Gazdaság

Reménység sokkolja a bálnavadászokat

Ausztrál halászhajó indult a japán bálnavadászflotta nyomába, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy perhez, amelynek célja a bálnák pusztításának megállítása. Hasonló célból a Greenpeace is őrjáratot tart az Antarktisz környéki vizeken – tudtuk meg a szervezettől.

Az Oceanic Viking nevű hajó kedden este hagyta el Perth kikötőjét, hogy a következő 20 napban a japán flotta nyomára bukkanjon a Csendes-óceánon, az Antarktisz közelében. Az MTI beszámolója szerint a hajó levitte a fedélzetről fegyvereit, hogy elkerülje a konfrontációt, a rajta utazó ausztrál vámilletékesek fotó- és videobizonyítékokat akarnak gyűjteni a japánok bálnapusztításáról.

A távol-keleti ország bálnavadász flottája az antarktiszi nyár idején 935 törpebálnát és 50 közönséges barázdás bálnát akar elejteni. A közelmúltban azonban a nemzetközi közvélemény és 31 ország hivatalos diplomáciai tiltakozásának hatására letettek 50 púpos bálna kilövéséről.

A térségben tartózkodik a Greenpeace Esperanza (Reménység) nevű hajója is, amely egyszerre három feladatot lát el – tudtuk meg Kappel Judittól, a Greenpeace Magyarország munkatársától. Japán tudományos kutatásnak nevezi a bálnavadászatot, ezért a zöldszervezet így akarja bizonyítani, hogy a tengeri emlősök vizsgálatához nem kell meggyilkolni őket. Az Esperanzán nemzetközi kutatócsoport tanulmányozza a korábban műholdas jeladóval ellátott állatokat, és eközben megpróbálják megakadályozni a vérengzést.



Reménység sokkolja a bálnavadászokat 1

Mészárosmunka a Japán kutatóhajó fedélzetén (forrás: Greenpeace)


A szervezet pedig készen áll arra, hogy filmre vegyék, bizonyíthatóvá tegyék, ha a japánok túllépik a „kvótát”, vagy olyan bálnát ejtenek el, amelyet nem szabad. A Greenpeace eddig nem talált rá a bálnavadászokra. Kappel Judit szerint Ausztrália célja is az lehet, hogy jelenlétével a szabályok betartására figyelmeztesse a japán flottát, és dokumentálja az eseményeket.

Ausztrália azt is tervezi, hogy beveti az Antarktiszon dolgozó kutatói által használt, alacsonyan szálló Airbus A319-es típusú gépét a japán flotta követésére és fényképezésére. Stephen Smith ausztrál külügyminiszter bejelentette: az Ocean Viking és a repülőgép által összegyűjtött fotós bizonyítékot felhasználhatják a hágai Nemzetközi Bíróság, valamint a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság előtt a japán bálnavadászat leállítására.

Egy japán illetékes szerint azonban ilyen pert nem lehet megnyerni országa ellen, mivel az Antarktisz nem tartozik egyetlen ország területéhez sem, és a nyílt tengeren végzett törvényes tevékenységeket nem lehet leállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik