Pénzügy

Romákat diszkriminált a MÁV

Jogerős bírósági ítélet szerint a MÁV Zrt. egy létszámleépítés során közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott roma származású dolgozóival szemben, amiért a hét sértettnek fejenként félmillió forint kártérítést köteles fizetni – közölte a Másság Alapítvány.

A vasúttársaság 2004-ben nagyarányú létszámleépítést hajtott végre, amelynek során „kiszervezték” (más munkáltató alá helyezték) a Borsod megyei Sajószentpéter főpályamesteri szakaszának munkavállalóit is. Az eljárás során a karbantartói létszámból valamennyi roma származású dolgozót kiszervezték.

Az elküldött dolgozók közül először ketten fordultak a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához, majd a megnyert per után további hat munkavállaló követte őket. Az ügyekben eljáró bíróságok megállapították, hogy a kihelyezett roma munkavállalók legtöbbje évtizedes munkaviszonnyal és szakképzettséggel rendelkezett. Állományban maradhatott viszont olyan, nem roma személy, aki szarvasmarha-tenyésztő, illetve bútorasztalos képesítéssel bírt, és mindössze kétéves munkaviszonnyal rendelkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik