Belföld

Telekommunikációs piac: baj van!

A technikai papírok mélyrepülése után a távközlési szektoron a sor. Európa vezető telekom cégei egyaránt komoly pénzügyi problémákkal küzdenek, és kapkodva keresik a kiutat a finanszírozási csapdából.

Telekommunikációs piac: baj van! 1Ezúttal a telefonszolgáltatók székházai fölött gyülekeznek a sötét fellegek, sőt talán már azt is mondhatjuk, hogy kitört a vihar. Az elmúlt hónapokban az ágazat majd’ mindegyik szereplője jelentős veszteségeket könyvelhetett el. Az általános telekommunikációs recesszió megoldásaként a cégek a tőzsdei bevezetésben és az ugyancsak divatos fúziókban bíznak. Ezen túlmenően pedig folyik az élethalálharc az UMTS licencekért.

Olvassa el……korábbi írásainkat:

Nokia a középpontban

Mobilinternet-piac

Korrekció a franciáknál

A jelek szerint a France Telecom (FT) nagy hibát követett el tavaly, amikor 37 milliárd dollárért megvásárolta Nagy-Britannia harmadik legnagyobb mobilszolgáltatóját, az Orange-ot. A zömében hitelből finanszírozott ügylet sokat rontott az FT pénzügyi helyzeten. Ráadásul a felduzzadt adósságállomány egyenes következménye volt az is, hogy a hitelminősítő cégek a korábbinál jóval kedvezőtlenebb besorolást biggyesztettek a francia cég neve mellé.

Telekommunikációs piac: baj van! 2Az FT menedzsmentje, úgy tűnik, rátalált a megoldásra. A megszerzett Orange részvények egy részét a jövő hét elején bevezetik a londoni tőzsdére. Mindeközben a francia telefontársaság karcsúsításon is átesett. A reorganizáció lényege, hogy a France Telecom mobilkommunikációs érdekeltségeit beolvasztotta az Orange-ba, amely így már Nagy-Britannia második legjelentősebb mobilszolgáltatójává lépett elő.

Az átalakítás nem titkolt célja az, hogy az ügyfelek számára vonzóbb legyen az üzletkötés az Orange céggel, további előnyökhöz juttatva ezzel a France Telecomot. A menedzsment minden erőfeszítése ellenére a jegyzés nem indult jól. Az Orange részvények eredetileg 11,5-13,5 euróban megjelölt ársávját már a jegyzési időszak közepén 3 euróval le kellett szállítani, ez előre vetíti, hogy az Orange esetleg a tervezett ár feléért-negyedéért kelhet el.

Gondban a britek is

A British Telecommunications eredményei sem túl biztatók. Amint már korábban hírt adtunk róla, 760 millió fontos adózás előtti eredménnyel zárta az előző évet. Az 1999-es esztendőt 651 millió fonttal zárta a társaság, tavaly azonban a 10 százalékos forgalombővülés ellenére sem tudott megfelelni az 1 milliárd font körüli várakozásoknak.

Telekommunikációs piac: baj van! 3A felvett hitelek kamatai is külön terhet jelentettek. Ennek következtében az egy részvényre jutó eredmény a korábban várt 4,9 penny helyett csak 4,3 lett. A cég azt is közölte, hogy a jelenlegi 19 milliárd fontos adóssága az év végére várhatóan 30 milliárdra emelkedik.

Ennek fényében a legsürgősebb feladat az adósság csökkentése lenne, ezzel egyúttal a hitelkamatterhet is enyhítik. A vezetékes piac egyre inkább háttérbe szorul, így mind kevesebb bevételi forrást jelent a cégnek, emiatt más megoldást kell találni. A jelenlegi tervek szerint a társaság két részesedésétől, az Airteltől és a Yell-től is megválik.

A menekülés útja

Egy másik elképzelés szerint a BT jegyzett tőkéjét új részvények piacra dobásával megemelik. Ez azonban a jelenlegi nyomott tőzsdei hangulat miatt nem lenne jó megoldás, mivel a befektetők csak magas diszkont mellett jegyeznék le a részvényeket.

Elemzők úgy vélik, hogy ennél nagyobb realitása van annak az elképzelésnek, miszerint a British Telecommunications megválik a Japan Telecomban és a Cegetelben szerzett részvényeitől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik