Belföld

Európai mobilpiac – előretört a Siemens

A harmadik negyedévben a német Siemens jelentős pozíciókat szerzett a mobiltelefonok piacán, és ezzel két év után először fordult elő, hogy a Nokia visszaszorult a versenyben.

Az európai mobiltelefonok piaca éves szinten 23 százalékkal, tehát egészséges ütemben növekedett idén, a harmadik negyedévben – írja a
Európai mobilpiac – előretört a Siemens 1

Strategy Analytics (SA) cég elemzésére hivatkozva a BBC. Az előző negyedévhez képest 7 százalékos volt a bővülés, amely elsősorban a színes és kamerával felszerelt „handyk” terjedésének köszönhető. A növekedés másik faktora viszont az olcsóbb készülékek iránti folytatódó, erőteljes érdeklődés volt az SA szerint. Összességében 32,4 millió darabra emelkedett a mobiltelefonok értékesítése Európában.

Nokia-gyártóbázis Komáromban

Idén két Nokia-beszállító, a tajvani Foxconn és a finn Savcor cég jelentette be, hogy a komáromi ipari parkba települ, ahol az első és a legnagyobb befektető maga a finn Nokia, de immár négy másik ottani cég is neki „dolgozik”. A Foxconn cég idén nyáron tartotta új üzemének alapkőletételét a komáromi ipari parkban. A hírek szerint a cég a Nokia egyik beszállítója. A 45 millió dolláros fejlesztés eredményeként a Foxconn Hungary Kft. számítógépekhez, mobiltelefonokhoz és egyéb szórakoztató ipari termékekhez gyárt alkatrészeket várhatóan 2004 tavaszától. A finn Savcor Coatings pedig 5 hektáron építi fel a hárommillió euróba kerülő gyártócsarnokát a komáromi ipari parkban. A Nokia cég maga, idén tavasszal jelentette be, hogy tovább bővíti a komáromi gyárat és újabb munkahelyeket teremt. Juha Reisanen, a Nokia Mobile Phones alelnöke áprilisban, Medgyessy Péter magyar miniszterelnök gyárlátogatásakor elmondta: a komáromi üzemben megkezdődött a kifejezetten csúcstechnológiát képviselő fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonok gyártása. A Nokia komáromi gyára több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztat. A 25 milliárd forintból felépített üzemben 1999 végén készült el az első mobiltelefon.

A Nokiának rosszabbul megy – relatíve

Az európai mobilpiacon jelentős átalakulás történt az idei harmadik negyedévben. A számos üzletágban, így az elektronikától az energiaiparig sokféle területen működő Siemens a mobiltelefonok, a „handyk” gyártásában előretört az európai piacon. Az SA kimutatásai szerint a Siemens piaci részesedése 17 százalékkal emelkedett kontinensünkön, ami a második negyedév 11,2 százalékos részarányához képest jelentős ugrást jelent. A Siemens egyébként nemcsak a piacvezető Nokiától, hanem az amerikai Motorolától is elhódított egy bizonyos vásárlói kört – derül ki az összesítésekből.

Ettől függetlenül az iparág vezetője továbbra is a finn Nokia, amely azonban két év óta először vesztett piacot, körülbelül kilenc százalékos mértékben (51,2 százalékról 42,1-re esett vissza az egészhez viszonyítva a finn cég részesedése, az MTI-Eco szerint). A finn cég darabszámot tekintve még így is növelte értékesítését, hiszen 13,5 helyett 13,7 millió készüléket adott el Nyugat-Európában. Az SA kimutatása szerint a Nokia számára a leggyengébb pontnak az Egyesült Királyság, vagyis Nagy-Britannia számít, ahol egyébként a finn cég egyik legnagyobb piaca van.

Jóllehet a Nokia vesztett kilenc százalékot európai piaci részesedéséből, a Strategy Analitics arra számít, hogy a cég a negyedik negyedévben visszaugrik majd a korábbi vagy az ahhoz hasonló szintre. Az SA szerint a harmadik negyedév hagyományosan csendes időszak a Nokiánál, minthogy általában a karácsonyi szezonra koncentrálnak a finn cégnél.

Zalában a Siemensnek és Sony-Ericssonnak gyárt a Flextronics

Siemens mobiltelefonok előállítását kezdték meg a Flextronics zalaegerszegi gyárában márciusban, s ehhez több száz dolgozót vettek fel – írta tavasszal a Népszabadság. A magyar Flextronics a Sony-Ericssonnak is gyárt mobilt. A Siemens Európa több országában gyártat mobiltelefont, a zalai megbízást a kereslet növekedése indokolta, nem a termelést telepítette át egy másik országból. A Flextronics négy üzemet működtet itthon: Tabon, Sárváron, Nyíregyházán és Zalaegerszegen. A négy gyárban több mint tízezer dolgozót foglalkoztat. A telefonok gyártása nem lesz újdonság a cégnek, korábban Motorola- és Alcatel-készülékeket is gyártottak, és jelenleg is folyik Sony-Ericcson telefonok előállítása Zalában.

Öt gyártó uralja az európai piacot

Jelenleg öt gyártó uralja a nyugat-európai mobiltelefon-piacot: ezek bonyolítják le az eladások 81 százalékát a régióban. A Nokia visszaesésével egyidejűleg a Siemens és a Sagem tekinthető nyertesnek az olcsóbb telefonok piacán, míg a középső és a felső kategóriában a Samsung és a Sony-Ericsson tört előre. A Samsung részesedése immár 8,6 százalékos, a Sony-Ericssoné pedig 6,6 százalékos – az MTI-Eco szerint. Mindeközben az amerikai Motorola részesedése Nyugat-Európában 7,8 százalékról 6,3-ra csúszott vissza.

Októberben a Siemens bejelentette, hogy 44 százalékkal sikerült növelnie a mobiltelefonok „handset-eladásait” az előző három hónaphoz képest. A BBC szerint erre már régóta szüksége volt a cégnek, amely globális értékesítését is növelni akarta. A Siemens közlése szerint idén világszerte egyébként 470 millió készüléket adnak el várhatóan.

Itthon negyven százalék 

Magyarországon a Siemens Mobile divízió piacvezető volt a 2002-es naptári évben, a piac negyven százalékát mondhatta magáénak a cég, ha az eladott készülékek darabszámát vesszük tekintetbe – tájékoztatta a FigyelőNetet Király Béla, a Siemens Mobile marketing vezetője. A 2003-as évben a második helyen volt a cég (nem sokkal lemaradva az elsőtől), 35 százalékos részesedéssel, szintén darabszám alapján – tette hozzá Király Béla, aki elmondta: a Siemens Mobile elégedett a magyarországi piac alakulásával. Megtudtuk azt is, hogy a Siemens Mobile idén nyolc új terméket vezetett be a magyar piacra.  

Szárnyal a globális mobiltelefon-piac

A globális mobiltelefon-piac az év eleje óta következetesen túlszárnyalja a legvadabb várakozásokat is, állítja a Gartner hétfőn közzétett jelentése. A harmadik negyedévben a gyártók 132,8 millió készüléket adtak el, ami 22 százalékkal haladja meg a tavalyi 108,8 milliós értéket. A Gartner a végfelhasználóknak ténylegesen eladott mennyiséggel számol, és nem a gyártóktól az értékesítési csatornákba kerülő mennyiséggel.
Az idei évre az elemzők 470 millió darabos forgalmat vártak, de ez várhatóan 500 millió körüli lesz – véli Ben Wood, a Gartner elemzője, a Számítástechnika című lap szerint. Az érett amerikai és európai piacon a fekete-fehér kijelzős telefonok színes, kamerás modellekre történő cseréje zajlik, s „a mobiltelefon lényegében divatcikké vált”. A feltörekvő kínai és indiai piac milliós forgalma is gyorsabb növekedést produkál a vártnál – elsősorban az új előfizetők körében.


Globálisan is visszaesett a Nokia


A Nokia valamelyest vesztett részesedéséből, de a harmadik negyedévben eladott 45,4 millió darabbal és 34,2 százalékos részesedéssel még mindig messze a piac élén áll. A Motorola másodikként 19,5 millió készüléket értékesített, ami 14,7 százalékos részesedést jelent – de 1 százalékpontot ő is vesztett piaci részesedéséből. A Samsung viszont a Nokia és a Motorola rovására növelte részesedését: 14,8 millió darabot adott el, amivel a tavalyi 10,5-ről 11,2 százalékra nőtt a részesedése. A negyedik helyen álló Siemens részesedése is nőtt 7,4-ről 9,1 százalékra, miután 12,1 millió telefont adott el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik