Belföld

Két merénylet Kairó turistanegyedében

Egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek egy robbantásos merénylet következtében szombaton az egyiptomi fővárosban, két órával később további három embert kellett korházba szállítani, mikor fegyveres tüzet nyitottak egy turistabuszra.

Az első hírek szerint valaki bombát dobott le egy hídról a kairói Egyiptomi Múzeum mögötti térre, nem messze az autóbusz-állomástól. Szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy egy ismeretlen levetette magát a hídról robbanószerkezetet szorítva magához. Nem egész két órával a robbanás után újabb merénylet történt Kairóban szombat délután, melyben – a korábbi hírekkel ellentétben – két elfátyolozott nő nyitott tüzet egy turistabuszra az egyiptomi főváros déli részén – közölték helyi biztonsági forrásból.

Amint arról az egyiptomi egészségügyi miniszter beszámolt, a merénylők három embert megsebesítettek. Rendőrségi forások szerint a biztonságiak ezután végeztek a merénylőkkel, a helyszínen tartózkodó biztonsági erők ugyanakkor azt közölték: az egyik támadó lelőtte a másikat, majd maga ellen fordította a fegyvert, de csak megsebesült.

A múzeumtól mintegy 100 méterre bekövetkezett első merénylet után néhány perccel egy letakart holttest volt látható a helyszínen; két óra múltán sem volt világos, vajon a támadóé vagy áldozatainak egyikéé. A sebesültek közül négyen külföldi turisták, – két izraeli, egy orosz és egy olasz állampolgár – négyen egyiptomiak. A rendőrség lezárta a merénylet helyszínét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik