Belföld

Tőzsdehét: összejött minden

Élénk hetet zárt a pesti börze, minek következtében nagyobb léptékű skálabeosztást igényelt a tőzsde részvényindexének grafikonja is, miután tíz százalékot zuhanva sikeresen döntött meg nem egy negatív rekordot.

Tőzsdehét: összejött minden 1Az 1998-as tőzsdeválsághoz hasonló folyamatok játszódtak le a napokban a magyar részvénypiacon, az okot pedig a fejlődő piacokat sújtó kiszállási hullám szolgáltatta. Az oroszok után ezúttal a törökök jöttek, magyar szempontból felborítva a történelmi sorrendet. A török bankrendszer veszélyesen megcsappant likviditása nyomán megrendült a bizalom az ország iránt, az állampapírhozamok az égbe szöktek, a tőzsdeindex a mélybe vetette magát. A nagyobb (nyugati) befektetők pedig, mentve a menthetőt, tőkekivonással hozták kellemetlen helyzetbe Európa keleti felének részvénypiacait. Régiónkban mindenhol lefelé tartottak a részvényárak, a BUX persze élen járt ebben (erről később).

Pénz- és állampapírpiacKét aukciót bonyolított le az ÁKK a héten. A 2002L államkötvényre az előzetesen meghirdetettnél kétmilliárddal kevesebb mennyiséget fogadtak el, 11,33 százalékos átlaghozam mellett. Ez kilenc bázisponttal múlja felül az egy hónappal azelőtti kibocsátás hozamát. Az ötéves 2005E átlaghozama 10,37 százalék lett. Ez két pontos csökkenést jelent a november másodikai csúcshoz képest. A hozamok mindkét esetben a piacon kialakult árfolyamakna megfelelően alakultak.

A referenciahozamok a rövid papírok esetében lefelé, a hosszabbak piacán felfelé tartottak.

A három hónapos diszkont kincstárjegy értékesítésen a hozamszint minimálisan, egy bázisponttal emelkedett, 11,8 százalékra.

A DWIX 11,62 százalékra emelkedett, 2 bázisponttal magasabb az előző heti értékénél.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 1,78 százalékra zárta a hetet, a keresztárfolyam az Euró öt százalékos heti emelkedése nyomán a dollárhoz képest négy százalékot javult. Az overnight kamat 11,73 százalékra módosult.

Hogy esély se legyen a víz színén maradni, arról a fejlett világ negatív tőzsdehangulata gondoskodott, az elnökválasztási hercehurca, illetve a most már megszokottá vált gyenge vállalati eredményekről szóló előrejelzések mellett a Nasdaq a ’87-es krach óta nem látott teljesítménnyel zárta a novembert. A gazdaság állapotának mérőszámai sem számítottak túl sokat, a FED politikáját igazolandó módon csökkenő GDP és a még erőteljesebben visszafogottá váló infláció csak csillapítani tudta a befektetőket, az új gazdaság indexe kis híján kilenc százalékot zuhant, a Dow Jones egy százalékos értékvesztésével kísérve.

Azt sem lehetett elmondani, hogy ok nélkül esnénk, az előrejelzéseknek megfelelő termelői árakra senki sem figyelt oda, a Fitch hitelminősítő adósságállományunk besorolásának kedvező módosítása (immár a második a sorban) maximum jövőre éreztetheti majd hatását, a magyar GDP harmadik negyedéves, erősen a várakozások alatti növekedés üteme (4,6 százalék) azonban gondolkodóba ejtette a befektetőket.

A részvénypiacon persze nem a fundamentumok dominálnak ilyenkor, az árak esésével erősödött a halasztott fizetésből, lombardból generálódó kényszerlikvidálások száma, további indexcsökkenést okozva. Határidős arbitrázsügyletekhez kifejezetten jó táptalajt szolgáltatott a tőzsde, a növekvő (bár így is legfeljebb átlagosnak tekinthető) forgalom mellett a placcra dobott részvénymennyiség veszteségeit bőven fedezte a két hét múlva kifutó decemberi indexhatáridő piacán realizált nyereség.

A likviditás hiánya és a kényszerértékesítések párosításának legnagyobb vesztese a TVK volt. A részvény közel harminc százalékot zuhant öt nap alatt és felfutása előtti négyezres szintjére tért vissza. A közgyűlés óta az általános trendbe illeszkedő Borsodchem tíz százalékkal esett. A szoftverrendőrség és az Egis összecsapásából a befektetők vélekedése szerint előbbi került ki győztesen, a gyógyszerpapír értékének negyedét vesztette el úgy, hogy az indexmozgatásban nagyobb részt képviselő Richter “csak” hat százalékkal csúszott meg. A nem túl dicsőséges versenyben bronzérmet szerzett az Antenna, a háromnapos aukciója alatt viszonylag jól teljesítő papír pénteken ötezer forintig szakadt, valószínűleg a kibocsátás lefújásának fülese alapján.

A besszhangulatot mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a forgalmat mutató papírok között nem volt emelkedés az utóbbi napokban. A Mol részvényesei már annak is örülhettek, hogy az olajpapír mindössze egy százalékkal került lejjebb. Hogy valami humor is legyen az egészben, arról egy kisbefektető tett, százötven forinttal kontrázva a nyilvános felvásárlási árat, hét százalékkal emelte meg a Human árfolyamát pénteken, tíz kőkemény darab bezsebelésével.

Utoljára tavaly októberben állt ilyen alacsonyan a tőzsde indexe. Ez meglehetősen vonzóvá is teszi részvényeinket, de nem szabad elfelejteni, hogy Amerikában még jó tíz nap van elnököt kreálni. Az elég jelentős nyitott kötésállományt mutató decemberi BUX határidő pedig 15-éig rángathatja még a részvények árát.

Ha érdekli a Figyelő elemzése, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik