Belföld

Sajtszerelmesek klubtalálkozója

(Budapest, 2001. március 29.) Ma délelőtt negyedik alkalommal találkoztak a média sajtot kedvelő képviselői a Magyar Sajtklubon. A Hotel Pávában megtartott rendezvényt ezúttal az olimpiai ezüstérmes, ma már gyermekorvosként praktizáló Dr. Gyarmati Andrea tisztelte meg jelenlétével. A sajtból készült gasztronómiai csodákat Benke Laci bácsi "Oscar-díjas" mesterszakácsnak köszönhették meg a sajtó képviselői. A mostani összejövetelen neves szakértők a sajt és egészség jegyében szólaltak fel, hangsúlyozva, hogy Magyarország a sajtfogyasztás tekintetében is elmarad az Európai Uniós "szabványtól".

A témával kapcsolatban többek között felszólalt Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke, aki üdvözölte a Magyar Sajtklub létrejöttét, mivel Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok közül is óriási lemaradást mutat az egészséges táplálkozás területén, ezen belül is a sajtfogyasztásban.

Dr. Greiner Erika, az OKK-OÉTI képviselője által prezentált statisztikai adatok alapján Magyarországon a II. világháború előtt az átlagos sajtfogyasztás 0,19 kg/év/fő volt, ami a legalacsonyabbnak számított Európában. A háború után lassú növekedés következett be a sajtfogyasztásban és 1990-ben elérte a 4 kg/év/fő-t, ami még mindig csak a fele az akkori csehszlovákiai illetve a lengyelországi fogyasztási adatoknak. Sajnálatos módon az utóbbi 10 évben nagymértékben visszaesett a sajtfogyasztás, amelyet a sajt fogyasztói árának emelkedésével lehet összefüggésbe hozni.

Domonkos Erika, az OKK-OÉTI képviselője rámutatott, hogy életkortól függetlenül mindenki étrendjében szerepelnie kell a tejtermékeknek, ezen belül is a sajtoknak. A szakértő véleménye szerint nagyon fontos, hogy étrendünkben naponta 2-3 alkalommal szerepeljenek a tejtermékek. Mivel a tej zsírtartalma hátrányosan befolyásolja a koleszterinszintet, így egyik rizikója lehet az érlemeszesedésnek, nem kérdés, hogy a zsírban szegényebb termékek közt ajánlatos válogatnunk. Hozzátette, hogy a tejtermékeknek bizonyos betegségek
(vastagbéldaganat, fogszuvasodás, oszteoporózis) megelőzésében illetve étrendi kezelésében is nagy jelentőségük van.

Dr. Gyarmati Andrea a gyermekbetegségek a táplálkozás vonatkozásában és ezzel összefüggő rizikófaktorokról, illetve saját praxisának tapasztalatairól beszélt. ” A gyermekkori helyes táplálkozás – ide értve a sajtfogyasztás fontos szerepét is – 80 százalékban hozzájárul az egészséges felnőtté váláshoz ” – hangsúlyozta Gyarmati.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik