Nagyvilág

Amerikabarát győztes Mexikóban

Felipe Calderón, a kormányzó Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje nyerte meg a vasárnap tartott mexikói elnökválasztást az előzetes hivatalos eredmény szerint.

A Szövetségi Választási Intézet (IFE) közlése szerint Calderón 1,04 százalékponttal előzi meg a rivális baloldali jelöltet, a Demokratikus Forradalom Pártja által indított Andrés Manuel López Obradort. A leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése alapján Calderón a voksok 36,38, López Obrador pedig 35,36 százalékát szerezte meg.

Az IFE ezzel lezárta a szavazatok előzetes összeszámlálását, és szerdán megkezdik az eredmények ellenőrzését, amelynek során összevetik a két nagy párt és a választási testület adatait. A hivatalos végeredményt vasárnapig teszik közzé. López Obrador bejelentette, hogy nem fogadja el az előzetes hivatalos eredményt, és felkéri a Szövetségi Választási Intézetet a szavazatok újbóli összeszámlásának elrendelésére. Közölte, hogy szabálytalanságokat tapasztaltak, de nem szólít fel tüntetésekre, hanem az illetékes hatóságokhoz fordul.

Calderón győzelme azt jelenti, hogy folytatódik a – 2000-ben szintén PAN-színekben elnökké választott – Vicente Fox szabadpiaci gazdaságpolitikája, és külpolitikai téren Mexikó biztosan az Egyesült Államok szilárd szövetségese marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik