Belföld

FigyelőBarométer – február 9.

Lemondott Torgyán József (+2). Nem vásárol új vadászgépeket a kormány (+1). A Malév talpon maradásához 20 milliárd forint értékű kormánygaranciára lenne szükség (-2). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Torgyán távozik, utódjaként Gyimóthy Gézát említették meg. Az földművelésügyi miniszter jelölt a családi gazdaságok és az új típusú szövetkezetek fejlesztését helyezi előtérbe. Lapoknak nyilatkozva Gyimóthy kijelentette, hogy szeretne nyugalmat, rendet és fegyelmet kialakítani a tárcánál. A minisztériumban lényeges változtatásokat eszközölne, valamint nagyobb hangsúlyt fektet majd a sajtóval való kapcsolattartásra. Gyimóthy kinevezése azonban még korántsem biztos, mivel az agráriumban dolgozók nem igazán szeretnék őt látni a tárca élén.

Nem vásárol új vadászgépeket a kormány, inkább a bérlet mellett döntött. 2005-től 24 F-16-os száguldozhat a magyar légtérben. A vadászok bérletéért nem kell majd fizetni az amerikai kormánynak, de a karbantartást, valamint a korszerűsítés gépenként hatmillió dolláros költségét hazánk állja. A nemzetbiztonsági kabinet döntése értelmében elvetették azt a lehetőséget, hogy drágán felújítják a Mig-29-eseket, erre csak 1,5 milliárdot költenek. Végre megoldódni látszik a régóta húzódó “légierő-felújítási” ügy, és úgy fest, hogy a költségvetésből “jut is, marad is”.

Miközben javában tart a repülőgép-szerelők sztrájkja, az ÁPV Rt. bejelentette, hogy a Malév talpon maradásához 20 milliárd forint értékű kormánygaranciára van szükség. A tavalyi veszteség közel 10 milliárd forint volt, és idén sem várható javulás. Nem valószínű, hogy a béremelési követeléseket teljesíteni tudja a légitársaság – nyilatkozták az illetékesek. Ez előrevetíti azt, hogy a sztrájknak sem lesz egyhamar vége, és a Malév sem kerül jobb helyzetbe.

Földre szállt Malév >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik