Belföld

Részvény kölcsönbe

Részvénykölcsönzésbe fog a Keler Rt. Az ügylet - melynek révén árfolyamnyereségre mások papírjaival is szert lehet tenni - egyelőre az átmeneti gondban lévő brókercégeket segíti.

Bessz idején használható eszközök:• határidős piaci ügyletek,

• opciós részvénypiaci ügyletek,

• tőzsdén kívüli ügyletek,

• részvénykölcsönzés.

Részvények áresésére játszani korántsem könnyű. A hazai spekulánsoknak az utóbbi időben az ilyen ügyletek ugyan nagy nyereséget hozhattak volna, ám ehhez nem állt éppen túl sok eszköz a rendelkezésükre. Ezt a tárházat a közeljövőben egy újabb elem gazdagítja: az intézményes keretek között zajló részvénykölcsönzés.

Hogyan történik a részvénykölcsönzés?1.

Egy befektető meg van győződve arról, hogy a Mol ára 5 ezer forintról a kormány “közbenjárása” nyomán újra 4 ezerre esik.

2. Nincs más dolga, mint egy hosszú távon gondolkodó vagy kifejezetten nagy mennyiségű papírral bíró nagybefektetőtől (némi díj és biztosíték ellenében) kölcsönvenni néhány ezer részvényt.

3. Ezeket a jelenlegi magasabb áron eladja.

4. Majd miután lejjebb csúszott a papírok ára, visszavásárolja, végső soron jelentős nyereséget realizálva, azaz short selling ügyletet kötött.

Kik vehetik igénybe?

Ettől a nagyreményű új eszköztől azonban a magyarországi piac ma még messze jár, egyelőre csupán a brókercégek, pontosabban a befektetési szolgáltató klíringtagok előtt nyílik meg az intézményesített – és ezért biztonságosabb – részvénykölcsönzés lehetősége. A magánbefektetőknek egyelőre be kell érniük a “szabadpiacon” ritkán felbukkanó konstrukciókkal. Ez utóbbiak lényege, hogy egy-egy brókercég saját számlás részvényeit néhány százalékos díj fejében short sellinghez kölcsönadja, és egyúttal magára vállalja a kockázatokat.

Milyen célt szolgál a részvénykölcsönzés?

A Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt. az idén nyáron kialakított és a napokban beüzemelt egy részvénykölcsönzés lebonyolítására alkalmas rendszert. E mögött nem csupán a cég szigorúan kialakított elszámolási szisztémája áll biztosítékként, hanem a Keler egyúttal tőkebiztosítékot is kér egy-egy ilyen ügylet lebonyolításához. A brókercégeknél előfordul, hogy azért nem tudják kötelezettségeiket időben teljesíteni, mert egy-egy nagy megbízó felbukkanásakor – az 5 napos elszámolás ellenére, a piaci verseny miatt – azonnali fizetést vállalnak, ezzel pedig nehéz helyzetbe kerülnek. Ilyen esetben a részvénykölcsönzés különösen jó megoldás lehet.

Részvénykölcsönzési konstrukciók:

Részvény kölcsönbe 1Pool alapú kölcsönzés. Elsősorban a likviditási gondok kivédésére hivatott. A “felesleges” részvényeket tulajdonosuk az aktuális árfolyamérték évi 3 százalékáért cserébe elhelyezheti a közös “kalapban”. Innen azután a Keler Rt. kikölcsönzi az elszámolási, technikai késedelem miatt kellemetlen helyzetbe került cég számára a papírokat. Ezért egyfelől 6 százalékos díjat számít fel (a nyereségként fennmaradó 3 százalék fele a Keleré, másik fele a Pool alapot gazdagítja), másfelől pedig a részvény aktuális árfolyamértékének 120 százalékát kéri biztosítékként állampapírban vagy készpénzben.

Részvény kölcsönbe 2Háromoldalú kölcsönzés. A Keler gyakorlatilag a közveztítő szerepét játssza a kölcsönadó és a kölcsönvevő között, és infrastruktúráját adja a kölcsönzés lebonyolításához: “piacteret” alakít ki. Emellett napról napra nyomon követi a fedezet értékét és a feleknek értesítést is küld az ügylet állásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik