Belföld

Ősztől ismét tüntetnek a diákok

A tanévvel együtt a tandíjellenes tüntetések is elkezdődnek: a HÖOK közleménye szerint országszerte várhatóak felvonulások. A demonstrációsorozat szeptemberben kezdődik.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) országszerte szervez tandíjellenes megmozdulásokat az ősz folyamán. „Több vidéki nagyvárosban, és Budapesten is tervezünk olyan rendezvényeket, amelyek felhívják társadalom figyelmét arra, hogy a tandíj egy hibás politikai döntés” – áll a diákszervezet közleményében.

Mint hangsúlyozzák a HÖOK továbbra is elzárkózik a tandíj bármilyen formájától, és követeli, hogy a jelenleg fejlesztési részhozzájárulás néven bevezetett – mint fogalmaznak – „hallgatói adót” törölje el a kormányzat.

A HÖOK szerint hamis az a kormányzati kommunikáció, amely szerint emelkednek a hallgató juttatások. „Új források bevonására nem került sor, csak már az eddig is meglévő keretöszegek átcsoportosítására, amivel csak enyhíteni lehet a tandíj okozta problémákat, megoldani nem. Félő, hogy egy éven belül több ezer hallgató hagyja majd el a felsőoktatási intézmények padsorait anyagi megfontolásból” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A demonstrációsorozat Szegeden kezdődik szeptember első hetében, majd ezt követik a vidéki egyetemi városokban megrendezett hallgatói tiltakozások. Befejezésképpen pedig Budapesten szólítják majd meg a hallgatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik