Belföld

FigyelőBarométer – május 28.

Lassuló világgazdaság (-1). Hatósági áras lenne a fix-mobil hívás? (-1) Jó negyedévet zártak a hazai bankok (+2). Stagnál a FigyelőBarométer.

Hogy zárt Amerika?A New York-i tőzsdeindexek csökkenéssel zárták a múlt hetet. A Dow Jones 1,05 százalékkal, 11 005 pontra csökkent, a Nasdaq Composite pedig 1,36 százalékkal, 2251 pontra gyengült.

FigyelőBarométer – május 28. 1A világgazdaság konjunkturális állapotáról kaphattak átfogó képet a múlt héten a befektetők. Előbb szerdán a német és a francia, majd pénteken az amerikai első negyedéves GDP adatok láttak napvilágot. Mindegyikük közös vonása, hogy ha nem is látványosan de elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Szem előtt tartva a magyar gazdasági bővülés exportfüggőségét, ez bennünket is igencsak elgondolkodtat. Vajon a hazai szakértők által az idén 5 százalékosra várt GDP-növekedés nem esik-e a globális lassulás áldozatául? Hamarosan, egész pontosan június elsején, a szóban forgó makromutató közzétélekor kiderül.

Egy kis történelemA hazai mobilfóniában nem először lenne hatósági áras a marokfonos hívás, 1994 és 1997 között ugyanis a vezetékes és mobil hívások egyaránt hatósági árasok voltak. A mobil hívások csak 1998 óta szabadárasok. A vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló hívások mobil díjrésze jelenleg szabadáras, vezetékes díjrésze pedig hatósági áras.

A hatósági ár hallatán reflexszerűen rossz érzése támad az embernek. Hát ha még olyan ágazatban kerül elő ez a fogalom, ahol a piacot egyébként mindenhatónak tekintik. A készülő egységes hírközlési törvény egyik kapcsolódó módosító javaslata megváltoztatná a közcélú távbeszélő és a közcélú mobil hívás definícióját, és ezzel hatósági árassá tenné a vezetékes hálózatból mobil hálózatba irányuló hívásokat. A Pannon GSM, a Vodafone és a Westel egységesen ellenzi a javaslatot, felhívja a figyelmet annak versenykorlátozó jellegére, és arra is, hogy ennek kapcsán uniós jogharmanizációs problémák adódhatnak. A döntés a parlament keddi ülésének kezében van.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Remekbe szabott első három hónapot tudhatnak maguk mögött a hazai hitelintézetek. Miközben mérlegfőösszegük az inflációval megegyező ütemben, 8500 milliárd forintra bővült, addig nyereségük az egy évvel korábbihoz képest több mint másfélszeresre, 38,5 milliárd forintra ugrott. A londoni Fitch hitelminősítő értékelése szerint a növekedés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A vállalati üzletágban a csökkenő kamatszínvonal nyomán megnövekedett hiteligény jött jól a bankoknak. A lakossági fronton a lakásépítési boom és az autófinanszírozás felfutása – valamint az ehhez kötődő magasabb kamatmarzs – kedvezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik