Belföld

FigyelőBarométer – július 9.

A Hetek szerint újból felpöröghet a világgazdaság motorja (+1). Török gazdaság: marad a bizonytalanság (-1). Vastagon veszteséges az MTV (-1). Esett a FigyelőBarométer.

A Hetek szerint újból felpöröghet a világgazdaság motorja

FigyelőBarométer – július 9. 1Ismét adott a megfelelő alap a világméretű gazdasági növekedés újbóli nekilendüléséhez – állapították meg a G7 országok pénzügyminiszterei a hétvégén Rómában. Elismerték, hogy a gazdasági lassulás 2000-ben a vártnál nagyobb volt, ugyanakkor úgy vélték: a kedvező gazdasági alapmutatók, na és a megbízható nemzetközi együttműködés megfelelő alapot ad az expanzió újraindulásához.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Hogyan vélekedtek a triád pénzügyi szakemberei?

Paul O’Neill, amerikai pénzügyminiszter előrejelzése szerint az idei utolsó negyedévre több mint 2 százalékos, a következő évre pedig körülbelül 3 százalékos éves bővülés várható.

Pedro Solbes, az Európai Unió pénzügyi biztosa arról beszélt a tanácskozást követő sajtóértekezleten, hogy idén mind az EU-ban, mind az euróövezetben 2,5 százalék alatt lehet a gazdasági növekedés, ám az év második felében várhatóan csökkenni fog az infláció.

Masajuro Shiokawa japán pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy a szigetországban csak 2-3 év múlva várható a konjunktúra erősödése.

Olvassa el……a témában írt múlt pénteki cikkünket:

A forint első fekete napja

Török gazdaság: marad a bizonytalanság

Érdemes a török gazdasági fejleményekre odafigyelni. Legalább is ez derült ki a múlt pénteken, amikor a forint váratlanul és hirtelen jött gyengülésének egyik előidézőjeként Ankarát emlegettük. A törökök számlájára írtuk azt, hogy elestek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több milliárd dolláros hitelétől, ami rontott a feltörekvő piacok – köztük a magyar – megítélésén. Ehhez képest új fejlemény, hogy a török gazdasági miniszter, Kemal Dervis a hét végén Washingtonban tárgyalt az IMF vezetőivel. Pozitív választ egyelőre ugyan nem kapott, de kijelentette, hogy bízik az eredményben, gyors megoldást azonban nem tud biztosra ígérni. Ameddig megnyugtató hírek nem érkeznek Ankarából, a kelet-európai régióban tevékenykedő külföldi befektetők is résen lesznek.

Vastagon veszteséges az MTV

SelejtezőA kuratórium elnöksége ma hallgatja meg a közszogálati tévé elnöki posztjára jelentkező négy pályázót.

Olvassa el a Figyelő exkluzív interjúját Friderikusz Sándorral! >>

Nem kevesebb, mint 11,4 milliárd forintos veszteséget hozott össze az MTV 2000-ben. Ráadásul a parlamenthez benyújtott pénzügyi beszámoló tanúsága szerint a közszolgálati tévé egyik tervmutatóját sem teljesítette. Még megdöbbentőbb a hiány mértéke, ha a 20,3 milliárd forintos árbevétellel vetjük össze. Az adósságállomány pedig már elérte a 19 milliárdot. A tulajdonos közalapítvány most az államtól várja az újabb pénzügyi mentőövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik