra változó kínálat miatt a bolt árukészletéről sajnos nem, vagy csak a bemutatkozó oldalon nagy vonalakban megfogalmazott fő profilról tájékozódhatunk.

Olvasnivaló műkincsek 2A Szent István körút legelején, közel a hazai műkereskedelem fellegvárának tartott Falk Miksa utcához, rögtön két on-line kereskedelemmel is foglalkozó antikváriumot találunk. A Szőnyi Antikvárium közel tíz éve áll az érdeklődők rendelkezésére és profizmusukat jelzi, hogy ez idő alatt már több mint 15 nagysikerű árverést bonyolítottak. A kicsiny boltméret ellenére a nagy helyigényű jelentős sorozatokat (Révai, Pallas) is megtaláljuk az üzlet kínálatában, de az antikvárium fő gerincét mégis a metszetek és térképek alkotják. Mint minden antikváriumra rájuk is igaz, hogy a náluk vásárolt könyveket elolvasás után visszavásárolják!

Az antikvárium egyik legkiemelkedőbb leütése a tavaly áprilisban tartott aukción született: egy eredeti Arany János kézirat a 60 ezer forintos kikiáltási árról egészen 800 ezer forintig emelkedett. Egy számozott Babits kötet 2 ezer forintról 5,5-szeres áremelkedést mutatva végül 11 ezer forintért talált új tulajdonosra. Kelendőek a metszetek is: legutóbbi árverésükön egy 1818-ban Budapestről készült rézmetszet 300 ezer forintról indulva 740 ezer forintos rekordáron ment el.

Akár e-mailen is

Olvasnivaló műkincsek 3Az úttest túloldalán, néhány házzal feljebb találjuk a méreteiben már nagyobb Arkanum Antikváriumot. Ötletes és vidám oldalukon ízelítőt ugyan nem kapunk a kínálatról, de hetente változó ajánlatukban mindig bemutatnak egy náluk kapható különlegességet. Jó ötlet, amely a többi antikvárium számára is követendő példa lehetne, hogy náluk már e-mailen is előjegyezhetünk könyveket. Az antikvárium egyik igazi különlegessége a legendás Nyugat című folyóirat összes megjelent száma, melyet 600 ezer forintért kínálnak.

A Honterus Antikvárium a Nemzeti Múzeummal szemben a nagy vetélytárs, a Központi Antikvárium tőszomszédságában rendezte be speciálisan humán tudományokra épülő üzletét. A többiek aukciós listáitól eltérően itt több színes képmellékletet is találunk, ezzel megteremtve a katalógus színvonalú megjelenést. Kínálat helyett náluk is inkább az egyedi ajánlattal találkozunk, amit különlegesség címszó alatt érdemes keresnie az érdeklődöknek. Az oldal érdekessége, hogy egy tanulmányt is olvashatunk a névadóról, Honter Jánosról, aki az erdélyi szász irodalom megalapozójaként ismert.

Üzlethelység nélkül

Rendkívül jó kínálattal és csak az interneten találkozhatunk az Artbooks művészeti antikváriummal. Az igényes, könnyen kezelhető oldalon művészeti áganként széttagolva találhatjuk a kínálatukban fellelhető szakirodalmat. A könyvek mellett folyóiratokat és az igazi antikváriumokra jellemzően plakátokat is kínálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik