Belföld

Orbán: külön köszönet Szili Katalinnak

Miután Orbán Viktor ismertette az alkotmányjavaslathoz beérkezett kérdőívek eredményét, külön köszönetet mondott az MSZP korábbi politikusának az előző házelnöknek Szili Katalinnak, hogy kiállt a nemzeti konzultáció mellett.

A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben – mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.

A miniszterelnök a “Jelentés a nemzeti konzultációról” címmel, napirend előtt elmondott felszólalásában hozzátette: szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani.

Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében.

Bár ő személy szerint Orbán Viktor célravezetőnek tartaná a népesség fogyásának megállítására a gyerekek után járó szavazati jogot, de a kérdőívekből kiderült, hogy a többség ezt nem támogatja, így ez kikerül a javaslatból.

A miniszterelnök szerint az új alkotmány kivételesen erős alaptörvény lesz: “A magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, erősek és elszántak a tekintetben, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mindezen felül pedig egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni, milyen jövőt akarnak építeni, és azt milyen közös értékek alapján képzelik el.”

A kormányfő külön köszönetet mondott Szili Katalinnak, mint a korábbi házelnöknek, hogy közreműködött a nemzeti konzultációban. Emellett az alkotmányozástól távol maradó pártokat megrótta, mondván aki nem vesz részt az alkotmányozásban, az elárulta választóit. Helyettük az ő felelősségük az ő érdekeiket is képviselni.

A népszavazáson pörögtek

Sajnálatos, hogy az uniós jogszabályok a hierarchiában erősebek, mint az alkotmány – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője. A politikus szerint szerencsés, hogy a konzultációs kérdőíven nem szerepelt a határon túli magyarok szavazatáról szóló kérdés, mert a többség még nem érett meg a helyes válaszra. Balczó Zoltán úgy vélte, népszavazással kellene elfogadni az új alaptörvényt, és azt javasolja, hogy a Fidesz választási győzelmének évfordulója helyett húsvét vasárnapján fogadják el az új laptörvényt, amely a „magyar feltámadás alkotmánya” lehetne.

Mesterházy Attila, az MSP frakcióvezetője az alkotmány tervezetéről említést sem tett, mindössze azt kérdezte a miniszterelnöktől: egyetért-e Wittner Mária mondataival, és visszahívják-e képviselői tisztéből a Fidesz politikusát.

A választók akkor fejezik ki akaratukat, ha a fülkébe mennek; akkor tisztességes a verseny, ha a pártok megmondják, mit akarnak – reagált a miniszterelnök szavaira Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Nem volt szó szegényellenes politikáról és annak bebetonozásáról – folytatta a politikus, aki szerint a nemzeti konzultáció színjáték, az alkotmányt megerősítő népszavazás szükséges.

Schiffer beszéde közben Kövér László házelnök szokatlan keménységgel utasította rendre a bekiabáló kormánypárti képviselőket, és többek között azt mondta: „Önöknek lesz módjuk a következő frakcióülésen felkészíteni a miniszterelnöküket.”

Harrach Péter, a KDNP frakciójának első embere arról beszélt, hogy az új korszakból kizárja magát, aki nem vesz részt az alkotmányozásban.

Az LMP nem tartja fontosnak, hogy parlamenti esküjének eleget tegyen; egymillió ember véleményét nem tartják tiszteletben. Nem olyan lakossági fórumokat kell tartani, ahol 3 ember vesz részt, az nem váltja ki az önök törvényhozói tevékenységét – mondta már Lázár János Schiffer Andrásnak címezve. A Fidesz frakcióvezetője Mesterházy Attilának is válaszolt, amikor azt mondta: nem kívánjuk a véleménynyilvánítás szabadságát semmiféle módon korlátozni. Az alkotmányról szólva a politikus megerősítette: a Fidesz szeretné, ha a tulajdon és az önvédelem joga is bekerülne az alkotmányba. Közölte: megélhetési bűnözés nem létezhet.

Orbán: emberségességből nem mozdítottuk Hornt

Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában Mesterházy Attila, MSZP-s frakcióvezető felvetésére reagálva közölte, hogy amikor az MSZP küldöttsége megkereste, hogy Horn Gyula korábbi szocialista miniszterelnök kórházi ápolásával során ne mozdítsák el a kórházból, akkor emberségességből ő ezt megtette, és amit erről gondol azt ezzel el is mondta. Nem reagált viszont arra, hogy Wittner Mária megnyilvánulását hogyan értékeli.

Balczó Zoltán jobbikos frakcióvezető-helyettes felvetésére közölte, hogy a nemzeti konzultáció nem kaotikus, hanem olyan, mint az élet, és nem tartja viccelődni valónak, hogy az alaptörvényt húsvéti jelzővel látják el, hiszen a húsvéti törvények a magyar történelemben hagyományosan a megújulást szimbolizálták, ahogyan a most készülő alkotmány is ezt szolgálja majd.

A miniszterelnök Schiffer András LMP-s frakcióvezető kijelentéseit visszautasította, miszerint az utóbbi tíz hónapban szegényellenes politika folyna. Pontosan szegényeket védő politikát folytatnak, csak nem keverik össze az adópolitikát a szociálpolitikával. Szerinte ugyanis a munkát, családot támogató adórendszerre van szükség, és a bevételekből kell a szociális intézkedéseket végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik