Belföld

Találomra ölik a cigányokat

A legújabb információk szerint faji leszámolás történt Tatárszentgyörgyön, egyben bevonták a mostani ügybe a tavalyi hasonló körülmények között elkövetett galgagyörki támadást is.

A hatóságok szerint jelenleg kizárható, hogy a közelmúltban romák ellen elkövetett fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat szervezett szélsőséges csoportok követték el – írja a Népszava. A Blikk úgy tudja: a tavalyi galgagyörki támadás is összefügg a tatárszentgyörgyi esettel. A Magyar Nemzet szerint külföldi segítséget kértek a magyar nyomozók az ügyben.

Rendőrségi és nemzetbiztonsági források szerint néhány fős csoportban, de “politikailag függetlenül”, lényegében találomra támadják meg a cigánytelepek szélén álló épületeket – írta a Népszava. A titkosszolgálatok pedig – bár fontos szerepet kapnak a nyomozásban – nem tekintik nemzetbiztonsági ügynek a történteket – teszik hozzá. Úgy tudják, hogy a megkésett helyszínelés ellenére az alapvető nyomokat sikerült rögzíteniük a szakembereknek, a rendőrség vezetése pedig ma már igen bizakodó az eredményes felderítést illetően.

A Blikk információi szerint nemcsak a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi támadások között lehet összefüggés, de a tavaly júliusi galgagyörki támadás is ennek a sorozatnak a része. A lap úgy tudja: a hatóságok vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egy 3-4 fős csoport követte el a kettős gyilkosságot.

Eközben a Magyar Nemzet arról írt, hogy külföldi szakértőt kértek fel a magyar nyomozók a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság elkövetőinek megtalálásához. A Nemzeti Nyomozó Iroda az elkövetők úgynevezett pszichológiai profiljainak megrajzolására kérte a külföldi szakértőt. Megpróbálják meghatározni például a támadók életkorát, nemét, családi állapotát, iskolázottságát, intelligenciáját.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint pénteken hozzák nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely megállapítja, hibáztak-e a Tatárszentgyörgyön helyszínelő rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik