Belföld

FigyelőBarométer – január 30.

Késik a panelprogram (-3). Elvérezhetnek az agrárjavaslatok Brüsszelben (-2). Folytatódik a sztrádaprogram (+2). Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

A Széchenyi-tervről sokan sokfélét gondolnak. A panellakók most bizonyára azt, hogy kaptak egy olyan lakásprogramot, ami szinte megpályázhatatlan. Ez pedig aligha tölti el őket örömmel. Pedig a lakások energiatakarékos felújítására elkülönített 3 milliárd forintból nem egy épület felújítását lehetne finanszírozni. A február elsejétől igénybe vehető támogatással mindössze annyi baj van, hogy hiába nem visszatérítendő, ha a lakó tíz éven belül eladja az állami segítséggel felújított lakást, akkor vissza kell fizetnie az összeget. Nem kell feltétlenül szakértőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, ilyen feltételek mellett a panelprogram kudarcra van ítélve. Egyébként ha akadna olyan lakóközösség, amely mégiscsak vállalná a tízéves birtokban tartást, a panelprogram rendszerének időigényessége és bonyolultsága miatt egyetlen felújítás sem indulhatna el az idén.

Nem éppen szerencsés Brüsszellel kukoricázni, főleg agrár kérdésekben nem. Márpedig Magyarország ezt tette, így viselnie kell következményeit. A tavaly kirobbant kukoricavita mély emléket hagyhatott az Unióban, hiszen bármilyen magyar agrárkereskedelmi javaslat elvérezne az Európai Bizottság előtt. Ennek ismeretében pedig aligha meglepő, hogy Brüsszel aktuális agrár kérdésekben sem mutatkozik partnernek, és a vámmentes magyar pulykakvóta rendkívüli bővítésétől is elzárkózik.

A sztrádaprogram sztárrá tesz! Nem véletlen, hogy a kormány az autópálya-építéshez mindig megtalálja a forrásokat, más területeken viszont nehezebben jön össze a pénz. Az M7-es felújítása az idén legalább 30 milliárd forintba kerül a Népszabadság információi szerint. A felújításról szóló szerződést a Nemzeti Autópálya Rt. várhatóan két héten belül aláírja a kivitelező Vegyépszer-Betonút konzorciummal. A munka teljes lendülettel várhatóan márciusban indul, és a tervek szerint a fővárostól a Balatonhoz vezető oldal felújítása még idén be is fejeződik. A nyárra gondolva rossz hír, hogy a főszezon kellős közepén elterelésekre kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik