Belföld

A rendőrség cáfolja Kármán Irén vallomását

A rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese az MTV Az Este című műsorában szerdán elmondta, már a nyomozás első pillanataiban megkérdőjeleződött a sértett szavahihetősége, és elképzelhető, hogy hamis tanúzás, a hatóság félrevezetése miatt eljárást indítanak ellene. Petőfi Attila közölte, már a nyomozás kezdetén kétségek merültek fel a sértett szavahihetőségét illetően. Kérdésre válaszolva néhány hétben, esetleg egy-két hónapban jelölte meg azt az időtartamot, amelyre a nyomozás befejezéséhez még szükség van.


A műsorban telefonon megszólaltatott Kármán Irén arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy már nem az olajmaffia környékén, hanem a közvetlen környezetében keresik a támadóját, azt mondta, a fiát már a nyomozás első három-négy órájában meggyanúsították, bár a kihallgatás módszerei miatt eljárás indult. A műsorvezető felvetésére, hogy az orvos szakértői vélemény nem igazolta az általa elmondottakat, Kármán Irén hangsúlyozta, hogy a 27 oldalas orvos szakértői véleménynek csupán néhány megállapítását idézték az NNI sajtótájékoztatóján.


Nem ott és nem akkor bántalmazták


Csizner Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a beszerzett adatok egyértelműen cáfolják a sértett elmondását, így az elkövetés helye és ideje, a végrehajtás módja bizonyíthatóan eltér a sértett által előadottaktól.



A rendőrség cáfolja Kármán Irén vallomását 1

Nincsenek látványos sérülései. (fotó: MTI)


Az újságírót – aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott – június 22-én éjszaka összekötözve találták meg a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton. A bántalmazott újságíró azt mondta: ismeretlenek megtámadták, autóba tuszkolták, összekötözték és kidobták a Duna-parton. A mentők életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.


A kamerafelvétel cáfolja Kármánt


A bántalmazott újságíró azt mondta: lakásából egy közeli videotékába ment, ahol kikölcsönzött egy filmet, majd hazafelé tartva egy mellékutcában a forgalommal szemben egy autó érkezett, utasa bántalmazta, gépkocsiba kényszerítette, megkötözte, és a Duna-parton kidobták. Az újságírónő állítása szerint a meredek támfalon lecsúszott, és került a vízpartra. A sértett több nyilatkozatában utalt rá, úgy véli, korábbi tényfeltáró újságírói tevékenysége állhat a bántalmazás hátterében.


Csizner Zoltán elmondta: a rendőrség lefoglalta a környék védelmi kamerái által rögzített felvételeket. Ezekből egyértelműen látható, hogy az újságírónő elmegy a videotéka irányába, majd nem sokkal később visszajön, oda- és visszafelé is többször megállva. A kérdéses útszakaszon azonban nem közlekedik olyan gépkocsi, amelynek mozgása megfelelne a sértetti elmondásnak. Az “elrablás” helyszíni felvételei alapján megállapítható, hogy ott őt nem bántalmazták.


—-Hiányoznak a sérülések—-


Az orvos szakértő véleménye szerint Kármán Irén testén – ha úgy történt volna a bántalmazása, ahogy elmondta – kellett volna lenniük horzsolásoknak, amiket a támfalon lecsúszva kellett szereznie. Ezek azonban “hiányoztak” az újságírónő testéről. Az orvos szakértő szerint tény, hogy valaki bántalmazta, a sérülései életveszélyesek voltak.


Ebben az ügyben tovább folytatják a nyomozást. A sértett segítsége nélkül azonban nehéz lesz a bántalmazót megtalálni, a sértett segítsége kell ahhoz is, hogy fény derüljön a bántalmazás valódi indokára. De az cáfolható, hogy elrabolták volna – tette hozzá. Mint mondta, a sértettel ismertették a tényeket, de ő fenntartja korábbi vallomását.


Saját magát kötözte meg?


Kérdésre válaszolva elmondta: az orvos szakértő megállapítása szerint Kármán Irén sérülései 24 órán belül keletkeztek, de a sérülések nem jártak az újságírónő mozgásának korlátozásával. Egy sérülése volt, ami életveszélyes volt, de azt valószínűleg nem szándékosan okozta az elkövető.


Az alezredes elmondta azt is, hogy vannak szemtanúk, akik a kérdéses időben láttak egy hasonló nőt a Duna-parton sétálni, de a rossz látási viszonyok miatt ezt nem tudják “konkrét adatként” kezelni, mindenesetre “erősíti a gyanút”, hogy nem úgy történt, ahogy a sértett elmondta. A rendőrségi szakértő vizsgálja azt is, hogy a nő kezén lévő kötés, csomózás hogyan keletkezhetett, megkötözhette-e ő saját magát.


Papa: hülyén megkonstruált bűntény

Pelle Andrea, Kármán Irén ügyvédje az MTI-nek azt mondta: a rendőrség nem cáfolta meg ügyfele által elmondottakat. A térfigyelő kamera felvétele rossz minőségű, az időpont és a haladási irány alapján számára egyértelmű, hogy azon nem Kármán Irén látható. Az ügyvéd azt mondta: ügyfele nem állította, hogy a támfalon legurult volna, és sérüléseit akkor szerezte, de hozzáfűzte, az orvos szakértő is megállapította, hogy sérülései rúgástól, ütéstől keletkezhettek.


Sándor István egykori rendőr, az újságírónő szerzőtársa az MTI-nek megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint úgy, ahogy “azt az Irén előadta, abban a formában és ott ez nem történhetett meg. “Véleménye szerint az újságírónőt a “karriervágy, a dicsőséghajhászás (…) és a meggondolatlanság” vezethette. Józan ésszel az ember ilyet nem csinál, mert tökéletes bűntény nincs – mondta Sándor István, aki szerint “ez nagyon hülyén lett megkonstruálva”.


Elmondta azt is, hogy büntetőpert indít az újságírónő ellen rágalmazás miatt, és polgári eljárást is kezdeményez személyiségi jogai megsértése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik