Belföld

A bizottság támogatta a digitális műsorszórási törvényt

Az országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága 6 kormánypárti igen szavazat, és 5 ellenzéki tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta a digitális műsorszórásról szóló törvényjavaslatot.

A következő 50 év televíziózását forradalmasítja a digitális műsorterjesztésre történő fokozatos átállás, amire az Európai Bizottság 2012-ig adott határidőt a tagországoknak, addigra tehát a jelenlegi analóg rendszert meg kell szüntetni – mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. A digitális földfelszíni műsorszórás lehetővé teszi, hogy több tévéműsor lesz fogható az eddiginél jobb minőségben, és új, interaktív szolgáltatásokat, vásárlásokat, illetve internetszolgáltatást is nyújthat – emelte ki.

Kovács elmondta, hogy a javaslat célja kettős: egyrészt a digitális műsorok átvételének szabályait határozza meg, másrészt pedig az átállás folyamatát. Az átállás után a jelenlegi három földfelszíni műsorcsatorna 15-re bővíthető, majd egy második lépcsőben 30-ra. Lehetővé válik például az is, hogy az ember otthon a tévéjén kiválassza, milyen filmet akar nézni, vagy bármikor lehívhatja a híreket, az időjárás-jelentést. A miniszter rámutatott: ez a technika az esélyegyenlőség szempontjából is fontos, hiszen lakóhelytől függetlenül mindenki számára elérhetővé válik majd, hogy otthon a tévéfotelből hozzáférjen ugyanahhoz a információhoz.

Megjegyezte: a törvényjavaslat mihamarabbi elfogadása fontos amiatt is, mert a nemzetközi szakmai szövetség idén tartja ülését Genfben, ahol elosztják az országok között a rendelkezésre álló frekvenciákat. Ez a következő fél évszázadra meghatározza a lehetőségeket. Az elosztásnál azonban előnyben lesznek azok, akik konkrét elképzelésekkel, és a szükséges jogszabályok birtokában szállnak majd versenybe.

A digitális műsorok vételét lehetővé tevő set-top-boxok jelenleg mintegy 14 ezer forintba kerülnek, ám a miniszter véleménye szerint az átállás idejére áruk a tömeges gyártás következtében jelen értéken számítva 5 ezer forintra csökkenhet. Ha a kormány úgy dönt, hogy minden háztartásban legyen digitális tévéhozzáférés, az a jelenlegi becslés szerint mintegy 1,2 milliárd forint szociális támogatást jelentene a központi költségvetésből. Az EU alapelve az, hogy a digitális műsorszórás ingyenes legyen, bár az uniós szabályozás megengedi, hogy egyes, például sportműsorokat fizetőssé tegyenek, amit a jelenlegi telefonokhoz használható feltöltő kártyákhoz hasonlóan lehet igénybe venni.

Kovács Kálmán elmondta: egy digitális csatorna több éves használati díja a jelenlegi analóg mintegy 8,3 milliárd forintjához viszonyítva a számítások szerint 2012-ben mindössze 4,4 milliárd forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik